T�rk Fitoterapi Derne�i Ba�kan� Prof. Dr. Ekrem Sezik, so�uk alg�nl��� ve osteoartritte destekleyici olarak al�nabilen ku�burnunun de�i�ik ama�lar i�in yayg�n olarak kullan�lmakta oldu�unu s�yleyerek �u bilgileri veriyor: "Ku�burnu, �lkemizin hemen her b�lgesinde yabani olarak yeti�en, �al� �eklindeki yabani g�llerden bilimsel olarak farkl� isimlendirilen birka� t�re verilen genel isimdir. Halk aras�nda itburnu, yaban g�l� gibi isimler de verilmektedir. Anadolu'da halk ilac� olarak meyve, k�k ve gen� dallar� de�i�ik ama�lar i�in yayg�n olarak kullan�lmaktad�r. Halk ilac� olarak, de�i�ik ku�burnu t�rlerinin bilhassa meyveleri �ks�r�k, bron�it ve romatizmada ayr�ca mide a�r�lar�na, hemoroit ve ishale kar�� genellikle �ay� halinde kullan�lmaktad�r." Ku�burnu meyvesi nedir? Prof. Dr. Ekrem Sezik, ku�burnu meyvesinin asl�nda �ilek gibi yalanc� bir meyve oldu�unu belirterek, yap�s�n� ��yle anlat�yor: "Ku�burnunda �i�ek tablas� etlenmi� ve b�ylece meyveleri saran etli bir k�s�m meydana getirmi�tir. Tohum zannedilen sert �ekirdekler asl�nda esas meyvelerdir. Halk ilac� olarak kullan�l��larda, ara�t�rmalarda ve piyasadaki �r�nlerin �nemli bir k�sm�nda bu yalanc� meyvenin tamam� kullan�lmaktad�r. Avrupa �lkelerinde ve �lkemizde kullan�lan ila� standartlar�n�n bulundu�u kitap, yani Avrupa Farmakopesi sert �ekirdeklerinden ve �evresindeki t�ylerden kurtar�l�p kurutulmu� yalanc� meyve kabu�unun kullan�lmas�n� ister. Bu k�s�m C vitamini bak�m�ndan daha zengindir. Bitki ve meyve �aylar�nda da bu k�s�m kullan�lmaktad�r." G�da ve halk ilac� olarak kullan�l��� Prof. Dr. Ekrem Sezik, ku�burnu meyvelerinin ve meyvelerinden haz�rlanan meyve suyu, marmelad�n�n ve �ay�n g�da olarak yayg�n bir �ekilde kullan�lmakta oldu�unu s�yl�yor: "Halk ilac� kullan�l��lar�n� bilimsel a��dan ara�t�rmak �zere yap�lan �al��malarda, ku�burnu meyvelerinin anti�lser ve enflamasyon giderici belirgin etkilere sahip oldu�u bulunmu� ve dolay�s�yla bu kullan�l��lar�n bir k�sm�n� a��klayan baz� bilimsel verilere ula��lm��t�r . Ama bu �al��malar hen�z ba�lang�� kademesindedir. Yani ku�burnunu �lser ilac� olarak kullanmaya ba�lamayal�m!" Kimyasal yap�s� Prof. Dr. Ekrem Sezik, ku�burnu meyvelerinin kimyasal yap�s�na da yer veriyor. Sert �ekirdek ta��mayan ku�burnu kabuklar�nda, %2'ye kadar y�kselebilen oranda C vitamini, sitrik ve malik asitler, pektinler, prosiyanidinler, kate�inler, flavonoitler gibi maddeler bulunur. C vitamini ve kimyasal yap�s�ndaki bu maddeler, ku�burnunun de�i�ik preparatlar�n�n ve bilhassa �ay�n�n so�uk alg�nl���nda kullan�lmas� a��s�ndan �ok �nemli ve faydal�d�r. Nas�l kullan�l�yor? Ekrem Sezik, ku�burnunun kullan�m� ile ilgili �u bilgileri veriyor: "Geleneksel olarak so�uk alg�nl���, ���tme ve bu durumlardan koruyucu olarak g�nde 2 defa 2.5 g miktarda kullan�lmas� tavsiye edilmektedir. Po�et �aylarda bir po�ette, 2-2.5 gram civar�nda �r�n bulunmaktad�r. Dolay�s�yla, belirtilen ama�lar i�in g�nde 2-3 po�et �ay i�mek yeterli olacakt�r. Po�et �aylar�n demlenmesi sonucu ortaya ��kan o g�zel mor rengi, yine sa�l��a yararl� bir �i�e�in, Afrika sardunya �i�e�inin sa�lad��� bilgisini de bu arada hat�rlatal�m. Ku�burnu meyve tozunun genellikle C vitamini bak�m�ndan zenginle�tirilmi� kaps�lleri yukar�da belirtti�im ama�lar i�in kullan�lmak �zere piyasada bulunmaktad�r. Bu preparatlara bazen ekinaseya da il�ve edilmi�tir. �nsan �zerinde yap�lan bilimsel ara�t�rmalar, osteoartritte mafsal kilitlenmesi ve a�r�lar�n hafifletilmesinde de yard�mc� olabilece�ini g�stermi�tir. Klinik �al��ma sonu�lar� genellikle g�nde 5 gram standart tozun 3 ay s�re ile kullan�lmas� sonucunda pozitif etkilerin daha iyi g�r�lebilece�ini belirtmektedir. Bu ama�la haz�rlanm�� genellikle kaps�l �eklindeki �r�nler piyasada bulunmaktad�r." �nternet t�bb�na inanmay�n�z! T�rk Fitoterapi Derne�i Ba�kan� Prof. Dr. Ekrem Sezik, internet t�bb�na kar�� da t�keticileri uyar�yor: "�nternette ku�burnu meyveleri her derde deva olarak sunulmaktad�r. �yle ki, sel�liti �nlemesinden cinsel iste�i art�rmas�na kadar uzun bir liste g�rebilirsiniz. C vitamini kayna�� olarak da marmelad� tavsiye edilmektedir! Marmelat yapmak i�in meyve usareleri saatlerce kaynat�l�r. C vitamini ise �s�ya son derece hassast�r, hemen par�alan�r. Dolay�s�yla marmelatta C vitamini kalmaz! K�sacas� internet t�bb�nda, bilimsel ara�t�rmaya dayanmayan kullan�mlar bulunmakta. Aman dikkat!" Son uyar� Prof. Dr. Ekrem Sezik s�zlerine son verirken, t�ketici sa�l���n� yak�ndan ilgilendiren bir uyar� daha yap�yor: "So�uk alg�nl���, koruyucu veya osteoartritte yard�mc� olarak kullan�lmas� gerekti�inde, �r�n�n standart olmas�n�n �nemli oldu�unu unutmay�n�z. �r�nleri internetten de�il eczaneden al�n�z ve hijyenik olduklar� i�in, bilinen firmalar�n po�et �aylar�n� kullan�n�z."
25.2.2016 - 20126
|