Haf�za kayb� T�rk n�fusu i�inde �yle yayg�n g�r�l�yor ki, pek �ok ki�i bunu ya�lanman�n ka��n�lmaz bir par�as� olarak ge�i�tiriyor. Alzheimer hastal��� da T�rkiye'de y�kseli�te; bug�n tahminen yar�m milyon vatanda�� etkiliyor. Mevcut n�fusun devaml� ya�lanmas� nedeniyle, bu rakamlar�n 2030 y�l� itibariyle iki kat�na, 2050 y�l�na kadar ise �� kat�na ��kmas� bekleniyor. �te yandan, �iddeti ne olursa olsun haf�za kayb� "normal" ya�lanman�n bir par�as� de�ildir. Bu olgular, tamam�yla de�ilse de b�y�k oranda sa�l�kl� beslenme ve ya�am tarz�yla �nlenebilen ya�am tarz�yla ilgilidir. T�rkiye'de �erez olarak t�ketilen ay �ekirde�i de g�z ard� edilemeyecek denli besleyici olabilir! Di�er �erezlerin yan� s�ra bu k���k �ekirdekler, haf�za h�rs�z� Alzheimer hastal���na kar�� korunman�za yard�mc� olabilecek bir besin olan E vitamini ile doludur. E Vitamini Ay �ekirde�i E vitamini bak�m�ndan zengindir: d�rtte bir k�se �ekirdekte tokoferol formunda 8.35 mg bulunur. E vitamini, serbest radikallerin y�k�c� etkilerini durdurarak h�cre �eperi hasar�n� �nler ve enflamasyonun �nlenmesine yard�mc� olurken spor sonras� toparlanma s�recini de h�zland�rabilir. Ayr�ca, kalbi koruyucu etkisi de vard�r. K�sa bir s�re �nce Journal of American Medical Association (JAMA) dergisinde yay�nlanan bir �al��maya g�re, E vitamini fonksiyon kayb�n�n geciktirilmesine yard�mc� olabilir. Bu �al��mada edinilen bilgilere g�re, en y�ksek E vitamini miktar�n� t�ketti�ini belirtenlerin (g�nde 19 miligram), 10 y�ll�k bir d�nem i�inde bunama veya Alzheimer hastal���na yakalanma olas�l��� yakla��k y�zde 25 daha azd�r. �al��maya kat�lan ki�iler, E vitamininin b�y�k bir b�l�m�n�, tereya��, margarin ve mayonez gibi i�lenmi� veya doymu� ya�l� g�dalardan al�yorlar. Bizim �nerimiz mi? E vitaminini neden, f�nd�k, i�lenmi� ay �ekirde�i ve sebzeler gibi sa�l�kl� kaynaklardan alm�yorsunuz? Ay �ekirde�inin avantaj�, ayn� zamanda a�l���n�z� bast�racak nitelikteki bir g�dayla protein alman�z. Kalbe yararl� baz� ya�lardan s�z etmiyoruz bile. V�cudunuz do�al ve sentetik vitaminleri kolayca ay�rt edebiliyor; bir dizi bilimsel �al��mada, do�al E vitamininin, ayn� miktardaki sentetik E vitamininden biyolojik a��dan iki ila �� kat daha aktif oldu�u tespit edilmi�tir. �deal olarak, E vitamini ihtiyac�n�z�n tamam�n� de�ilse dahi b�y�k bir k�sm�n� yedi�iniz yiyeceklerden kar��lamak istersiniz.� E vitamini, h�creleri oksidatif hasara kar�� korumaya yard�mc�d�r; bu da bunama ve Alzheimer hastal���n�n ba�lang�c�n� ve geli�imini engellemede yard�mc� bir etkendir. Hayvanlar �zerinde yap�lan ara�t�rmalar da; E vitamininin, Alzheimer hastal���n� tetikleyen beyin plaklar�na d�n��en bir t�r protein par�as� olan beta amiloidin olumsuz etkilerini s�n�rland�rabilece�ini ileri s�r�yor.
21.11.2014 - 15869
|