�zellikle k�� mevsiminde artan so�uk alg�nl��� ve gribe yakalanmamak i�in C vitamini y�n�nden zengin olan kivinin bolca t�ketilmesi �neriliyor. Ordu �niversitesi (OD�) T�p Fak�ltesi Aile Hekimli�i Anabilim Dal� Ba�kan� Do�. Dr. �zg�r Enginyurt, AA muhabirine yapt��� a��klamada, son d�nemde mevsimsel so�uk alg�nl��� ve grip vakalar�nda art�� g�zlemlendi�ini belirterek, bu hastalar�n �o�una vitamin y�n�nden zengin oldu�u bilinen kivi t�ketmelerini �nerdiklerini s�yledi. So�uk alg�nl��� ve gribe yakalanmamak i�in bir dizi �nlem al�nabilece�ini dile getiren Enginyurt, bunlar�n aras�nda bol vitaminli meyvelerin de t�ketilmesi oldu�unu belirtti. Bu meyvelerin ba��nda C vitamini y�n�nden olduk�a zengin ve bir�ok hastal��a iyi geldi�i bilinen kivinin bulundu�una i�aret eden Enginyurt, "Yap�lan bilimsel �al��malar sonucu kivinin gribal enfeksiyonlara ve so�uk alg�nl���na iyi geldi�i biliniyor. Bu meyveyi t�keten vatanda�lar�m�z�n uzun s�re hasta olmad���n� g�r�yoruz." dedi. Kivinin Karadeniz B�lgesi'nde olduk�a fazla �retildi�ine dikkati �eken Enginyurt, "Dolay�s�yla C vitamini deposu kivinin bulunmas� da olduk�a kolay. Hemen hemen her manav ve markette ucuza kivi bulmak m�mk�n. V�cut direncimizin geli�mesi i�in mutlaka kivi t�ketilmesi gerekmektedir." ifadesini kulland�. Enginyurt, 7'den 70'e herkese g�nde en az 2 kivi t�ketmesini �nererek, "�zellikle geli�im �a��ndaki �ocuklar�m�z�n kivi yemesinde olduk�a fazla fayda bulunuyor. Hatta bizim �nerimiz, kahvalt�da dahi kivinin t�ketilmesi y�n�nde. ��nk� sabah t�ketilen bir kivi, �ocuklar�n g�nl�k vitamin ihtiyac�n� rahatl�kla kar��layacakt�r." a��klamas�nda bulundu. "Kivinin faydalar� a��lanmal�" C vitamini bak�m�ndan zengin olan kivinin �zellikle grip, nezle ve so�uk alg�nl���na kar�� s�k�a t�ketilmesinin son derece faydal� oldu�unu belirten Enginyurt, bu meyvenin herhangi bir yan etkisinin de bulunmad���n� vurgulad�. Enginyurt, kivinin bilinen faydalar�n� ��yle s�ralad�: "C vitaminin yan� s�ra A ve E vitaminin de bulundu�u kivinin �ok fazla faydas� var ama en bariz faydas�, kanser t�rlerinin geciktirilmesi ve kansere yakalanma riskinin azalt�lmas�. Antioksidan �zelli�iyle kansere kar�� koruyucu etkisi var. Kivinin yap�s�nda bulunan lif oran� kab�zl��� �nl�yor. Tansiyon ve kolesterol d���r�c� etkileri oldu�u biliniyor. Grip, nezle, hatta ast�m hastal���na faydal�. �zellikle gribal enfeksiyonlar�n s�k g�r�ld��� g�n�m�zde bol miktarda t�ketilebilir."
24.12.2016 - 24887
|