D�nyag�z Altunizade'den Prof. Dr. Tayfun Bavbek, "Ye�illikler, turun�giller, yumurta, bal�k ve badem gibi �r�nler; i�lerinde bar�nd�rd�klar� besin maddeleri sayesinde g�zlerde olu�abilecek pek �ok rahats�zl���n engellenmesinde b�y�k rol oynuyor" diyerek g�z sa�l���na iyi gelen, g�rmeye faydal� besinleri a��kl�yor. G�z sa�l��� i�in antioksidan takviyesi ��erisinde C ve E vitaminleri ile beta-karoten gibi antioksidanlar bar�nd�ran besinlerin, sar� nokta, ya� ile ilgili g�rme kay�plar� ve gece k�rl���ne kar�� olumlu etkileri oldu�u biliniyor. Bu besinleri i�inde bar�nd�ran pek �ok yiyeceklerde, ayn� zamanda lutein ve zeaxanthin isimli 'g�z vitamini' olarak bilinen antioksidanlar da yer al�yor. Bu antioksidanlar�, �zellikle ye�illiklerden ve sar� veya turuncu renkli meyve ve sebzelerden alabilmek m�mk�n oluyor. Antioksidanlar, v�cut taraf�ndan g�z�n sar� noktas� verilen hassas b�l�mlerine kolayca aktar�l�yor. ��lerinde lutein, karotenler bulunduran ve g�zleri korumaya yard�mc� olan antioksidanl� besinlerin aras�nda; yumurta sar�s�, brokoli, karalahana ve �spanak da bulunuyor. Bu besinlerin, g�z� �����n zararl� etkilerinden, damar ve sinir hasarlar�ndan korumak i�in t�ketilmesi gerekiyor. Fazla kafein t�ketimi g�ze zarar veriyor G�z sa�l���n� destekleyen besinlerin yan� s�ra, bunun tam tersi i�levi olan ve g�zlere zarar veren besinlerden de ka��n�lmas� gerekti�inin alt�n� �izen Prof. Dr. Bavbek, "��erisinde kafein ve alkol bulunduran i�ecekler, glokom gibi k�rl��e kadar gidebilecek rahats�zl�klar�n olu�mas�na sebep olabiliyor. Ayn� zamanda �ekerli, bol ni�astal� yiyecekler ve i�ecekler de sar� nokta dejenerasyonuna yol a�mas� muhtemel besinler aras�nda yer al�yor" diyor. Beslenmenin yan� s�ra, s�rd�r�len ya�am tarz�n�n da g�z sa�l��� konusunda b�y�k bir rol oynad���n� belirten Prof. Dr. Bavbek, "Aspartam, trans ya�lar, �ekerler ve fast-food tarz� i�lenmi� g�dalar�n t�ketilmesine son verilmesi, sigaran�n b�rak�lmas�, d�zenli egzersiz yapmak ve kan �ekeri de�erlerinin sa�l�kl� seviyelerde tutulmas� ve g�z sa�l���n�n korunmas� konusunda bir insan�n atabilece�i en ak�ll�ca ad�mlard�r" diyor. G�zlere iyi gelen g�dalar Beta karoten kaynaklar�: Havu� ve havu� suyu, tatl� patates, kabak, portakal ve portakal suyu, kavun, mango, kay�s�, lahana, �spanak, k�rm�z� dolmal�k biber, Br�ksel lahanas� ve bal�k ya��. C vitamini kaynaklar�: Turun�giller ve sular�, papaya, kiraz, ahududu, �ilek, yaban mersini, kivi, brokoli, ye�il ve k�rm�z� biber, karnabahar ve lahana. E vitamini kaynaklar�: Bu�day tohumu, badem ve badem ezmesi, f�st�k ve f�st�k ezmesi, ay �ekirde�i, keten tohumu, avokado ve yumurta. Lutein ve zeaksantin kaynaklar�: Koyu ye�il yaprakl� sebzeler lutein ve zeaksantin i�in en iyi kaynaklar�d�r. Kale, �spanak, paz�, su teresi ve �algam bu besinlerin aras�nda ilk s�ralarda gelmektedir. Di�er iyi kaynaklar ise; ye�il bezelye, m�s�r, marul, brokoli, kabak, havu�, Br�ksel lahanas�d�r. �inko ve selenyum kaynaklar�: �inko, v�cudun A vitaminini absorbe etmesine yard�mc� olarak g�zleri g��lendirir. F�st�k, kabak �ekirde�i, leblebi, mayal� g�dalar, istiridye ve di�er deniz �r�nleri �inko bak�m�ndan en iyi g�dalar aras�nda yer almaktad�r. Dokosaheksaenoik asit kaynaklar�: Retina ve g�z�n d�� segmentlerinde bulunan �nemli bir ya� asidi olan dokosaheksaenoik asit g�z sa�l���n� korumak a��s�ndan d�zenli olarak al�nmal�d�r. Daha �ok somon, orkinos, uskumru, sardalye, ringa gibi ya�l�, so�uk su bal�klar�nda bulunan dokosaheksaenoik asit i�in kabuklu deniz hayvanlar� da iyi birer kaynakt�r.
22.2.2017 - 25959
|