Bildi�iniz �zere v�cudumuzun en �nemli organlar�ndan biri olan g�zlerimizi koruman�n en kolay yolu ise do�al besinlerden ge�iyor. Sofralar�m�zdan eksik etmeyece�imiz yiyeceklerin listesini Avrupag�z Grubu Medikal Direkt�r� Prof. Dr. �mer Kamil Do�an a��klad�.
Yaz s�caklar�n�n ba�lad��� �u g�nlerde g�z sa�l���m�z i�in v�cudumuzun d�zenli olarak almas� gereken vitaminler var. G�z sa�l���m�z i�in b�y�k �nem ta��yan vitaminlerin ba��nda A, E, C ve B2 vitaminleri, Omega 3 ve 6 ya� asitleri ile �inko, magnezyum gibi minareler geliyor. Uzmanlar, a��zdan hap olarak al�nan vitaminlerin v�cutta birikerek baz� hastal�klara yol a�t���n�n alt�n� �iziyor. Bunlardan en �nemlisi, beyin etraf�ndaki s�v�n�n art��� ve g�z sinirine bu s�v�n�n yapt��� bas�n� ile g�rme kayb�n�n meydana gelmesidir.
G�z sa�l��� i�in yenilmesi gereken besinleri ve g�z sa�l���na iyi gelen besinleri anlatan Avrupag�z Grubu Medikal Direkt�r� Prof. Dr. �mer Kamil Do�an, “A vitamininin bolca bulundu�u besinlerin ba��nda s�t �r�nleri ve t�m k�rm�z�, ye�il, turuncu meyve ve sebzeler gelmektedir. A vitamininin yeterli miktarda t�ketilmesinin ba�ta gece k�rl���, olmak �zere makula dejenerasyonu (sar� nokta) ve katarakt olu�umunu geciktirdi�ini bilinmektedir” dedi.
Prof. Dr. �mer Kamil Do�an, E vitamini a��s�ndan zengin olan ay�i�e�i �ekirde�i, badem ve f�nd���n g�n�n her saatinde rahatl�kla t�ketebilece�imiz besinler aras�nda yer ald���n�, ayr�ca makula dejenerasyonunun (sar� nokta) �nlenmesinde E vitaminin olduk�a etkili oldu�unu hat�rlatt�.
G�z Sa�l��� ��in Sofralar�m�zdan Eksik Etmeyece�imiz Besin Listesi
ISPANAK : G�z sa�l��� i�in mucizev� etkileri olan �spanak, i�erdi�i lutein ve zeaxanthin adl� do�al antibiyotikler ile g�rme bozukluklar�na kar�� etkili olmaktad�r. Ayn� zamanda ya�la birlikte ortaya ��kan g�z hastal�klar�na kar�� da g�zlerimizi korurken do�al g�ne� g�zl��� olarak g�ne�ten gelen zararl� mavi dalgalar� da filtrelemektedir.
PATATES: Uzmanlar taraf�ndan yap�lan ara�t�rmalar sonras�nda A vitamini a��s�ndan zengin bir besin olan patatesin ise katarakt riskini d���rebilece�i g�zlemlenmi�tir. Bu�day ise �z�nde bulunan E vitamini ile ya�a ba�l� g�z bozulmalar�n� �nleyip t�pk� patates gibi katarakt riskini azaltmaktad�r.
SOMON: Retina ve g�z�n d�� b�l�m�nde bulunan �nemli bir ya� asidi olan dokosaheksaenoik asit, g�z sa�l���n� korumak i�in d�zenli olarak al�nmas� gereken vitaminlerdendir. Dokosaheksaenoik asit daha �ok somon, uskumru, sardalye gibi so�uk su bal�klar�nda bulunmaktad�r.
KIRMIZI VE YE��L B�BER: K�rm�z� ve ye�il biber ile turun�giller de C vitamini a��s�ndan zengin olan besinlerdendir. Diyabet hastalar�n�n g�zlerini korumak i�in d�zenli olarak C vitamini almalar� gerekmektedir. ��nk� C vitamini �eker hastal���n�n sinirler ve damarlar �zerindeki olumsuz etkilerini ve b�rakaca�� hasar� �nlemektedir.
AY���E�� �EK�RDE��, BADEM VE FINDIK: E vitamini a��s�ndan zengin olan ay�i�e�i �ekirde�i, badem, f�nd�k g�n�n her saatinde rahatl�kla t�ketebilece�imiz besinler aras�nda yer almaktad�r. Makula dejenerasyonunun (sar� nokta) �nlenmesinde E vitamini olduk�a etkilidir.
T�m bu besinlerin, insan v�cudunun en g�zel organlar�ndan biri olan g�zlerimiz i�in birer sa�l�k deposu olarak sofralar�m�zdan eksik edilmemesi gerekti�ini belirten Prof. Dr. �mer Kamil Do�an, g�z ile ilgili herhangi bir rahats�zl�k hissedilmesi durumunda ise hastalar�n, te�his ve tedavi s�recini en k�sa s�rede ba�latmas� gerekti�ini de s�zlerine ekledi.
25.5.2013 - 12693
|