Son zamanlarda ad�n� s�k s�k duydu�umuz glutensiz diyet, asl�nda ��lyak hastal��� olarak bilinen besin kaynakl� bir ince ba��rsak alerjisinin tedavisinde uygulan�yor. Gizli belirtilerle ortaya ��kan ��lyak hastal���, ba����kl�k sistemine ba�l� olarak sindirim sistemini etkileyen, 'gluten' ad� verilen bir proteini i�eren g�dalar�n al�nmas�ndan sonra kendini g�steren bir emilim bozuklu�u rahats�zl���. Bu�day, arpa, �avdar ve irmik gibi tah�llarda bulunan gluten proteini, ayr�ca �o�u g�dan�n �retiminde de k�vam verici madde olarak kullan�l�yor.
��lyak hastalar� glutenli g�dalar� t�kettiklerinde ince ba��rsa��n i� y�zeyinde iltihaplanmalar meydana geliyor ve ba��rsak h�cre y�zeylerinde bulunan ve emilimi sa�layan vill�s ��k�nt�lar� bu iltihaba ba�l� olarak besin maddelerinin emilip kana kar��mas�na yard�mc� olam�yor.
S�k g�r�len belirtiler; ishal ataklar�, kar�n �i�li�i, halsizlik, i�tahs�zl�k, huysuzluk, kusma, kans�zl�k, kilo alamama ve boy k�sal���. Kesin te�hisi i�in kan tahlillerinin yan�nda ince ba��rsak biyopsisi gerekebiliyor. Biyopsi, Endoskopi �nitesi olan hastanelerde yap�labiliyor. Daha �ok �ocuklarda g�r�len ��lyak hastal���n�n tedavisi �m�r boyu 'glutensiz diyet' uygulamak. Fakat g�n�m�zde sadece ��lyak hastas� olanlar de�il, kilo vermek isteyenlerin de uygulad��� bir diyet.
Hollywood'un �nl� aktrislerinden Gwyneth Paltrow ile �n plana ��kan glutensiz diyet modas� giderek yay�l�yor. D���n�nde gluten i�ermeyen pasta haz�rlatanlar, gluten t�ketmedi�ini a��klayan baz� mankenler ve di�er Hollywood �nl�leri, glutensiz diyetin gittik�e daha pop�ler olmas�na dolay�s�yla gluten i�ermeyen besin pazar�nda da �r�nlerin �e�itlenmesine sebebiyet veriyor. A.B.D'de makarna, bisk�vi, �eker derken glutensiz bira sat��� bile var. Hatta online sat�� sitelerinin say�s� da giderek art�yor.Yumurta, k�rm�z� ve beyaz et, sebze ve meyveler gluten i�ermediklerinden glutensiz diyette rahatl�kla t�ketilebilirler.
Glutensiz diyeti kilo kaybetmek amac�yla uygulayanlar �zel glutensiz un kullan�larak haz�rlanan ekmeklerin yan�nda m�s�r, pirin�, patates, dar�, nohut, ay�i�e�i, keten, susam ve kara bu�day t�ketebilir. Haz�r sal�a, konserve, haz�r �orba, bulyon ve tuzot gibi g�dalarda katk� ve k�vam verici madde olarak kullan�lan gluten; sirke, �ikolata, sak�z, ket�ap, mayonez ve dondurma gibi g�dalar�n baz�lar�nda da bulunabiliyor.
Ayr�ca gluten i�erme ihtimali olan tuzlu kuruyemi�leri a��k olarak almak yerine ambalajl� ve gluten i�ermedi�ini bildi�iniz markalardan sat�n alabilirsiniz. Bu y�zden genel olarak 'glutensiz diyet yapanlar sat�n ald�klar� �r�n�n i�eri�ini iyi bilmeliler' diyebiliriz. B�y�k s�permarketlerde ve eczanelerde gluten i�ermeyen �r�nler bulunabiliyor. Alkol kullananlar ise bira, �arap, viski, lik�r ve brendi gibi gluten i�eren i�eceklerden uzak durmal�lar.
7.8.2012 0 - 11188
|