G�dalar�n Saklanmas� Ve Pi�irilmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeditepe �niversitesi Hastanesi' nden Uzman Diyetisyen Binnur Okan, do�ru besinlerin sat�n al�nmas� kadar, bu besinlerin do�ru �ekilde saklanmas� ve pi�irilmesinin vitamin kayb�n� �nlemek ve kanserojen ��elerin a���a ��kmas�n� engellemek i�in �nemli oldu�unu s�yl�yor. Zeytinya�� t�ketimi, mikrodalga kullan�m�, havalar�n �s�nmas�yla artan mangalda pi�irme y�ntemleri gibi g�ncel konulara dair Uzman Diyetisyen Binnur Okan, pek �ok �nemli bilgi veriyor.

Gýdalarýn Saklanmasý Ve Piþirilmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ya�lar


Ya� ne kadar �s�ya maruz kal�rsa o kadar kanserojen hale gelir. Dolay�s�yla kanserden korunmak ama�l� �nerdi�imiz sebzeleri k�zartarak t�ketti�inizde kanserojen ��elerin a���a ��kmas�n� tetiklemi� olursunuz.


Zeytinya�� yanma noktas� en d���k ya� oldu�u i�in �s�ya �ok az maruz b�rak�lmad�r. Yeme�e pi�tikten sonra eklenmesi gerekir ve k�zartmalarda kesinlikle zeytinya�� kullan�lmamal�d�r. Beslenmede sadece zeytinya��na de�il; ay�i�ek, m�s�r�z�, soya ve f�nd�k ya��na da yer verilmelidir.


Yemek et ile pi�iyorsa ekstradan ya� eklemeye gerek yoktur. Etin kendi ya�� yeterlidir.


Ya��n saklanmas�na da dikkat edilmelidir. I��k ve havayla temas etmemesi, metal kaplarda saklanmamas� gerekir. Porselen ya��n saklamas�nda en sa�l�kl� se�enektir.

 


Sebzelerin Pi�irilmesi




Sebzelerin m�mk�n oldu�u kadar k�sa s�rede ve az suda pi�irilmesi gerekir. �zellikle C vitamini �s�ya kar�� �ok hassas oldu�undan, kayb� engellemek i�in uzun s�re �s�ya maruz b�rak�lmamal�d�r.


Sebzeleri kesip do�rarken vitamin kayb�n� en aza indirmek i�in metalle m�mk�n oldu�unca az temas ettirilmelidir. Sebzeler, havayla temas� en aza indirmek, oksidasyonu engellemek  i�in kesilir kesilmez kaynar suya at�lmal�d�r.


Pi�irmede d�k�m tencere, paslanmaz �elik ve tahta ka��k kullan�lmas� �nerilir. Tahta ka����n temizli�i �ok �nemlidir, �zeri art�klar�n kalaca�� �ekilde y�pranm�� olmamal�, y�kand�ktan sonra nemli kalmamal�d�r. Fazla nemden kurtulmak i�in tuz kullan�labilir.


Pi�en yeme�in so�umas� i�in uzun s�re d��ar�da b�rak�lmas� bakteri olu�umuna neden olur. Pi�irme kab�n�, so�uk bir suyun i�ine oturtup benmari usul� h�zla so�utup, buzdolab�na kald�rmak iyi bir ��z�m olabilir. As�l yap�lmas� gerekense yeme�in pi�irilir pi�irilmez t�ketilmesidir.


Yeme�in �s�t�l�rken 100 derecede kaynat�lmas� gerekir, dolay�s�yla mikrodalga f�r�n en sa�l�kl� ve en g�venilir pi�irme ve �s�tma y�ntemlerinden biridir.


Etlerin Pi�irilmesi


Et, tavuk, bal�k grubunun pi�irilmesinde sa�l�kl� bir pi�irme y�ntemi olarak bilinse de ha�lama, e�er ha�lama suyu kullan�lmazsa y�zde 70 oran�nda B vitamini kayb�na neden olur. F�r�n, �zgara ya da mikrodalga kullan�ld���nda bu oran ortalama y�zde 20’dir.


Mangalla pi�irmenin kanserojen ��elerin olu�umunu tetikleyen bir y�ntem oldu�u bilinir. Mangal zararl� de�ildir. Burada as�l nokta etin suyunun ate�e damlamas�n� ve tekrar buharla��p ete yap��mas�n� engellemektir. Bunu engellemek i�in ate�le etin aras�nda 15 santimlik bir bo�luk b�rak�lmal�d�r. Ayn� mesafe d�nerine ete uzakl��� i�in de ge�erlidir.

 


Kuru Baklagiller




Kuru baklagillerin i�inde ciddi oranda protein vard�r. Ancak v�cut taraf�ndan kullan�m�n�n artmas� i�in tek ba��na de�il; bulgur, pirin�, makarna ve ekmek gibi tah�l grubundan g�dalarla birlikte t�ketilmelidir. Kuru baklagillere pi�meyi h�zland�rmak i�in soda ya da karbonat eklenmesi ve pi�me suyunun d�k�lmesi B vitaminlerinin kayb�na neden olur.


Kuru baklagiller, m�mk�n oldu�unca kuru ve serin yerlerde, bez torbalarda saklanmal�d�r. Pi�irmeden �nce �slat�lmal�, 12-24 saat suda bekletilmeli, �slatma suyu d�k�lmeli; ancak pi�me suyu d�k�lmemelidir.




Pratik Bilgiler


S�tl� tatl�lar pi�irilirken �eker oca��n alt�n� kapatt�ktan sonra eklenmelidir. ��nk� protein ve �eker aras�ndaki reaksiyon, protein kayb�na neden olur. Tatl�lar haz�rlan�rken unun kavrulmas� da protein kayb�na neden olur.


Kesme tahtalar�n�n m�mk�n oldu�u kadar et, bal�k, sebze ya da ekmek i�in ayr� ayr� kullan�lmas�nda b�y�k fayda vard�r.


Su damacanalar� do�rudan g�ne� �����na b�rak�lmamal�, i�me suyu uzun s�re bekletilmemelidir.

 

12.6.2010 - 1345



�lgili Di�er Yaz�lar
Þeker Bayramýna Özel Diyet
�eker Bayram�na �zel Diyet
Ýlaç kullanýrken tüketilen besinlere dikkat
�la� kullan�rken t�ketilen besinlere dikkat
Yazýn tüketilen içeceklere dikkat: Aþýrý sýcak vücutta elektrolit kaybýna yol açýyor
Yaz�n t�ketilen i�eceklere dikkat: A��r� s�cak v�cutta elektrolit kayb�na yol a��yor
Diyabet hastalarýna dondurma yerken porsiyon uyarýsý
Diyabet hastalar�na dondurma yerken porsiyon uyar�s�
A� kalarak kilo vermeye �al��mak hastal�klara davetiye ��kar�yor
Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Göziçi Ýðne Nedir? Neden Yapýlýr? Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
G�zi�i ��ne Nedir? Neden Yap�l�r? �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Yakýný Görememe ve Tedavisi Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Yak�n� G�rememe ve Tedavisi �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Botoks Nedir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Katarakt Ameliyat Sonrasý Gözlük Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonras� G�zl�k �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi

 

[Hata Bildir]