Ya�lar
Ya� ne kadar �s�ya maruz kal�rsa o kadar kanserojen hale gelir. Dolay�s�yla kanserden korunmak ama�l� �nerdi�imiz sebzeleri k�zartarak t�ketti�inizde kanserojen ��elerin a���a ��kmas�n� tetiklemi� olursunuz.
Zeytinya�� yanma noktas� en d���k ya� oldu�u i�in �s�ya �ok az maruz b�rak�lmad�r. Yeme�e pi�tikten sonra eklenmesi gerekir ve k�zartmalarda kesinlikle zeytinya�� kullan�lmamal�d�r. Beslenmede sadece zeytinya��na de�il; ay�i�ek, m�s�r�z�, soya ve f�nd�k ya��na da yer verilmelidir.
Yemek et ile pi�iyorsa ekstradan ya� eklemeye gerek yoktur. Etin kendi ya�� yeterlidir.
Ya��n saklanmas�na da dikkat edilmelidir. I��k ve havayla temas etmemesi, metal kaplarda saklanmamas� gerekir. Porselen ya��n saklamas�nda en sa�l�kl� se�enektir.
Sebzelerin Pi�irilmesi
Sebzelerin m�mk�n oldu�u kadar k�sa s�rede ve az suda pi�irilmesi gerekir. �zellikle C vitamini �s�ya kar�� �ok hassas oldu�undan, kayb� engellemek i�in uzun s�re �s�ya maruz b�rak�lmamal�d�r.
Sebzeleri kesip do�rarken vitamin kayb�n� en aza indirmek i�in metalle m�mk�n oldu�unca az temas ettirilmelidir. Sebzeler, havayla temas� en aza indirmek, oksidasyonu engellemek i�in kesilir kesilmez kaynar suya at�lmal�d�r.
Pi�irmede d�k�m tencere, paslanmaz �elik ve tahta ka��k kullan�lmas� �nerilir. Tahta ka����n temizli�i �ok �nemlidir, �zeri art�klar�n kalaca�� �ekilde y�pranm�� olmamal�, y�kand�ktan sonra nemli kalmamal�d�r. Fazla nemden kurtulmak i�in tuz kullan�labilir.
Pi�en yeme�in so�umas� i�in uzun s�re d��ar�da b�rak�lmas� bakteri olu�umuna neden olur. Pi�irme kab�n�, so�uk bir suyun i�ine oturtup benmari usul� h�zla so�utup, buzdolab�na kald�rmak iyi bir ��z�m olabilir. As�l yap�lmas� gerekense yeme�in pi�irilir pi�irilmez t�ketilmesidir.
Yeme�in �s�t�l�rken 100 derecede kaynat�lmas� gerekir, dolay�s�yla mikrodalga f�r�n en sa�l�kl� ve en g�venilir pi�irme ve �s�tma y�ntemlerinden biridir.
Etlerin Pi�irilmesi
Et, tavuk, bal�k grubunun pi�irilmesinde sa�l�kl� bir pi�irme y�ntemi olarak bilinse de ha�lama, e�er ha�lama suyu kullan�lmazsa y�zde 70 oran�nda B vitamini kayb�na neden olur. F�r�n, �zgara ya da mikrodalga kullan�ld���nda bu oran ortalama y�zde 20’dir.
Mangalla pi�irmenin kanserojen ��elerin olu�umunu tetikleyen bir y�ntem oldu�u bilinir. Mangal zararl� de�ildir. Burada as�l nokta etin suyunun ate�e damlamas�n� ve tekrar buharla��p ete yap��mas�n� engellemektir. Bunu engellemek i�in ate�le etin aras�nda 15 santimlik bir bo�luk b�rak�lmal�d�r. Ayn� mesafe d�nerine ete uzakl��� i�in de ge�erlidir.
Kuru Baklagiller
Kuru baklagillerin i�inde ciddi oranda protein vard�r. Ancak v�cut taraf�ndan kullan�m�n�n artmas� i�in tek ba��na de�il; bulgur, pirin�, makarna ve ekmek gibi tah�l grubundan g�dalarla birlikte t�ketilmelidir. Kuru baklagillere pi�meyi h�zland�rmak i�in soda ya da karbonat eklenmesi ve pi�me suyunun d�k�lmesi B vitaminlerinin kayb�na neden olur.
Kuru baklagiller, m�mk�n oldu�unca kuru ve serin yerlerde, bez torbalarda saklanmal�d�r. Pi�irmeden �nce �slat�lmal�, 12-24 saat suda bekletilmeli, �slatma suyu d�k�lmeli; ancak pi�me suyu d�k�lmemelidir.
Pratik Bilgiler
S�tl� tatl�lar pi�irilirken �eker oca��n alt�n� kapatt�ktan sonra eklenmelidir. ��nk� protein ve �eker aras�ndaki reaksiyon, protein kayb�na neden olur. Tatl�lar haz�rlan�rken unun kavrulmas� da protein kayb�na neden olur.
Kesme tahtalar�n�n m�mk�n oldu�u kadar et, bal�k, sebze ya da ekmek i�in ayr� ayr� kullan�lmas�nda b�y�k fayda vard�r.
Su damacanalar� do�rudan g�ne� �����na b�rak�lmamal�, i�me suyu uzun s�re bekletilmemelidir.
12.6.2010 - 1345
|