�ngiliz ara�t�rmac�lar, g�da paketlerinin �zerine, paketteki g�dan�n kalorisinin yak�lmas� i�in ne kadar egzersiz gerekti�inin yaz�lmas� gerekti�ini s�yledi.
|
|
|
|
|
|
Uzmanlar, bir pizzadaki kaloriyi yakmak i�in d�rt saat y�r�mek, ya da bir �ikolatay� yakmak i�in 22 dakika ko�mak gerekti�ini bilmenin, g�dan�n enerji maliyeti konusunda daha b�y�k bir fark�ndal�k yarataca��n� d���n�yor.
Yap�lan ilk ara�t�rmalar da, egzersiz uyar�lar�n�n insanlar�n daha az ve sa�l�kl� yemesini sa�lad���n� g�steriyor.
Ama�, daha sa�l�kl� yeme al��kanl�klar�yla obeziteyle m�cadele etmek.
14 farkl� ara�t�rmay� inceleyen Loughborough �niversitesi'nden uzmanlar, g�da paketlerini bu �ekilde etiketlemenin ortalama 200 kalori daha az al�nmas�n� sa�layaca��n� belirtti.
Kaloriler hakk�nda
G�nde 200 kalori daha az al�nmas�, kula�a �ok fazlaym�� gibi gelmeyebilir ancak Epidemioloji ve Kamu Sa�l��� adl� bilimsel yay�nda yer alan ara�t�mada uzmanlar, bu orandaki azalman�n bile �lke genelindeki obezite seviyelerine olumlu etkisi olaca��n� s�yl�yor.
�ngiltere'de yeti�kilerin ��te ikisinden fazlas� fazla kilolu ya da obez.
Ba� ara�t�rmac� Prof Amanda Daley "Halk�n yiyecekler konusunda daha iyi kararlar vermesi ve fiziksel a��dan daha aktif olmas� i�in farkl� yollar bulmaya �al���yoruz." dedi.
Daley, yiyecekleri "egzersiz kalorileri" ile etiketlemek, insanlar�n ne yediklerini daha iyi anlamas�n� ve daha iyi tercihler yapmas�n� sa�l�yor.
Prof. Daley, insanlar�n belirli yiyecekleri yakmak i�in ne kadar fiziksel egzersiz gerekti�ini ��rendi�inde �oke olduklar�n� belirtti.
Daley "�nsanlar�n g�dalardaki kalori say�s�n� s�rekli hafife ald�klar�n� biliyoruz. �rne�in bir �ikolatal� muffin yediniz ve 500 kalori bar�nd�r�yor. Yakmak i�in 50 dakika dolay�nda ko�man�z gerekiyor." dedi.
"Burada mesele diyet yapmak e�il. Mesele kamuoyunu e�itmek ve g�da t�ketti�inizde bir enerji maliyeti oldu�unu da anlamalar�. B�ylece 'Bu �ikolotal� keki yakmak i�in iki saat harcamak istiyor muyum? �ikolatal� kek ger�ekten buna de�er mi?' diye kendilerine sorabilirler."
11.12.2019 - 42005
|
|