Hacettepe �niversitesi Sa�l�k Bilimleri Fak�ltesi Beslenme ve Diyetetik B�l�m� Emekli ��retim �yesi Prof. Dr. Ayla G�lden Pekcan, "Gebelik s�recinde yanl�� beslenme bebe�e zarar verir, anne ve bebek sa�l���n� iyile�tirmeye ve geli�tirmeye yard�mc� farkl� besin ve besin gruplar�n� t�ketmek �ok �nemlidir. Gebe ve emziren kad�n�n beslenmesinde artan protein gereksinmesinin kar��lanmas�nda tavuk eti �nem ta��r" diyor. Gebelik d�neminde anne aday�n�n enerji ve besin �gesi gereksiniminin kar��lanmas� ve besin ��esi depolar�n�n dengede tutulmas�, anne karn�ndaki bebe�in b�y�mesinin ve geli�mesinin sa�lanmas� ayr�ca bebe�in yeti�kinlik d�neminde olu�abilecek kronik hastal�klar�n�n g�r�lme riskinin �nlenmesinde, emziklilikte ise s�t yap�m�nda gereken besin �gesi deposunun olu�mas� i�in gebelik d�neminde ki�iye �zg� bir beslenme program� gerekir. "Besin �e�itlili�ine dayal� beslenme, anne ve bebek sa�l��� i�in �nemlidir" Sa�l�kl� bir gebelik ve emziklilik d�nemi i�in t�m besin �gelerinin �nemli oldu�una de�inen Prof. Dr. Ayla G�lden Pekcan, "Gebe ve emziren kad�nlar�n d�rt besin grubundan her g�n yeterli ve dengeli miktarlarda t�ketmesi b�y�k �nem ta��r. Ayn� besin grubunda yer alan k�rm�z� et, tavuk, bal�k, yumurta ve kuru baklagiller, v�cuda protein, demir, �inko, fosfor, magnezyum, B1, B6, B12, niasin sa�lar. Gebelik ve Emziklilik d�neminde g�nde 3-4 porsiyon tavuk, yumurta ya da kurubaklagil, 3-4 porsiyon s�t ve s�t �r�nleri, 5-7 porsiyon taze meyve ve sebze, 3-7 porsiyon ekmek ve tah�l grubundan besinler t�ketilmelidir. Gebe ve emziren kad�n�n beslenmesinde artan protein gereksinmesinin kar��lanmas�nda tavuk eti ise b�y�k �nem ta��r" dedi. "Gebe ve emzikli beslenmesinde yer alan tavuk eti beslenme kalitesini art�r�r, kesinlikle t�ketilmelidir" Tavuk etinin besin �gesi �r�nt�s�; iyi kaliteli protein i�ermesi, ya� i�eri�inin d���k olmas�, gebelikte a��r� v�cut a��rl��� art��� olan gebelerde iyi bir se�enek olmas�, baz� vitamin ve mineraller i�in iyi kaynak olmas� nedeniyle gebe ve emziren kad�nlar�n diyetinin vazge�ilmezi oldu�unu s�yleyen Pekcan, "Tavuk etinin beslenmeye eklenmesi diyetin kalitesini artt�r�r. Haftada en az 2-3 kez tavuk etinin t�ketilmesi iyi bir se�enektir ve kesinlikle t�ketilmelidir. "Tavuk eti hayvansal besin olarak iyi kaliteli protein kayna��d�r. Derisiz tavuk etinin 100 gram� yakla��k 20 gram (g���s eti:22 gram; but eti: 19 gram) protein sa�lar. Tavuk eti proteinlerin yap� ta�� olan elzem amino asitlerden, �zellikle, lizin, histidin, arjinin a��s�ndan zengindir. Pi�irme s�ras�nda da protein i�eri�i artar. Tavuk eti proteininin sindirimi kolayd�r. Gebe ve emziren kad�n�n beslenmesinde artan protein gereksinmesinin kar��lanmas�nda tavuk eti �nem ta��r" diye konu�tu.
9.2.2016 1 - 19917
|