FINDIK k�spesinden insan sa�l���na faydal� bitkisel proteinler��retilecek. �stanbul Sabahattin Zaim �niversitesi (�Z�) M�hendislik ve Do�a Bilimleri Fak�ltesi ��retim �yesi Yrd. Do�. Dr. �brahim G�lseren, T�B�TAK'tan destek g�ren projesiyle, f�nd�k proteinlerinin alerjik �zelliklerinin bask�lan�p bu proteinlerin insan sa�l���na yaralar�n�n ortaya ��kar�lmas�n� ama�lad�klar�n� s�yledi. T�B�TAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Ara�t�rma Projelerini Destekleme Program� 2017 y�l� 2'nci d�nem de�erlendirme sonu�lar�n� a��klad�. Buna g�re, �Z� ��retim �yesi Yrd. Do�. Dr. �brahim G�lseren'in 'T�rk F�nd��� K�spesinin Fonksiyonel G�dalarda Kullan�lmas�n�n �ncelenmesi' ba�l�kl� ara�t�rmas� bilimsel olarak destek ald�. Proje hakk�nda bilgi veren Yrd. Do�. Dr. G�lseren, ��yle konu�tu: " T�B�TAK projesinde �lkemizin ba�l�ca tar�msal �r�nlerinden f�nd�k kullan�larak insan sa�l���n� olumlu etkileme potansiyeli bulunan yenilik�i protein �r�nleri �retilmesi g�ndeme al�nm��t�r. D�nya literat�r�nde f�nd���n insan sa�l���na yararlar� detayl� olarak incelenmi�tir. �zellikle f�nd�k ya��n�n de�erli �zellikleri detayl� olarak bilinmektedir. Projemizde alerjinin bask�lanmas�, f�nd�k proteinlerinin de insan sa�l���na muhtemel yararlar�n�n ortaya ��kar�lmas� ama�lanacakt�r. Haziran ay�nda ba�lanacak projemize de T�B�TAK'tan 2 y�l boyunca�destek alaca��z." "B�TK�SEL PROTE�NLER�N HAYVANSAL PROTE�NLERE D�N��ME VER�M� Y�ZDE 15" T�rkiye'de �ve b�t�n d�nyada protein talebinin artt���n� ve bu durumun protein i�eren g�da maddelerinin ekonomik de�erini de artt�rd���n� vurgulayan Yrd. Do�. Dr. G�lseren, "Artan d�nya n�fusu ile birlikte hayvansal protein i�eren �r�nlerin talebi kar��lamayabilece�i de a��kt�r. Dolay�s�yla alternatif kaynaklara y�nelim g�r�nmektedir (�rne�in, bitkisel protein). Bir�ok �lkede bezelye proteini �retimine y�nelik olarak b�y�k yat�r�mlar yap�lmaktad�r. Bitkisel proteinlerin hayvansal proteinlere d�n��me verimi yakla��k olarak y�zde 15 civar�ndad�r. Bu durum da bitkisel proteinlerin �nemini vurgulamaktad�r" diye konu�tu. B�TK�SEL PROTE�N �R�NLER�N�N YEREL KAYNAKLARDAN �RET�M� 2015-17 y�llar� aras�nda bitkisel protein �r�nlerinin yerel kaynaklardan �retimi alan�nda bir T�B�TAK projesi y�r�tt�klerini belirten Yrd. Do�. Dr. G�lseren, "Bu projenin bulgular� g�z �n�ne al�narak mevcut T�B�TAK projesinde �lkemizin ba�l�ca tar�msal �r�nlerinden f�nd�k kullan�larak insan sa�l���n� olumlu etkileme potansiyeli bulunan yenilik�i protein �r�nleri �retilmesi g�ndeme al�nm��t�r. Literat�rde f�nd�k proteinlerinin ise genellikle alerjenik �zellikleri vurgulanmaktad�r. Projemizde alerjinin bask�lanmas�, f�nd�k proteinlerinin de insan sa�l���na muhtemel yararlar�n�n ortaya ��kar�lmas� ama�lanacakt�r. T�rkiye'deki �l�m olaylar�n�n birincil sebebi kalp ve damar rahats�zl�klar�n� da i�erecek bi�imde dola��m sistemi hastal�klar�d�r. �zellikle bu alana y�nelik olarak kaydedilecek geli�meler toplumumuzun genel sa�l��� a��s�ndan yararl� olabilecektir" dedi. F�nd�k proteini bazl� yenilik�i �r�nlerin bir�ok g�da ve kozmetik �r�n�nde kullan�lmas� m�mk�n olaca��n� s�yleyen Yrd. Do�. Dr. G�lseren,"Projede ulusal bir firman�n da deste�iyle son �r�n denemeleri yap�larak insan sa�l���na yarar� artt�r�lm�� ve alerjenik �zellikleri bask�lanm�� g�dalar �retilmesi hedeflenmektedir" ifadelerini kulland�. - �stanbul
15.2.2018 - 31715
|