SICAK HAVALARDA BESLENME Beslenmemizi g�zden ge�irip, b�y�k fayda sa�layacak p�f noktalar ile s�caklar� daha kolay atmak m�mk�n oluyor. G�ne�in alt�nda uzun s�re kalmak; g�ne� �arpmas�, g�da zehirlenmeleri ve s�v� kayb�n�n neden oldu�u rahats�zl�klar�n ortaya ��kmas�na neden olabiliyor. G�ne� �arpmalar�n�n yan�nda �zellikle g�da zehirlenmeleri ve s�v� kayb�na ba�l� dehidratasyon g�r�lme riski y�kselmektedir. Bu y�ksek s�caklarda ofiste, d��ar�da ve tatilde vakit ge�irenler i�in yeme ve i�melerini farkl� �ekillerde d�zenlemeleri s�caktan korumaya yard�mc� olacakt�r. FERAHLATIRKEN METABOL�ZMAMIZI HIZLANDIRAN SMOOTH�E ... 1 su barda�� kefir 1/3 demet maydanoz 1/3 demet nane 1 ser�e parmak zencefil yar�m limon 3 adet salatal�k DEH�DRASTASYON R�SK�... Yaz aylar�nda su t�ketiminin yetersiz olmas�yla birlikte �ne ��kan bir risk olan dehidratasyon ciddi sa�l�k problemlerine neden oluyor. K�� aylar�nda 8-10 su barda�� olan su t�ketimi yaz aylar�nda 10-12 litreye ��kmal�d�r. Hatta d��ar�da ge�irilen vakit fazla ise su t�ketiminiz 3 litreyi bulabilir. Asitli ve gazl� i�ecekler yerine s�t, ayran, taze s�k�lm�� meyve sular�, bitki ve meyve �aylar�n�n tercih edilmesi daha faydal� olur. Bu i�ecekler su ihtiyac�m�z� kar��lamaya yard�mc� eder. HALS�ZL��� �NLEMEK... S�cak havalarda yorgunluk ve bitkinli�i �nlemek ad�na az ve s�k beslenmeli ve ���n atlamamal�s�n�z. S�cak hava nedeniyle olu�an i�tahs�zl���n �n�ne ge�mek ve sindirim sistemini rahatlatmak amac�yla hafif ve su oran� y�ksek besinlere �ncelik verilmelidir. Sofralardan salatalar, zeytinya�l� sebze yemekleri ve su i�eri�i y�ksek meyveler eksik olmamal�d�r. ZEH�RLENME R�SK�... A��kta sat�lan g�dalardan olabildi�ince ka��n�lmal�d�r. S�cak havalar yiyeceklerin bozulma riskini artt�rmaktad�r. Saklanma ko�ullar�n�n k�t� olmas� bakterilerin �remesi i�in uygun ortam sa�lamaktad�r. Bunun sonucunda sindirim sisteminin bozulmas� ile seyredilen di�er vakalar�nda art��� ile sonu�lanabilmektedir. R�SKL� GRUPLAR... Bu d�nemlerde artan s�cakl�klar �zellikle bebek, �ocuk, ya�l� ve hamileler ile tansiyon, kalp, �eker gibi kronik hastal�klar� bulunan ki�ilerde sa�l�k sorunlar�n�n ortaya ��kmas�na neden olabilir.
S�caklarda a��r� terleme sonucu v�cuttan suyla beraber, sodyum, potasyum gibi mineraller de at�ld��� i�in bu durum halsizlik, nab�z zay�fl���, yorgunluk ve dola��m bozukluklar�na yol a�abilmektedir. Tansiyon problemi olanlar �zellikle iyi bir protein kayna�� olan s�t ve yo�urt t�ketimine �zen g�stermelidirler. Bunun yan�nda hipogilisemi problemleri ya�ayanlar ara ���nlerini kesinlikle atlamamal�d�rlar. KURTARICI BES�N SULU MEYVELER... Karpuz ve kavun v�cuttaki toksinleri atmaya yard�mc� olurken, di�er yandan �eftali cilt sa�l���n� koruma g�revini �stlenir. Artan terleme nedeni ile su ihtiyac� di�er mevsimlere oranla yakla��k iki kat�na yani 2,5- 3 litreye ula��r. Bunu sadece su t�keterek kar��lamak zor olabilir. Bunu sa�lamaya yard�mc� olacak meyveler de mevcuttur. Karpuz, kavun, �eftali, �z�m gibi meyveler su ihtiyac�m�z� kar��lamaya yard�mc� olacakt�r. YAZIN TATLISI DONDURMA... Bu havalarda hamur i�i tatl�lar bizi rahats�z edebilir. Bunun yerine ideal tatl� dondurmad�r. Hem s�t i�eri�i ile iyi bir protein ve kalsiyum kayna�� hemde s�cak havalarda i�imizi ferahlat�c� bir tatl�d�r.
Haftada 2-3 g�n tercih edilebilecek tatl� olan dondurma, kilo ald�rma korkusu olmadan t�ketebilir. Tabi ki miktar� �nemli. 2-3 topu a�mamaya dikkat edelim . NASIL G�Y�NMEL�... Su kayb�m�z� azaltmak ad�na k�yafet se�imi de ciddi �nem arz etmektedir. A��k renkli, pamuk ya da keten gibi kuma�tan yap�lm��, bol ve rahat giysiler tercih edilmeli. Sentetik kuma�tan giysiler ciltten buharla�maya izin vermedi�inden hissedilen s�ca�� art�r�r. Daha �ok terlememize neden olabilir. D��ar�da �ok fazla vakit ge�iriyorsak e�er geni� kenarl� �apka, �emsiye, uygun g�ne� g�zl��� alman�n vakti geldi de ge�iyordur.
9.5.2017 1 - 27047
|