Yakla��k 100 graml�k rafine �eker t�ketiminin olumsuz etkilerinin ilk yar�m saat i�inde ba�lad���n� s�yleyen Prof. Dr. Necati Y�lmaz, olumsuz etkinin 5 saat boyunca devam etti�ini, genelde �eker yemekten 2 saat sonra akyuvarlar�n, vir�s ve bakteri gibi yabanc� maddeleri h�cre i�ine al�p par�alama yetene�ini y�zde 50 oran�nda azalt���n� belirtti.
Akyuvarlar�n enfeksiyonlara kar�� kullan�lan savunma mekanizmas�n�n temeli oldu�undan do�al olarak ba����kl�k sisteminin bask�land���n� ve hastal�klara yakalanma oran�n�n artt���na dikkati �eken Antalya E�itim ve Ara�t�rma Hastanesi T�bbi Biyokimya Klinik �efi Prof. Dr. Necat Y�lmaz, “Ba�ka bir deyi�le ne kadar �ok �eker t�ketirseniz, ba����kl�k sistemi de o denli olumsuz etkilenir” dedi.
Bilimsel ara�t�rmalar�n y�ksek �eker t�ketiminin h�creleri C vitaminini kullanamaz hale getirdi�ini ortaya ��kard���n� ifade eden Prof. Dr. Y�lmaz, �zellikle bir enfeksiyon s�ras�nda ba����kl�k sistemine yard�mc� olmak i�in �ekerden uzak durman�n �ok �nemli oldu�unu vurgulayarak, s�zlerini ��yle s�rd�rd�;
K�sa d�nemli oru� tutmak, kan �ekeri d�zeylerini d���rerek, �zellikle akut enfeksiy�z bir hastal�kta ilk 24-48 saat i�inde ba����kl�k sistemini iyile�tirebilir ve akyuvarlar�n mikroorganizmalar� yok etme yetene�ini y�zde 50 oran�nda art�r�r.
Fazla �eker t�ketimine ba�l� olarak �zellikle �ocukluk �a��ndaki �i�manl�k salg�n haline gelmi� durumdad�r. Deneysel �al��malar, a��r� kilolu bu �ocuklar�n enfeksiy�z hastal�klar�na daha s�k yakaland�klar�n� g�stermektedir. �nsanlar�n �zellikle �ocukluk �a��ndan itibaren a��r� �eker t�ketiminden ka��nmas� gerekmektedir.
Okul kantinlerinde �ekerli g�dalar�n yerine do�al g�dalar�n sat��� te�vik edilmelidir. �lkemiz her y�l enfeksiy�z hastal�klara ve kanser gibi ba����kl�k sisteminin bozulmas�na ba�l� a���a ��kan hastal�klara milyarlarca dolar harcamaktad�r.”
Basit �nlemler ile bu hastal�klar�n �n�ne ge�ebilece�ini belirten Prof. Dr. Necat Y�lmaz, “K�sacas� �ocu�umuza ve kendimize �ekerli bir g�da al�rken bir kez daha d���nmeliyiz” diye konu�tu.
29.6.2011 - 8668
|