Yaz aylar�n�n ferahlat�c� meyvesi olan karpuz, Ramazan ay�nda iftardan sonra da damaklar� tatland�r�yor. Y�zde 90 oran�nda su bar�ndan karpuz, i�erisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde kanserden, kalp sa�l���na kadar bir�ok hastal��a iyi geliyor. VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Uzman Diyetisyen �znur Bircan Oktay, Ramazan sonras�nda karpuz diyetiyle zay�flaman�n yollar�n� anlatt�. TAM B�R KANSER SAVA��ISI! Karpuzun di�er meyvelerden ay�ran ve sa�l���m�za katk�da bulunmas�n� sa�layan mucizevi nedenleri ��yle s�ralayabiliriz; 100 gram karpuz ortalama 30 kaloridir, diyet yapanlar�n s�kl�kla t�ketti�i bir meyvedir. Ayr�ca i�eri�inde bir�ok vitamin ve minerali i�eren yegane besinler aras�ndad�r. Y�zde 90'� sudan olu�ur, v�cuttan toksik maddelerin at�m�n� h�zland�ran detoks etkisi olan bir meyvedir. Likopen antioksidan� ve citrulin aminoasidini i�eren, dolay�s�yla kalp damar sa�l���n� koruyucu �zelli�e sahiptir. C vitamini i�eri�i y�ksek oldu�u i�in ba����kl�k sistemini g��lendirir. Kanser sava���s� bir sebze olan domatesten 2 kat daha fazla likopen i�erir. Bir�ok kanser t�r�ne kar�� koruyucu �zelli�i bulunmaktad�r. Potasyumdan zengin olmas� nedeniyle kan bas�nc�n� d�zenlemeye ve v�cudun do�al s�v� dengesini dengelemeye yard�mc� olur. Karpuz �ekirdekleri de i�inde bulunan 'cucurbocitrin' adl� madde ile b�brek fonksiyonlar�n� d�zenler. B�R D�L�M� B�R K�P �EKER KALOR�S�NDE Karpuz faydal� bir meyve fakat unutulmamal� ki, miktar olarak dikkatli t�ketilirse faydal�d�r. Ki�iye g�re de�i�ebilmekle beraber bir seferde 1 boydan ince dilim (4 k���k ��gen dilim) karpuz, protein i�eri�i y�ksek bir yemekle birlikte ���n yerine t�ketilebilir. Ya da ara ���n olarak 1 dilim az ya�l� peynir ya da 1 bardak kefir ile birlikte muhte�em bir ara ���n alternatifi olabilir. Glisemik indeksi y�ksek bir meyve olan karpuzu protein a��rl�kl� bir yemek (k�rm�z� et / tavuk / bal�k gibi ) veya peynirle birlikte t�ketmek kan �ekerinin h�zl� y�kselmesini engelleyecektir. 1 ��gen dilim kesilmi� karpuzun kalorisi, bir adet k�p �ekere e�ittir. �EKER VE B�BREK HASTALARI D�KKATL� YES�N! Karpuzu 'kesinlikle t�ketmesin' dedi�imiz bir hastal�k grubu yok. �rne�in; �eker hastalar� glisemik indeksi y�ksek oldu�u i�in karpuza dikkat etmeli; fakat e�er �eker �l��mleri normal aral�k de�erlerindeyse �l��l� olarak t�ketmelerinde bir sak�nca yoktur. Ayr�ca dikkatli t�ketmesi gereken bir ba�ka grup ise b�brek hastalar�d�r. E�er hastan�n kan potasyum seviyesi y�ksek ise y�ksek potasyum i�eri�inden dolay� karpuza dikkat edilmelidir. YANINDA BADEM VEYA CEV�Z Y�YEB�L�RS�N�Z Karpuz ile tabi ki sa�l�kl� kilolar vermek m�mk�n, fakat burada dikkat etmemiz gereken nokta tek tip beslenmemek! ��nk� tek tip besinle verilen kilolar mutlaka geri al�nacakt�r. Karpuz ile kilo verirken dikkat etmemiz gereken unsurlar a�a��daki gibidir: Karpuz ve az ya�l� peynir tok tutar, ara ���n olarak diyette kullan�labilir. ���n olarak karpuz yan�nda sebze veya ceviz, badem, f�nd�k gibi ya�l� tohumlarla birlikte ���n olarak tercih edilebilir. Karpuz ile diyet yaparken hayvansal kaynakl� proteinler (yumurta, et gibi�) ihmal edilmemelidir. A� KALMADAN �NCELECEKS�N�Z ��te bir haftada iki kilo verebilece�iniz kapuz-peynir diyeti: Kahvalt�:1 adet yumurta Az ya�l� peynir Zeytin / ceviz Mevsim ye�illi�i Tah�ll� esmer ekmek Ara-1:1 su barda�� yo�urt / s�t / kefir ��le: 1 ince boydan dilim karpuz Bol ye�illik (salata) 10-12 adet �i� badem / f�nd�k/ 2 tatl� ka���� zeytinya�� 1-2 dilim az ya�l� beyaz peynir Ara-2:1 porsiyon meyve 1 bardak s�t / ayran / kefir Ak�am: 100-150 gr k�rm�z� et / tavuk / bal�k 4 yemek ka���� zeytinya�l� se
5.6.2018 1 - 33466
|