Bunu bask�laman�n en kolay yolu kan �ekerinde dalgalanma yaratan rafine �eker t�ketiminden ka��nmak, posal� yiyecekler t�ketmek, yava� yemek, bol su i�mek, g�n i�erisinde de s�k aral�klarla ve azar azar beslenmek ve d�zenli egzersiz yapmakt�r.
Posal� yiyeceklerin diyette art�r�lmas�yla, �i�neme ve dolay�s�yla t�k�r�k salg�s�n�n art���, kolesistokinin hormonunun salg�lanmas� ve toplam besin al�m�n�n azalmas� s�z konusu olmaktad�r.
Posa i�eri�i en y�ksek do�al besin grubu kuru fasulye, nohut, kuru barbunya, mercimek gibi kurubaklagillerdir. Bunlar� badem, f�nd�k, yerf�st��� ve ceviz gibi ya�l� tohumlar, kepe�i ayr�lmam�� tah�l �r�nleri, sebze ve meyveler izlemektedir.
Soyulmadan yenilebilen sebze ve meyvelerin kabuklar� ile birlikte t�ketilmesi �nerilmektedir. �zellikle kan ya� de�erleri y�ksek olanlar, �eker hastal��� riski ta��yanlar, kab�zl�ktan yak�nanlar, kilo problemi olanlar, i�tah�n� bask�layamayanlar beyaz ekmek yerine esmer ekmek, pirin� yerine bulgur, haftada 1 - 2 kere kurubaklagil yeme�i, bol sebze ve meyve t�ketmelidir. Ancak posan�n v�cudumuzda faydal� etkiler g�sterebilmesi i�in, yan�nda mutlaka bol s�v� al�nmas� �art� aranmaktad�r.
B�ylelikle �eker, kolesterol ve tansiyonu dengeler, tokluk hissi verir, d��k�lama say�s�n� ve miktar�n� art�rarak kab�zl���, dolay�s�yla kal�n ba��rsak kanserini �nleyici etkiler g�sterirler.
Rafine �eker i�eren besinler kan �ekerinde ani bir dalgalanmaya neden olurlar. �ok k�sa s�rede y�kselen kan �ekeri ayn� h�zda d��meye ba�lar. Her ��k���n bir ini�i vard�r. ��in k�t� taraf�; tatl� yenildikten bir s�re sonra kan �ekerinde aniden bir pik ya�anmas� tekrardan tatl� yeme iste�i do�urur.
Bu nedenle kimse bir par�a tatl� yiyerek dur diyememektedir. Bu nedenle tatl� yenilecekse de i�tah� bask�lamak ad�na light olanlar�n t�ketimine �nem verilmelidir.
Spor ile birlikte salg�lanan endorfin hormonunun ki�iye mutluluk verdi�i ve sporun i�tah� bask�lamaya yard�mc� oldu�una dair pek �ok bilimsel �al��ma da yer almaktad�r. O nedenle d�zenli olarak yap�lacak egzersiz ile kilo vermek, kaybedilen kilolar� korumak ve i�tah� bask�lamak m�mk�n olabilmektedir.
20.5.2011 - 7382
|