Atat�rk �niversitesi Ziraat Fak�ltesi G�da M�hendisli�i B�l�m� ��retim �yesi Prof. Dr. Memnune �eng�l, "Konservelerden ger�ekle�en g�da zehirlenmelerine daha �ok evde �retilen konserveler neden olabiliyor. Konserve yaparken halk�m�z�n yanl�� yapt��� en �nemli husus, cam kavanoz kapaklar�n�n tekrar tekrar kullanmas�." dedi. Prof. Dr. �eng�l, k���n t�ketilmek �zere yurt genelinde yayg�n yap�lan konserve haz�rl�klar�n�n ba�lad��� bug�nlerde, g�da zehirlenmelerine kar�� dikkat edilmesi gerekenleri AA muhabirine anlatt�. Yaz aylar�nda meyve sebzenin bol olmas�yla yap�lan konservelerin, �r�nlerin mevsimi d���nda t�ketilmesi a��s�ndan bir muhafaza y�ntemi oldu�unu belirten �eng�l, evde ve end�striyel olarak konserve yap�m�nda temizlik ve hijyenin yan� s�ra ��r�k, ezik olmayan sa�lam meyve sebzelerin kullan�lmas�n�n �nemine i�aret etti. �eng�l, konserve yaparken cam kavanozlar�n boyun k�sm�ndaki t�rnaklar�nda �atlak ve a��nma gibi durum olmad���nda birka� kez kullan�labilece�ini dile getirdi. "Konservecilikte kavanoz kapaklar� bir sefere mahsus kullan�lmal�d�r" Konservecilikte "hermetik kapama" yani s�zd�rmazl���n �ok �nemli oldu�unu anlatan �eng�l, �unlar� kaydetti: "Konservelerden ger�ekle�en g�da zehirlenmelerine daha �ok evde �retilen konserveler neden olabiliyor. Konserve yaparken halk�m�z�n yanl�� yapt��� en �nemli husus, cam kavanoz kapaklar�n� tekrar tekrar kullanmas�. Konservecilikte kavanoz kapaklar� bir sefere mahsus kullan�lmal�d�r ��nk� evlerde b��akla ya da kapa�� �s�t�p kavanozu ters �evirerek kapaklar a��l�yor, o s�rada kapak zarar g�r�p �zelli�ini kaybediyor. Kapak zarar g�rd���nde, t�rnak k�sm�nda �atlak varsa, kapak tam oturmazsa ne kadar uygun i�lem yaparsan�z yap�n i�eriye hava ve mikroorganizmalar�n giri�iyle konserve bozulacakt�r." Prof. Dr. �eng�l, kavanoza �r�n doldurulduktan sonra havas�n�n iyice ��kar�l�p kapa��n�n da iyi kapat�lmas� gerekti�ini dile getirdi. Konservede mikroorganizmalar� �ld�rmek i�in �s�l i�lemin (yeterli s�rede kaynatmak) �nemine de�inen �eng�l, "Evlerde yeterli �s�l i�lem yap�lmad���ndan da kap ka�ak y�kanm�� olsa bile sterilizasyon yeterli olmazsa, meyve-sebzeden bula�an ve konserve i�inde kalan mikroorganizmalar, konservenin depolanma s�ras�nda �o�alarak bozulmalara neden oluyor. Bozuk konserve de t�ketildi�inde zehirlenmelere neden oluyor." diye konu�tu. "S�v� s�zmas� olan kavanozlar� kullanmay�n" �eng�l, �s�l i�lemden sonra kavanozlar�n bir gece ters �evrilip bekletilmesi, s�v� s�zmas� varsa o kavanozun kullan�lmamas� gerekti�ini s�yledi. Konservenin karanl�k ve serin yerde muhafaza edilmesini ve a��ld���nda en fazla 2 g�nde t�ketilmesini tavsiye eden �eng�l, "Konservede e�er mikroorganizma kald�ysa ya da s�zd�rma varsa depolama s�ras�nda mikroorganizma geli�ip toksin �retebiliyor. �zellikle fasulye, bezelye gibi d���k asitli g�da konservesinde clostridium botulinumun neden oldu�u bir bozulma meydana geliyor ve bu mikroorganizman�n neden oldu�u zehirlenmeye botulizm diyoruz, �l�me kadar g�t�r�yor." ifadelerini kulland�. Prof. Dr. �eng�l, usule uygun �retilen konserve kapaklar�n�n hafif i�e g���k oldu�unu belirterek, �u bilgileri verdi: "Konserve kapa�� �i�mi�se, konserveyi a�t���n�zda k�t� koku, ek�ime, k�p�rme varsa bunlar bozuktur ve t�ketilmemesi laz�m. Marketlerdeki konservelerde ise kapakta ve teneke kutularda �i�lik, ezik ve g���k varsa bunlar sat�n al�nmamal�. Kavanoz kapaklar� konservecilikte tek kullan�ml�kt�r, birka� sefer ayn� kavanoz kapa��n� konserve yap�m�nda kullanmamak gerekiyor. Kavanozlar�n boyun k�sm�ndaki t�rnaklar�nda �atlak olmamas� laz�m."
25.8.2023 - 75773
|