Evde Bir Haftada Probiyotik Tur�u Yap�n

Makarna, L�tfen! Kurucusu ve G�da M�hendisi Tu�ba Bayburtluo�lu evde tur�u yapanlara �nemli uyar�larda bulundu.

Evde Bir Haftada Probiyotik Turþu Yapýn

"Ancak i�in i�ine do�al olmayan, kimyasal bula��kl� sirke ve limon girdi�inde maalesef yararl� bakteriler yok olabiliyor; tuz miktar� �ok y�ksek ise geriye sa�l�k i�in de�il sadece lezzeti i�in t�ketilebilecek bir tur�u kal�yor. " diyen Bayburtluo�lu evde kendi tur�ular�n� kurmak isteyenlere �unlar� �nerdi:

Evde h�zl�ca tur�u yapabilirsiniz. Hem de probiyotik bir tur�u… Hi� zor de�il.

Probiyotik �zelli�i ile bizi korumas� gereken geleneksel g�dam�z tur�ular, fabrikalarda seri �retimin ard�ndan rafta da stabil kalmas� i�in �s�l i�leme tabii tutulabiliyor. Bu da sat�n ald���m�z tur�ular�n sadece lezzetli olmas� demek, bu tur�ularda fayda bulmak maalesef zor. Evlerde tur�u yapmaya devam eden aileler asl�nda en iyisini yap�yorlar. Ancak tuzu fazla koymamak gerekiyor. Tuz T�rkiye'nin en b�y�k dertlerinden bir tanesi. Kalp ve tansiyondan kaynaklanan hastal�klardan �l�m oran� listede ba�� �ekiyor; bu bile tuzu azaltmam�z� g�steren ba�l� ba��na bir durum. Bu y�zden tur�u yaparken tuz miktar�na �zellikle dikkat edin.

Tur�unun probiyotik �zelli�inin olmas� i�in belirli mikroorganizmalar� i�ermesi gerekiyor. Kefir ya da yo�urt suyu gibi ya da toz bir probiyotik tur�u mayas� kullanmad�ktan sonra probiyotik tur�u yapmak nispeten zor ve �ok uzun s�r�yor. Evde yapabilece�iniz ve tamamlanmas� haftalar s�recek probiyotik tur�uyu bir hafta i�erisinde haz�r hale getiren bir maya kullanman�z i�leri hem kolayla�t�r�r, hem de tur�unuz probiyotik olur. Makarna, L�tfen'de bulabilece�iniz Isparta'da akademisyenler taraf�ndan �retilen bu %100 Anadolu mayas�, katk�s�z, koruyucusuz, kimyasal madde i�ermeyen bir �r�nd�r.

Probiyotik Tur�u ��in Gerekli Malzemeler

1 kg korni�on (lahana, biber vb sebzeler de olabilir)

2 litrelik cam kavanoz

1 litre salamura suyu (1 litre suya 2.5 dolu yemek ka���� kaya tuzu eklenerek kar��t�r�ld� ve kaynat�l�p oda s�cakl���na so�utuldu)

1 ba� sar�msak

Probiyotik �zel tur�u mayas� (Sevdanem)

100 ml katk�s�z geleneksel �z�m ya da elma sirkesi (past�rize olmam�� olmal�)

Tarif:

�ncelikle 1 kg korni�on (tur�uluk sebzeleri) y�kay�p 10 dakika sirkeli suda bekletin ve durulay�n. (Fazla tozlu toprakl� olabiliyor, fermantasyonu bozacak mikroorganizma kalmamal�. Ayn� sebepten tur�u yap�m�nda kullan�lacak t�m kap kaca��n temiz duru sudan ge�irilmesi gerekiyor ki olas� bula��k makinas� deterjan� ve/ya parlat�c� kalmas�n �zerilerinde)

Daha sonra 1 kg korni�onun bir k�sm�n� kavanoza aktar�p so�umu� salamuran�n bir k�sm� ve probiyotik tur�u mayas� ekleyin. Soyulmu� sar�msaklar�n bir k�sm�n� bu safhada ilave edin. 100 ml �z�m sirkesi (veya ev sirkesi; ba�ka sirke �nermiyoruz) ilave edin.

Geri kalan korni�on, salamura ve sar�msaklar� kavanoza doldurun.

Kavanozun a�z�n� kapat�n ve oda s�cakl���nda bir k��ede kendi haline b�rak�n.

Sebzelerin her ge�en g�n fermente olarak �ok g�zel sarard���n� g�zlemleyeceksiniz. Fermantasyon s�recinde en az 7 g�n hi� dokunmay�n, kapa�� a�may�n, rahats�z edilmeyi sevmiyorlar, bozulabilirler.

7-10 g�n sonunda lezzetli ve bol probiyotikli tur�ular�m�z haz�r hale gelir ve tur�ular buzdolab�nda, so�uk balkon veya kilerde muhafaza edilir.

24.9.2018 - 35263



�lgili Di�er Yaz�lar
Þeker Bayramýna Özel Diyet
�eker Bayram�na �zel Diyet
Süt seçiminde bunlara dikkat; doðru tüketimi önemli
S�t se�iminde bunlara dikkat; do�ru t�ketimi �nemli
Kansere yol açýyor: Olestra içeren ürünlerden uzak durun
Kansere yol a��yor: Olestra i�eren �r�nlerden uzak durun
Ramazanda tüketimi artan hangi besin ne kadar faydalý?
Ramazanda t�ketimi artan hangi besin ne kadar faydal�?
Glutatyon tedavisi, yaþlanma karþýtý uygulamalarýn ön sýrasýnda
Glutatyon tedavisi, ya�lanma kar��t� uygulamalar�n �n s�ras�nda
Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Göziçi Ýðne Nedir? Neden Yapýlýr? Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
G�zi�i ��ne Nedir? Neden Yap�l�r? �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Yakýný Görememe ve Tedavisi Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Yak�n� G�rememe ve Tedavisi �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Botoks Nedir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Katarakt Ameliyat Sonrasý Gözlük Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonras� G�zl�k �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi

 

[Hata Bildir]