Makarna, L�tfen! Kurucusu ve G�da M�hendisi Tu�ba Bayburtluo�lu evde tur�u yapanlara �nemli uyar�larda bulundu.
|
|
|
|
|
|
"Ancak i�in i�ine do�al olmayan, kimyasal bula��kl� sirke ve limon girdi�inde maalesef yararl� bakteriler yok olabiliyor; tuz miktar� �ok y�ksek ise geriye sa�l�k i�in de�il sadece lezzeti i�in t�ketilebilecek bir tur�u kal�yor. " diyen Bayburtluo�lu evde kendi tur�ular�n� kurmak isteyenlere �unlar� �nerdi:
Evde h�zl�ca tur�u yapabilirsiniz. Hem de probiyotik bir tur�u… Hi� zor de�il.
Probiyotik �zelli�i ile bizi korumas� gereken geleneksel g�dam�z tur�ular, fabrikalarda seri �retimin ard�ndan rafta da stabil kalmas� i�in �s�l i�leme tabii tutulabiliyor. Bu da sat�n ald���m�z tur�ular�n sadece lezzetli olmas� demek, bu tur�ularda fayda bulmak maalesef zor. Evlerde tur�u yapmaya devam eden aileler asl�nda en iyisini yap�yorlar. Ancak tuzu fazla koymamak gerekiyor. Tuz T�rkiye'nin en b�y�k dertlerinden bir tanesi. Kalp ve tansiyondan kaynaklanan hastal�klardan �l�m oran� listede ba�� �ekiyor; bu bile tuzu azaltmam�z� g�steren ba�l� ba��na bir durum. Bu y�zden tur�u yaparken tuz miktar�na �zellikle dikkat edin.
Tur�unun probiyotik �zelli�inin olmas� i�in belirli mikroorganizmalar� i�ermesi gerekiyor. Kefir ya da yo�urt suyu gibi ya da toz bir probiyotik tur�u mayas� kullanmad�ktan sonra probiyotik tur�u yapmak nispeten zor ve �ok uzun s�r�yor. Evde yapabilece�iniz ve tamamlanmas� haftalar s�recek probiyotik tur�uyu bir hafta i�erisinde haz�r hale getiren bir maya kullanman�z i�leri hem kolayla�t�r�r, hem de tur�unuz probiyotik olur. Makarna, L�tfen'de bulabilece�iniz Isparta'da akademisyenler taraf�ndan �retilen bu %100 Anadolu mayas�, katk�s�z, koruyucusuz, kimyasal madde i�ermeyen bir �r�nd�r.
Probiyotik Tur�u ��in Gerekli Malzemeler
1 kg korni�on (lahana, biber vb sebzeler de olabilir)
2 litrelik cam kavanoz
1 litre salamura suyu (1 litre suya 2.5 dolu yemek ka���� kaya tuzu eklenerek kar��t�r�ld� ve kaynat�l�p oda s�cakl���na so�utuldu)
1 ba� sar�msak
Probiyotik �zel tur�u mayas� (Sevdanem)
100 ml katk�s�z geleneksel �z�m ya da elma sirkesi (past�rize olmam�� olmal�)
Tarif:
�ncelikle 1 kg korni�on (tur�uluk sebzeleri) y�kay�p 10 dakika sirkeli suda bekletin ve durulay�n. (Fazla tozlu toprakl� olabiliyor, fermantasyonu bozacak mikroorganizma kalmamal�. Ayn� sebepten tur�u yap�m�nda kullan�lacak t�m kap kaca��n temiz duru sudan ge�irilmesi gerekiyor ki olas� bula��k makinas� deterjan� ve/ya parlat�c� kalmas�n �zerilerinde)
Daha sonra 1 kg korni�onun bir k�sm�n� kavanoza aktar�p so�umu� salamuran�n bir k�sm� ve probiyotik tur�u mayas� ekleyin. Soyulmu� sar�msaklar�n bir k�sm�n� bu safhada ilave edin. 100 ml �z�m sirkesi (veya ev sirkesi; ba�ka sirke �nermiyoruz) ilave edin.
Geri kalan korni�on, salamura ve sar�msaklar� kavanoza doldurun.
Kavanozun a�z�n� kapat�n ve oda s�cakl���nda bir k��ede kendi haline b�rak�n.
Sebzelerin her ge�en g�n fermente olarak �ok g�zel sarard���n� g�zlemleyeceksiniz. Fermantasyon s�recinde en az 7 g�n hi� dokunmay�n, kapa�� a�may�n, rahats�z edilmeyi sevmiyorlar, bozulabilirler.
7-10 g�n sonunda lezzetli ve bol probiyotikli tur�ular�m�z haz�r hale gelir ve tur�ular buzdolab�nda, so�uk balkon veya kilerde muhafaza edilir.
24.9.2018 - 35263
|
|