�stanbul Halk Sa�l��� M�d�rl���, vatanda�lar� Kurban Bayram�'nda etleri �i� veya az pi�mi� olarak t�ketmemeleri konusunda uyard�. �stanbul Halk Sa�l��� M�d�rl��� Bas�n ve Halkla �li�kiler Biriminden yap�lan a��klamada, Kurban Bayram�'nda �ekerli besin t�ketiminin yan� s�ra et t�ketiminin de artt��� aktar�ld�. �zellikle �i�manl�k, y�ksek tansiyon, mide ve �eker hastal��� gibi rahats�zl��� bulunan ki�ilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekti�i ifade edilen a��klamada, etin sindirimi zor olan besin oldu�u kaydedildi. Yeni kesilen hayvanlar�n etlerindeki sertli�in, hem pi�irmede hem de sindirimde zorlu�a yol a�t���, bu nedenle �zellikle mide-ba��rsak hastal��� olan ki�ilerin kurban etini hemen t�ketmemeleri uyar�s�nda bulunulan a��klamada, etlerin buzdolab�nda birka� g�n bekletildikten sonra ha�lama veya �zgara y�ntemiyle pi�irilerek t�ketilmesi gerekti�i belirtildi. Az ve s�k beslenmeli Etlerin ya�da k�zart�lmas�ndan uzak durulmas� gerekti�i vurgulanan a��klamada, �unlar kaydedildi: "Ya�l� etlerin doymu� ya� ve kolesterol i�eri�i daha y�ksek oldu�u i�in kalp-damar hastal���, diyabet (�eker hastal���) ve y�ksek tansiyonu olan ki�iler, bayramda ya�s�z veya az ya�l� etleri tercih etmeli, k�s�tl� miktarlarda t�ketmeli ve a��r�ya ka�mamal�d�r. Et t�ketiminin yan� s�ra bayram ziyaretinde yeterli ve dengeli beslenme kurallar�na uyulmal�, besin �e�itlili�i sa�lanmal�, tatl� t�ketiminde �erbetli tatl�lar yerine s�tl� ve meyveli tatl�lar tercih edilmelidir. Az ve s�k beslenmeli, ara ���n yapmaya dikkat edilmelidir. ���nlerde et t�ketiliyorsa yan�na mutlaka C vitamininden zengin salataya da yer verilerek demir emilimi desteklenmelidir. G�nl�k 10-12 bardak su t�ketimine dikkat edilmeli, fiziksel aktivite ihmal edilmemelidir." �ok y�ksek �s�da uzun s�re pi�irme ve k�zartma y�nteminin �e�itli kanserojen maddelerin olu�umuna neden olabilece�i i�in tercih edilmemesi gerekti�i belirtilen a��klamada, "Etlerin tek ba��na de�il de sebzelerle birlikte pi�irilmesi veya t�ketilmesi, besin �e�itlili�inin sa�lanmas� a��s�ndan sa�l�kl� bir y�ntemdir. Et y�ksek ate�te pi�irilirse �s� y�zeydeki proteinleri birdenbire kat�la�t�r�r ve �s� etin i� k�sm�na ula�amaz. Bu nedenle etlerin i� s�cakl��� en az 75 �C olmal�d�r. �ok y�ksek �s�, etin d�� y�zeyinin yanmas�na ve su kayb�n�n fazla olmas�na yol a�arak besin ��esi kayb�n� art�r�r. Hayvanlardan insanlara bula�an zoonoz gibi hastal�klardan korunmak i�in hayvan�n kesim �ncesi ve kesim sonras� gereken hijyen kurallar�na dikkat edilmelidir. Etler kesinlikle �i� veya az pi�mi� olarak t�ketilmemelidir." ifadelerine yer verildi. Kurban etlerinin birer yemeklik olacak �ekilde k���k par�alara ayr�larak buzdolab� po�etinde derin dondurucuda saklanmas� gerekti�i kaydedilen a��klamada, bu �ekilde haz�rlanan etlerin buzlukta eksi 2 derecede birka� hafta, eksi 18 derece derin dondurucuda ise daha uzun s�reyle saklanabilece�i belirtildi. Sa�l�k problemi olmayanlar�n uygulayabilece�i diyet listesine de yer verilen a��klamada, �u bilgiler yer ald�: "Kahvalt�, az ya�l� peynir, ha�lanm�� yumurta, esmer ekmek, zeytin ve s���� sebze. Ara ���n, meyve veya az ya�l� s�t veya yo�urt. ��le, �zgara veya ha�lama et bol salata, ayran, esmer ekmek veya �orba. Ara ���n meyve veya az ya�l� s�t veya yo�urt. Ak�am, susuz etli sebze yeme�i, esmer ekmek/pilav veya makarna, ayran/cac�k veya yo�urt. Ara ���n meyve veya az ya�l� s�t veya yo�urt."
5.9.2016 1 - 22882
|