Diyetisyen Ladin Sava� Bayar, Kurban Bayram��nda kesilen hayvan etinin, bekletilmeksizin birka� saat i�inde pi�irilerek t�ketilmesinin son derece yanl�� bir y�ntem oldu�unu s�yledi. Yeni kesilmi� hayvanlar�n etlerindeki sertli�in hem pi�irmede hem de sindirimde zorluk olu�turaca��n� belirten Bayar, �Midede �i�kinlik, haz�ms�zl�k gibi s�k�nt�lara neden olur. �zellikle mide rahats�zl�klar� �eken bireyler, eti 24 saat bekletmeden t�ketmemelidirler. Pi�irme y�ntemi olarak ha�lama, f�r�nlama ve �zgara gibi y�ntemler tercih edilmeli, k�zartmalardan ve kavurma y�nteminden ka��n�lmal�d�r. Etler, C ve E vitaminini i�ermedi�i i�in mutlaka sebzelerle birlikte pi�irilmesi veya etlerin yan�nda sebze, salata, taze s�k�lm�� meyve sular� gibi C vitamininden zengin besinlerin t�ketilmesi olduk�a �nemlidir." hat�rlatmas�nda bulundu.
�zel Ankara G�ven Hastanesi diyetisyenlerinden Ladin Sava� Bayar, kurban kesimi ve kurban etinin t�ketimine ili�kin bilgi verdi. Kurban Bayram��nda tatl� t�ketimine ek olarak k�rm�z� et t�ketiminin de artt���n� hat�rlatan Bayar, �Bu nedenle kalp-damar hastalar�, diyabet hastalar�, hipertansiyon hastalar� ve b�brek hastalar� risk alt�ndad�r. Bu �ekilde beslenme ile beraber kan ya�lar�nda ve �rik asit d�zeyinde art�� oldu�u bilinmektedir. Kurban Bayram��nda sa�l�k, etlerin kesim a�amas� ile ba�lar. Veteriner kontrol� olmayan ve uygun ko�ullarda kesilmeyen kurbanl�k hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, t�berk�loz, �arbon gibi hastal�klar�n bula�ma riski y�ksektir.� diye konu�tu.
"ET� 24 SAAT SONRA T�KET�N, YANINDA MUTLAKA SEBZE OLSUN"
Bayram g�n� kesilen hayvan etinin, bekletilmeksizin birka� saat i�inde pi�irilerek t�ketildi�ini ancak bunun son derece yanl�� bir y�ntem oldu�unun alt�n� �izen Bayar, ��yle devam etti: �Yeni kesilmi� hayvanlar�n etlerindeki sertlik hem pi�irmede hem de sindirimde zorluk yarat�r. Midede �i�kinlik, haz�ms�zl�k gibi s�k�nt�lara neden olur. �zellikle mide rahats�zl�klar� �eken bireyler, eti 24 saat bekletmeden t�ketmemelidirler. Pi�irme y�ntemi olarak; ha�lama, f�r�nlama ve �zgara gibi y�ntemler tercih edilmeli, k�zartmalardan ve kavurma y�nteminden ka��n�lmal�d�r.�
K�rm�z� etin iyi kalite hayvansal proteinin yan� s�ra demir, �inko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri i�erdi�ini de s�yleyen Bayar, �Etler, C ve E vitaminini i�ermedi�i i�in mutlaka sebzelerle birlikte pi�irilmesi veya etlerin yan�nda sebze, salata, taze s�k�lm�� meyve sular� gibi C vitamininden zengin besinlerin t�ketilmesi olduk�a �nemlidir. Etler mangal yap�lacaksa, k�m�rle�ecek �ekilde k�zart�lmamas� gerekir. K�m�rle�en etler her zaman kanser riski ta��maktad�r. Etin ate�e yak�n olmas� B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kayb�na yol a�maktad�r. Pi�irilecek et ile ate�in aras�nda mutlaka 15 santimetre mesafe olmal�d�r. Ayr�ca mangalda pi�en etin sa�l��a olan olumsuz etkilerini azaltabilmek i�in yan�nda so�an, sar�msa��n t�ketilmesi �nemlidir.� �eklinde konu�tu.
G�NDE 8-10 BARDAK SU ���N
Kavurman�n, i�ine tereya�� veya kuyruk/i� ya�� eklemeden, kendi suyunda, k�s�k ate�te pi�irilmesi tavsiyesinde de bulunan Bayar �unlar� s�yledi: �Kavurma ve k�rm�z� et ��le ���n�nde t�ketilmeli, ak�am ���n�nde ise sebze, kurubaklagil gibi posa i�eri�i y�ksek yemekler tercih edilmelidir. Su, metabolizman�n devam�, sa�l��� ve ar�nmas� i�in �ok �nemli oldu�u kadar, ki�iler �zerindeki rahatlat�c� etkisiyle de vazge�ilmezdir. Bayram boyunca g�nde en az 8-10 bardak su i�ilmelidir. Al�nmas� gereken �nlemlerin herkes i�in ge�erli oldu�u unutulmay�p Kurban Bayram��nda da sa�l�kl� beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek se�imine, porsiyon kontrol�ne ve besin gruplar�n�n dengeli da��l�m�na her zaman �zen g�sterilmelidir.�
22.9.2015 - 18832
|