S�meyra �z�m, taze kurban etinin do�ru t�ketimi, pi�irilmesi ve saklanmas� konular�nda bilgiler verdi.
|
|
|
|
|
|
Konya �zel Sel�uklu Hastanesi Diyetisyeni S�meyra �z�m, Kurban Bayram�nda artan et t�ketiminin bilin�sizce yap�lmas� durumunda olu�abilecek sa�l�k sorunlar�na dikkat �ekerek taze kurban etinin do�ru t�ketimi, pi�irilmesi ve saklanmas� konular�nda bilgiler verdi.
Bayramlarda genel ikramlar aras�nda olan tatl�lar ve hamuri�lerinin yan�na Kurban bayram�nda ek olarak etinde eklendi�ini belirten Diyetisyen �z�m; 'Bu da beraberinde bir �ok sa�l�k sorununu getirmektedir. �zellikle �i�manl�k, y�ksek tansiyon, kalp-damar, mide ve �eker hastal��� olan ki�ilerin bayramda beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.' uyar�s�nda bulundu. Diyetisyen S�merya �z�m'�n �nemli uyar�lar listesinin devam� �u �ekilde:
Sindirim sisteminizi yormay�n
Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmi� hayvanlar�n etlerindeki sertlik, hem pi�irmede hem de sindirimde zorlu�a yol a�ar. Bu nedenle �zellikle mide-ba��rsak hastal��� olan ki�iler kurban etlerini hemen t�ketmemeli, buzdolab�nda birka� g�n beklettikten sonra, ha�lama veya �zgarada pi�irme y�ntemiyle pi�irerek t�ketmelidir.
Kahvalt�da et t�ketmeyin
Gece yava�layan metabolizmay� h�zland�rmak i�in et i�ermeyen ve ya� oran� d���k olan hafif bir kahvalt� yap�lmal�. Kavurma sakatat ve benzeri et �r�nleri kahvalt�da t�ketilmemelidir aksi taktirde haz�ms�zl�k ve ba��rsak sorunlar� ortaya ��kabilir.
Ayn� zamanda g�n i�ersinde de k���k ���nler(meyve ,sebze a��rl�kl�) �eklinde 5-6 ���n beslenilmelidir.b�yle bir beslenme y�ntemi hem metabolizmay� h�zland�racakt�r hem de Bayram da tatl� ikramlar�na hay�r demeyi kolayla�t�racakt�r.
Kalp-damar hastal�klar� olanlar daha dikkatli olun
Y�ksek kolesterol gibi kalp damar rah�ts�zl��� olanlar t�kettikleri et miktar�na ve ya�s�z olmas�na dikkat etmeli �zellikle kolesterol i�eri�i y�ksek olan sakatatlardan sak�nmal�d�rlar. Bunun yan�nda ha�lama, f�r�nlama ve �zgara gibi pi�irme y�ntemlerini kullanmaya dikkat etmeliler. Ayn� zamanda etin yan�nda salata t�ketimine dikkat ederek posa oran�n� art�rmal�lar.
Su t�ketimine dikkat
Bayramda t�ketimi artan etin v�cutta sindirilmesi sonucu a���a ��kan �renin v�cuttan uzakla�t�r�lmas� i�in bol miktarda s�v� t�ketimine dikkat edilmeli g�nl�k en az 2-2.5 litre su t�ketilmelidir.
Fiziksel aktiviteyi art�r�n
Sa�l�kl� ya�am�n en temel kurallar�ndan biri olan fiziksel aktiviteye dikkat edilmeli ve Bayram boyumca bol y�r�y�� yap�lmal�. �zellikle g�n i�erisinde besin t�ketiminin fazla ka�mas� durumunda o g�n k� y�r�y�� s�reside art�r�labilir.
Et saklama ve pi�irme y�ntemleri
Ayr�ca etin t�ketim miktar ve �e�idi kadar pi�irme ve saklama ko�ullar� da �nemlidir.
Yanl�� uygulanan pi�irme ve saklama y�ntemleri sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kay�plar� olu�maktad�r. Etlerin ya�da kavrulmas� ve k�zart�lmas� besin ��esi kay�plar�n�n artmas�na, fazla miktarda ya� t�ketilmesine ve ileride sa�l�k sorunlar�n�n olu�mas�na yol a�abilmektedir. Ayn� zamanda mangalda t�ketilen etin ate�e �ok yak�n olmas� kansorejen maddelerin olu�mas�na sebep olabilir bundan dolay� e�er mangalda et pi�irilecekse mangal k�m�r�n�n iyice k�z haline gelmesi ve etin ate�e 15 cm uzakta pi�irilmesi gerekmektedir. Buna ba�l� olarak etlerin bu�ulama, �zgara, ha�lama �eklinde pi�irilip, t�ketilmesi sa�l�k a��s�ndan daha yararl� olacakt�r.
Etlerin hepsi hemen t�ketilemeyece�inden saklama ko�ullar�na mutlaka dikkat edilmelidir.
Do�ru saklama y�ntemlerinin kullan�lmas� ile besin ��elerinin kay�plar� en aza indirilmi� olur, hem de mikroorganizmalar�n �o�almas� engellenmi� olur. Buzdolab�nda 0-2 santigrat derecede 3-5 g�n, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3 ay saklanabilmektedirler. Buzdolab�nda saklanacak olan et k���k miktarlara ayr�l�p ayr� ayr� saklama po�etlerine konulmal�d�r. Buzu ��zd�r�lecek olan etler ya buzdolab�n�n alt raflar�nda veya akan so�uk su alt�nda ��zd�r�lmelidir. Kesinlikle oda �s�s�nda ve kalorifer petekleri �zerinde ��zd�r�lmemelidir b�yle bir ��zd�rme ette, tat, koku ve renk de�i�iklerinin yan�nda mikroorganizma �remesini de h�zland�rarak zehirlenmelere bile neden olabilir. ��zd�r�len et hemen pi�irilmeli tekrar dondurulmamal�d�r.
22.10.2012 - 11547
|
|
|
|