Uzman Diyetisyen M.Turgay K�se
Etik Diyet Klini�i
0212 240 31 64
Ergenlik �a��n�n en �nemli �zellikleri; h�zl� b�y�me, fizyolojik, ruhsal ve sosyal y�nden geli�me ve de�i�medir. Bu d�nemin �zellikleri, gencin beslenme d�zenine ve al��kanl�klar�na da yans�r. Gen� kendisini televizyon, gazete ve dergilerde g�rd��� ki�ilere benzetme �zlemi i�inde onlar�n ���tlerini uygulama hevesine kap�labilir.
Bu d�nemde yanl�� uygulanan zay�flama diyetleri yetersiz ve dengesiz beslenme nedenidir. Bedensel hareketler art�r�ld���, yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edildi�i s�rece kaslar�n g�c� artar ve �i�manl�k �nlenir, kemik mineral yo�unlu�u artar.
Genellikle k�z �ocuklar�nda 11 ya�, erkeklerde 13 ya� civar�nda b�y�me h�zlanmaya ba�lar. Boy ve a��rl�k �l��lerinde �nemli art��lar olur. B�y�me h�zl� oldu�u ve etkinlik artt��� i�in, ergenlik �a��nda toplam enerji ve besin ��eleri ihtiyac�, ya�am�n hi�bir d�neminde g�r�lmeyecek derecede y�ksektir. Bu �a�lardaki �ocuklar�n ba�ta kahvalt� olmak �zere, asla ���n atlamamalar� gerekir.
Yap�lan pek �ok bilimsel �al��mada kahvalt� yapan �ocuklar�n okul ba�ar�s�n�n daha y�ksek oldu�u saptanm��t�r. ���n atlamak bir sonraki ���nde daha fazla ve h�zl� yenilmesinin yan�nda fark�nda olunmadan ya� miktar�n�n artmas�na, kas ve su kayb�n�n olmas�na neden olmaktad�r.
A� kalmak ve ���n atlamak kan �ekerinin d��mesine, dolay�s�yla �ekerli besinlerin fazla t�ketilmesine neden olmaktad�r. �ekerin fazlas� v�cutta ya� olarak depolanmakta, �i�manl�k ve beraberindeki 40’� a�k�n hastal��a zemin haz�rlamaktad�r.
Bu ya� grubundaki �ocuklar g�nde 8 saatten kadar uyumal�, s�t, yo�urt ve peynirin yar�m ya�l� veya ya�s�z olanlar�n� tercih etmeli, �ekerli ve ya�l� besinlerden ka��nmal�, k�zart�lm�� besinlerden uzak durmal�d�r. B�y�me ve geli�me �a��nda olduklar� i�in protein gereksinmeleri biraz daha fazla olacakt�r.
Bu ba�lamda bal�k ba�ta olmak �zere et, yumurta, s�t ve s�t �r�nleri gibi hayvansal kaynakl� protein kaynaklar� diyette ihmal edilmemelidir. G�n i�erisinde yakla��k olarak her saat ba�� bir bardak su i�meleri, posal� yani lifli (kurubaklagiller, kepekli tah�llar, sebze ve meyveler gibi) besinlerin t�ketimine �nem vermeleri, mutlaka egzersiz / spor yapmalar� konusunda te�vik edilmeliler. Tatl� ve fast food tarz� beslenmeye mutlaka bir s�n�rlama getirilmelidir.
13.3.2011 - 5875
|