Enerji i� yapabilmektir, yani v�cudun istenenleri yerine getirebilmesidir. E�er v�cudumuza do�ru zamanda do�ru yak�t� veriyorsak, bak�m�n� iyi yap�yorsak gereken enerjiye sahibiz demektir.
Do�ru yiyecekleri se�mek, evde, okulda, d��ar�da neler yiyebilece�imizi bilmek �nemlidir.
Bitkiler g�ne� enerjisini kullanarak topraktan ald�klar� su ve havadan ald�klar� karbondioksiti birle�tirip karbonhidrat yap�yorlar. Bizse bitkileri yiyerek i�lerindeki karbonhidrat� par�al�yor, g�ne� enerjisini a���a ��kar�yoruz. V�cudumuz neredeyse t�m enerjisini glikozdan (�ekerden) al�yor. Glikoz v�cudun yak�t�. Yediklerimiz bu yak�t�n kalitesini tayin ediyor.
V�cudumuzdaki h�creler enerji �reten k���k birer fabrika gibi.
Yiyeceklerle al�nan karbonhidratlar bu k���k fabrikalarda par�alan�yor, sindirilip glikoza �evrilerek kana kar���yor. Kan dola��m�yla t�m h�crelere da��t�lan glikoz yine h�crelerimizde oksijenle yak�l�yor ve enerji a���a ��k�yor. �retilen bu enerji kaslar�m�z�n, organlar�m�z�n, beyin h�crelerimizin �al��mas� i�in kullan�l�yor. Bu i�lemden geriye kalansa sadece su ve karbondioksit.
Besinlerin bile�iminde de�i�ik miktarda "besin ��esi " dedi�imiz kimyasal molek�ller bulunuyor. A�z�m�za ald���m�z yiyecekler midemizde besin ��elerine par�alan�yor. �nsan�n b�y�me, geli�me ve sa�l�kl� olarak ya�am�n� s�rd�rebilmesi i�in gereksinimi olan besin ��elerini alt� grupta toplayabiliriz: Karbonhidratlar, proteinler, ya�lar, vitaminler, mineraller ve su.
Genel olarak karbonhidratlar ve ya�lar hareket s�ras�nda temel yak�t olarak kullan�lan enerji kaynaklar�d�r.
V�cudumuz yedi�imiz her �eyden -karbonhidrat, ya�, protein- enerji �retmektedir. Ama �ncelikli tercihi karbonhidratt�r. ��nk� karbonhidratta haz�r enerji olan glikoz bulunur. Protein ve ya�lar genelde dokular�n yap�m�nda, onar�m�nda kullan�l�r, sa�l�k �zerinde �nemli etkileri bulunur. H�crelerimiz enerji �retmek i�in protein ve ya�lar� kullanmak zorunda kald���nda toksik yan �r�nler meydana gelmektedir.
�nsan v�cudundaki temel enerji kaynaklar�ndan karbonhidratlar ve ya�lar depo edilir. Proteinler depo edilmez. Bu y�zden gerekli oldu�u kadar protein kullan�l�r, geri kalan� d��ar� at�l�r. Ayr�ca, fazla protein almak �e�itli sa�l�k sorunlar�na da yol a�abilmektedir.
Enerji i�in do�ru beslenmek birinci ko�ul. H�crelerimizin enerji �retebilmesi i�in mutlaka gerekli olan besinler var. Temel yak�t glikozdur ama bir de tutu�turucular yani vitaminler ve mineraller �nemli. Bunlar�n en �nemlileri B grubu vitaminler, C vitamini, magnezyum, �inko, demir ve manganezdir.
Organlar�m�z�n �al��mas�, yedi�imiz yiyeceklerin sindirimi, b�y�memiz, geli�memiz, g�rebilmemiz, duyabilmemiz, ders �al��abilmemiz, ba�ar�l� olabilmemiz i�in enerjiye ihtiyac�m�z vard�r.
11.5.2011 - 7110
|