Mehmet Akif Ersoy �niversitesi (MAK�) Rekt�r� veteriner hekim Prof. Dr. Mustafa Saatc�, ke�i etindeki kolesterol ve ya� seviyesinin di�er etlere g�re daha d���k oldu�unu, bu nedenle g�n�m�z�n hastal�klar� olarak g�r�len kalp ve damar hastal�klar�n� engellemede sa�l�kl� bir diyet olarak kullan�labilece�ini s�yledi.
Saatc�, AA muhabirine yapt��� a��klamada, Toroslar b�lgesinde daha �ok maki, �al� ve dikenlerle beslenen ke�ilerin etlerinin organik denilebilecek d�zeyde oldu�unu belirtti.
Ke�i etinin Toroslar b�lgesinde b�y�k bir keyif ve istekle t�ketildi�ini anlatan Saatc�, "Ke�i etindeki kolesterol ve ya� seviyesi di�er etlere g�re daha d���kt�r. �zellikle doymam�� ya� asitleri bak�m�ndan zengindir ve doymu� ya� asitleri de di�er k�rm�z� etlerle k�yasland���nda daha d���kt�r. Bu da g�n�m�z�n rahats�zl�klar� olarak g�r�len kalp ve damar hastal�klar�n� engellemede sa�l�kl� bir diyet olarak kullan�labilece�inin g�tergesidir " dedi.
"En az ya�a sahip hayvan "
Saatc�, ke�i etinin en d���k kaloriye sahip g�r�len tavuk etinden bile daha d���k kalorisi oldu�unu kaydetti.
�nsanlar�n daha �ok ya�a de�il, ete para vermek istedi�ini ifade eden Saatc�, "Ke�i, gerek kas i�i gerek kas aras� gerekse deri alt� ya�� olarak en az ya�a sahip hayvand�r. Doymam�� ya� asitlerinin zenginli�i, doymu� ya�lar�n azl���. B�t�n bunlar� birle�tirdi�imizde ke�i eti, kalp ve damar sa�l��� a��s�ndan �ok rahatl�kla t�ketebilece�imiz et olarak kar��m�za ��k�yor " diye konu�tu.
Ke�i etinin hayvansal g�dalardan al�nmas� gereken amino asitler y�n�nden de olduk�a zengin oldu�unu anlatan Saatc�, dengeli beslenme i�in t�m et �e�itlerinden belirli oranda t�ketilmesi gerekti�ini vurgulad�.
"Kalp krizi riskini azalt�c� etkisi var "
MAK� Veterinerlik Fak�ltesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dal� ��retim �yesi Do�. Dr. �zen Yurdakul ise ke�i etinin doymam�� ya� asit miktar�n�n, doymu� ya� asit miktar�ndan olduk�a fazla oldu�undan sa�l�k a��s�ndan �nem ta��d���n� s�yledi.
Ke�i etinin kalp krizi riskini azalt�c� etkisi bulundu�unu dile getiren Yurdakul, ��yle konu�tu:
"K�rm�z� et t�ketiminden, �zellikle damar t�kan�kl��� olgusundan dolay� korkuyoruz fakat ke�i etinde doymam�� ya� asit miktar�n�n y�ksek olmas�ndan dolay� damar t�kan�kl��� riski �ok azd�r. Ke�i eti kalp damar hastal�klar� a��s�ndan korkusu olan insanlar�n rahatl�kla t�ketebilece�i bir ettir. Doymam�� ya� asit miktar�, �zellikle kolesterol ta��nmas�nda etkili oldu�undan ke�i eti t�ketirsek damar t�kan�kl��� korkusunu azaltm�� oluruz. "
"Sinir sistemimizi korur, cilt deri hastal�klar�n� engeller "
Yurdakul, ke�i etindeki B1, B2 ve B3 vitamin miktar�n�n di�er etlere nazaran daha y�ksek oldu�unu ifade etti.
Bunun da sinir sistemini korudu�unu, cilt ve deri hastal�klar�n� engelledi�ini anlatan Yurdakul, �unlar� kaydetti:
"Ke�i eti ayn� zamanda enerji metabolizmam�z� h�zland�r�c� bir etki g�sterir. Sinir sistemi i�in gerekli vitamin miktarlar�, ke�i etinde ideal ko�ullarda bulunmaktad�r. Bunlar karbonhidrat ve ya� yak�m�n� sa�lar, ayn� zamanda sa�l�kl� sa�, deri ve t�rnak olu�umuna neden olur. Ke�i etinde saptanan sa�l�kl� ya� asit oran� y�zde 61 ile 80 aras�ndad�r. Bu da olduk�a y�ksek bir orand�r. "
7.11.2013 - 13374
|