T�rkiye Ziraat��lar Derne�i Ba�kan� H�seyin Demirta�, tar�m ila�lar�n�n bilin�siz kullan�lmas� halinde, ekme�in insanlarda kanser riski olu�turabilece�ini ileri s�rd�.
|
|
|
|
|
|
Y�lda yakla��k 20 milyon tonluk bu�day �retiminin yap�ld��� T�rkiye'de, �retimde kullan�lan s�v� g�bre ve tar�m ila�lar�n�n fazla kullan�lmas� nedeniyle t�ketilen ekme�in insanlarda kanser riskini artt�rd��� iddia edildi. �ddiay� ortaya atan isim ise T�rkiye Ziraat��lar Derne�i (TZD) Ba�kan� H�seyin Demirta�. H�rriyet'e �zel a��klamalarda bulunan Demirta�, yasal d�zenlemelerin �ok fazla dikkate al�nmad���n�, G�da Tar�m ve Hayvanc�l�k Bakanl���'n�n mutlaka denetimleri s�kla�t�rmas� gerekti�ine dikkat �ekti.
HASTALIKLAR OLAB�L�R
T�rkiye'de her g�n ki�i ba�� ortalama �� ekmek t�ketilirken, bu da ekmek �zerinde �ok fazla tart��man�n ya�anmas�na neden oluyor. H�seyin Demirta� da bu konuya dikkat �ekerek, zirai ila�lar�n kullan�m� hakk�nda de�erlendirmelerde bulundu. Zirai ila�lar�n art�k sadece ya� sebze ve meyvede de�il, tah�llarda da kullan�ld���n� dile getiren Demirta�, "�rne�in s�v� g�breler ve tar�m ila�lar� fazla kullan�l�rsa, bu t�keticiye hastal�k olarak geri d�n�yor. ��nk� bu�day ekme�e d�n���yor ve T�rkiye'de t�ketilen ekme�in miktar� belli. Bunun �n�ne ge�ilmezse vahim sonu�lar� olur. Ekme�in fazla t�ketilmesi bir s�re sonra insanda kansere ve �e�itli hastal�klara neden olabilir " dedi.
T�GEM'LER ��LEVS�Z KALDI
B�t�n bu sorunlar�n ��z�m� i�in G�da Tar�m ve Hayvanc�l�k Bakanl���'n�n harekete ge�mesi gerekti�ini belirten H�seyin Demirta�, "Yasal mevzuat var. Maalesef buna uyulmuyor. �yi tar�m uygulamas� yap�lmal�. �ift�i kay�t sistemi diye bir sistem var, �retimden pazarlamaya kadar �r�n takip alt�nda. Tabi rastgele �r�n sat���n�n engellenmesi i�in �retici birlikleri de �nemli. Bir de ge�mi�te T�rkiye'de �retim istasyonlar� vard�. T�GEM'lerin amac� �ift�iye tohumluk ve dam�zl�k verebilmekti. B�ylece verim y�ksek olurdu. Ancak T�GEM'ler i�levsiz hale getirildi. Bunlar yeniden eski haline getirilmeli. Ara�t�rma ve �retme istasyonlar� ara�t�rmalar yap�yor, yeni yerli tohumlar ele ediyordu. Sa�l���m�z i�in bu istasyonlar�n da eski haline getirilmesi gerekiyor " diye konu�tu.
MEVZUATA UYMAYANA CEZA
TZD Ba�kan� Demirta�'�n g�ndeme getirdi�i 'ekmekteki kanser tehlikesi' iddialar�n� biz de G�da, Tar�m ve Hayvanc�l�k Bakanl���'na sorduk. G�da Tar�m ve Hayvanc�l�k Bakanl��� yetkilileri ise konuyla ilgili olarak H�rriyet'e, bakanl�k olarak �retimden t�ketime kadar denetim yapt�klar�n� belirterek, "Ekmek kal�nt�s�na da bak�yoruz. �rne�in ekmekteki tuz, k�l ve katk� maddelerini inceliyoruz. Tuz ve katk� maddesi fazla m�, k�l oran� yeterli mi bak�yoruz. Bunlar mevzuata uygun de�ilse cezai i�lem uyguluyoruz " dedi.
"TAL�MATLARA UYMAYANLAR VAR "
ANKARA �niversitesi G�da G�venli�i Enstit�s� M�d�r� Prof. Dr. Nevzat Art�k ise s�v� g�bre kullan�m�nda �zellikle �reticiye b�y�k g�rev d��t���n� s�yledi. Nevzat art�k �u ifadeleri kulland�: "�retici toprak analizini mutlaka yapt�rmal�. Buradan ald��� re�eteye g�re ne �retecekse, kullanaca�� g�bre miktar�n� ona g�re ayarlamal�. As�l kontrol edilmesi gereken ise tar�m ila�lar�. Bu ila�lar�n fazla kullan�lmas� insan sa�l���n� olumsuz etkiler. Kimse kafas�na g�re ila� kullanamaz. �la� kullanacaklar ziraat m�hendislerinin onay�n� alarak, deftere i�lemeli. G�da Tar�m ve Hayvanc�l�k Bakanl��� kullan�lan ila�larla ilgili s�k� denetim yap�yor. Bu denetim sonu�lar�na g�re uygun ila� kullanmayanlar ceza yer. Maalesef bakanl���n talimat�na uymayanlar da var. "
"�NSAN SA�LI�I K�T� ETK�LENEB�L�R "
TMMOB Ziraat M�hendisleri Odas� Ba�kan� �zden G�ng�r de tar�m ila�lar�n�n fazla kullan�lmas� sonucunda �r�nde ila� kal�nt�s� olabilece�ine dikkat �ekti. �zden G�ng�r, "Zirai ila� bu�dayda �ok kullan�ld�ysa, ekmek t�ketiminin fazla oldu�u �lkemizde insan sa�l���n� k�t� etkileyecek sonu�lar ortaya ��kar�r " dedi.
6.3.2017 0 - 26131
|
|