Ekmek Yiyerek, Zay�flamak M�mk�n!

Diyetisyen Banu Kazan�, diyet s�re�lerinde t�ketimi kesilen karbonhidratlar�n, v�cudumuzda pek �ok �nemli g�revi oldu�unu hat�rlat�yor:

Ekmek Yiyerek, Zayýflamak Mümkün!

Karbonhidrat ve ekmek t�ketiminin s�n�rland�r�ld��� diyetler, kilo verimi i�in s�k�a ba�vurulan y�ntemler aras�nda g�steriliyor. �zellikle rafine karbonhidrat ve basit �ekerler, y�ksek glisemik indekse (GI) sahip olduklar� i�in kan �ekerini aniden y�kselterek bir s�re sonra ac�kmaya yol a��yor. Bu da diyet s�recinin zorla�mas�na ve hatta aksamas�na sebep oluyor.

"Kan glukozunu ayarlayan ve beynin glukoz ihtiyac�n�z kar��layan karbonhidratlar yetersiz d�zeyde al�n�rsa, beyin ihtiyac� olan glukozu bulamaz ve gerekli miktar� kas dokusundan kullanmaya ba�lar. Bu da ki�ide kas kayb�na yol a�ar. Ayr�ca karbonhidratlar, konsantrasyonu korumak ve daha iyi bir ruh hali sa�layan serotonin �retimi i�in de kritik �nem ta��r... "

Hangi ekmekler t�ketilmeli?

"Diyet s�re�lerinde t�ketimi ilk s�n�rlanan karbonhidratlardan olan ekmek, do�ru tercihler yap�ld��� takdirde hayat�n�zdan ��kmak zorunda de�il. " diyor Kazan� ve ekliyor; "G�n�m�zde pek �ok ekmek alternatifi mevcut. �rne�in kepekli tah�llar sa�l�kl� bir diyetin �nemli bir par�as� olacakt�r. Ayr�ca �avdarl�, yulafl�, tam tah�ll�, keten tohumlu, ru�eymli, zeytinli-cevizli, mayas�z, m�s�rl� ve odun ekme�i de yine diyet s�re�lerinde hem lezzet hem de karbonhidrat ihtiyac�n�z� sa�l�kl� bir bi�imde kar��layacakt�r. �zellikle tam tah�ll� ekmekler, tiamin, riboflavin, niasin ve folat gibi B grubu vitaminler a��s�ndan zengin olmakla birlikte, bu vitaminlerden tiamin, beynin ihtiyac� olan enerji �retimi i�in de �nemli rol oynar. Tam tah�ll� ekmekler yo�un lif, demir, magnezyum ve selenyum i�eri�i ile de �ne ��k�yor. "

Kalp hastal�klar� ve diyabet riskini ekmek yiyerek azaltmak m�mk�n

"Kepe�i ayr�lmadan haz�rlanan tah�l �r�nleri, kalp hastal�klar�, y�ksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastal�klara yakalanma riskini zay�flat�yor. " diyor Banu Kazan� ve ekmek t�ketiminde dikkat edilmesi gereken noktalar� ��yle i�aret ediyor: "Rafine karbonhidrattan ve dolay�s�yla beyaz unla haz�rlanan ekmekten kesinlikle ka��n�lmal�. Kepekli, tam tah�ll�, �avdarl� vb. ekmekleri de t�ketirken a��r�ya ka�mamak gerekiyor. Ne kadar ekmek t�ketilmesi gerekti�i, karbonhidrattan gelen enerji miktar�n�n beslenmenizin ne kadar�n� kaplayaca��na ba�l� olarak ki�iden ki�iye g�re de�i�iyor. Sa�l�kl� beslenmede t�ketilen besinin %45-55 kadar� karbonhidrat olabilir ama bu de�er yaln�zca ekmek �zerinden hesaplanm�yor. Meyve, s�t, yo�urt, sebze, makarna, bulgur ve pirin� pilav� da karbonhidrat oldu�u i�in, men�n�ze g�re de�erlendirme yapman�z gerekiyor. Kilo verme hedefiniz, ya��n�z, cinsiyetiniz ve �al��ma temponuz, ka� dilim ekmek yemeniz gerekti�ini do�rudan etkileyen k�staslar aras�nda. Diyetiniz ve hedefleriniz ile �eli�miyorsa, ���n ba��na 1-2 dilim ekmek yemeniz uygun olacakt�r. "

29.11.2018 - 36914



Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

 

[Hata Bildir]