Ordu �niversitesi Ziraat Fak�ltesi Dekan� Prof. Dr. Turan Karadeniz, havalar�n so�uk gitmesi sebebiyle grip ve nezle olanlar�n ayva yemesinin b�y�k yararlar� oldu�unu belirterek, “Grip ve nezle olanlar bol bol ayva yemelidir” dedi.
Meyvesinde pektin, tanen, �eker, organik asit, A ve C vitamini ve mineral tuzlardan bol miktarda bulundu�unu, tohumlar�nda ise y�zde 14-18 oran�nda tutkal maddeler, y�zde 16-20 oran�nda ya�, tanen, renkli maddeler ve y�ksek oranda protein, az miktarda amygdalin ve em�lsin oldu�unu belirten Prof. Dr. Karadeniz, ayvan�n kalp, akci�er, bo�az, mide, b�brek, g�z, ba��rsak, a��z rahats�zl�klar� ve adet kanamalar�na olduk�a faydal� oldu�unu dile getirdi.
Prof.Dr. Karadeniz, ayvan�n yararlar�n� ��yle a��klad�: “Meyvelerinden haz�rlanan �urup ve kompostolar �ocuk ishallerine kar�� �ok etkilidir. Ayva meyveleri kalbe kuvvet verir ve rahatlat�r. Kalpteki s�k�nt�y�, �arp�nt�y� ve a��z kokusunu giderir. Harareti ve ishali keser. Haz�ms�zl��� giderir, mideyi ve ba��rsa�� kuvvetlendirir, ince ba��rsak iltihab�n� giderir.
V�cudun geli�mesine yard�mc�
V�cudun geli�mesine yard�m eder. Ayva damar sertli�ine, karaci�er tembelli�ine iyi gelir, tansiyonu d���r�r, safray� d�zene sokar. Yapraklar�n�n �ay� kalp a�r�lar�na iyi gelmekte, sakinle�tirici �zelli�i bulunmaktad�r. Meyvesinden yap�lan re�el, sindirim sistemi rahats�zl�klar�nda tedavi edici olarak g�rev �stlenmekte, cinsel arzuyu kuvvetlendirmektedir.
Tereya��nda pi�irilen ayva; nefes yolu hastal�klar�na, m�zmin �ks�r��e, bron�ite ve t�berk�loz hastal���na iyi gelmektedir. Ayva �i�e�i bal ile macun yap�l�p yutulursa, ba� a�r�s�n� keser. Ayva �i�e�i kaynat�l�p i�ilirse, kalp �arp�nt�s�n� keser, kalbi kuvvetlendirir, annenin s�t�n� art�r�r. Ayva kokusu kalp ve dima�� kuvvetlendirir. Ayva ho�af� ya�l�lar�n ayaklar�n�n tutukluk yapmas�n� giderir. Ayva varise kar�� iyidir, yorgunlu�u, bitkinli�i giderir.”
Ayva ho�af�n�n a��z yaralar�na, akci�er veremine iyi geldi�ini, gece uyurken a��zdan salya gelmesini �nledi�ini de belirten Prof.Dr. Karadeniz, �u bilgileri verdi: “Yapra�� kaynat�l�p i�ilirse ishali keser. Ayva yapra�� kaynat�l�r, suyu ile gargara yap�l�p, pi�mi� yapraklar� ile de lapa yap�l�p bo�aza konursa bo�az a�r�s�n� ve �i�li�ini giderir. Burun kanamas�n� �nlemek i�in buruna ayva suyu �ekilmelidir. Ayva suyu a��r� adet kanamas�n� �nler, ba��rsak kanamalar�n� keser, dizanteriye kar�� �ok faydal�d�r.
Do�umu kolayla�t�r�yor
Do�umu kolayla�t�rmak i�in ayva suyu ve ayva �ekirde�i kaynat�l�p i�ilmelidir. Ayva kabu�u veya ayva �ekirde�i kaynat�l�p i�ilirse, idrar yolu iltihaplar�na iyi gelir. Ayva suyu i�tah a�ar, b�brek ve sidik torbas� iltihaplar�n� iyile�tirir. Grip ve nezle olanlar bol bol yemelidirler. Ayva suyu v�cudu terletmek i�in �ok etkilidir. Ayva b�brek zafiyetine, karaci�er zafiyetine, mide bulant�s�na, deniz tutmas�na, mide gev�emesi ve mide d��mesine, midenin kuvvetlenmesine �ok faydal�d�r.
Pi�irilmi� ayva mide zafiyetine iyi gelir. Ayva suyu vesveseye ve mide �lserine iyi gelmekte, dima�� kuvvetlendirmektedir. G�z beyaz�, g�z kapak ve kirpiklerinin iltihaplanmas�nda ayva yapra�� kaynat�l�p so�utulduktan sonra g�zler g�nde birka� kez y�kan�r. Ayva meyvesi �zerindeki t�yler kanayan yere konursa kanamay� durdurur. Beyaz ak�nt�ya kar�� ayva yapra�� kaynat�l�p a� karn�na i�ilmeli ve haricen y�kan�lmal�d�r. A��z i�i yaralar� ve bo�az iltihaplar� i�in kurutulmu� ayvan�n suda bekletilmesi ile elde edilen �urup gargara olarak kullan�l�rsa �ifal� gelir. "
14.3.2015 - 16976
|