Dr. Yavuz Dizdar, tam bu�day unundan haz�rlanan ve iyi mayalanan pizzan�n kilo yapmad���n� s�yledi.
"DO�RU VE TAZE MALZEMELERLE YAPILAN P�ZZA SA�LIKLI VE BESLEY�C�D�R "
Usul�ne uygun, do�ru ve taze malzemelerle yap�lm�� olan pizzan�n hem sa�l�kl� hem de besleyici bir yiyecek oldu�unu belirten �stanbul �niversitesi Onkoloji Enstit�s� Radyasyon Onkolojisi B�l�m� ��retim G�revlisi Dr. Dizdar, "Kullan�lan malzeme b�t�n beslenme yakla��mlar�na g�re fazlas�yla dengelidir. �nce hamur fazla karbonhidrat y�k� getirmez, domates sosu, peynir ve kullan�lan sebzeler de di�er besleyici unsurlar� sa�lar. Zeytin, biber, kapari gibi bile�enleri de sayarsan�z pek 'fast-food' denemez. Bunun bir istisnas� kullan�lan sosis, sucuk gibi bile�enlerin kalitesiz olmas�d�r. Zira malzemenin zengin olmas� pizzan�n kaliteli olmas�n� sa�lamaz. Ama iyi �ark�teri �r�nleri kullan�yorsan�z zaten lezzet sorununuz yoktur. Kullan�lan malzeme kaliteli, taze olursa kilo yapmaz. �yle olsayd� �talyanlar bol miktarda pizza t�ketiyor, onlarda kilo sorunu olurdu " dedi.
"DENGEL� BESLENMEK ���N �DEAL "
Pizzan�n besleyici oldu�unu ve ince bir hamur �zerine taze malzeme koyularak yap�l�rsa dengeli beslenme i�in ideal oldu�unu aktaran, Dr. Yavuz Dizdar, ��yle konu�tu:
"�nsanlar genellikle hamur i�lerini severler, ama pizza tam bir hamur i�i de de�ildir, o nedenle pizzan�n sevilmesinin nedeni bile�iminde aranmal�d�r. �nce bir kat hamur a��l�r, bu kaliteli undan yap�lm�� ve mayalanm�� pide tad�n� verir. Mayalanma �nemlidir, hem hamurun bile�imini daha besleyici k�lar, hem de kendine �zel k�vam� kazand�r�r. Daha sonra bunun �zerine domates sosu ve peynir eklenerek f�r�na temas eden katman k�r�lgan hale gelirken, malzemeyi ta��yan taraf�n yumu�ak kalmas� sa�lan�r. B�ylelikle lezzet hamurun �zerine saklanm�� olur. Zaten �zerine konan peynir de bunu peki�tirir. "
"P�ZZAYI EVDE YAPIN "
"Pizzay� evde yapmak en iyisi " diyen Dr. Dizdar, iyi malzeme kullanmaya �zen g�stermek gerekti�ini vurgulad�. Pizzan�n hamburgerden a��k ara �st�n oldu�unu s�yleyen Dr. Dizdar, "Pizza bizde lahmacun olarak t�ketilen asl�nda pide olan g�dan�n farkl� bir bi�imidir. Zincir hamburgercilerin satt��� �r�ne g�re �ok �ok daha iyi ve sa�l�kl�d�r. ��nk� hamburger a��r� i�lemden ge�iyor. Etler bozulmas�n diye de �zel i�lem uyguluyorlar. Art�k o et olmaktan ��k�yor " diye konu�tu.
"P�ZZA JUNK FOOD DE��LD�R "
Pizzan�n abur cubur (junk food) yiyecek s�n�f�na koyulmaya �al���ld���n� ama asl�nda �yle olmad���n� dile getiren Dr. Dizdar, "��erisinde yapay g�da yer alm�yor, yer alamaz da ��nk� s�cak t�ketiliyor. Pizza her peynirle yap�lamaz, tercih edilen t�r mozzarella peyniridir. Mozzarella �zeldir, ��nk� olgunla�mam�� oldu�u i�in s�t�n tad�n� yans�t�r, dolay�s�yla hamurun ve �zerine konan malzemenin tad�n� bask�lamaz. Pizza besleyicidir, d�zg�n bir hamurla �zerine taze malzeme koyarsan�z dengeli beslenme i�in fazlas�yla idealdir " dedi.
"P�ZZA HASTALIKLARLA VE �OCUKLARLA DOST B�R Y�YECEK "
Malzemenin �ok olmas� t�keticiler a��s�ndan bir avantaj olarak alg�lansa da asl�nda �yle olmad���n� dile getiren Dr. Dizdar, "�nemli olan kaliteli ve yeterince malzeme kullan�lmas�d�r. Aksi takdirde pizza bir lezzet c�mb��� olmaktan ��kar. Pizza hastal�klarla ve �ocuklarla dost bir yiyecektir. ��erik kaliteli oldu�u s�rece diyabetikler de dahil herkes taraf�ndan g�venle t�ketilebilir, ama �ok lezzetli oldu�undan acele edilmeden yenirse a��r�ya ka�man�n da �n� al�n�r " �eklinde konu�tu.
"DONDURULMU� P�ZZAYI TERC�H ETMEY�N "
Haz�r dondurulmu� pizzada kalite kayb� olaca��n� s�yleyen Dr. Dizdar, "Dondurulmu� pizzalar� insanlar evde u�ra�mamak i�in al�yor, oysa pizza yapmak o kadar zor bir �ey de�il. �zerine bol miktarda �ark�teri �r�n� koyuyorlar o �r�nlerde piyasadan geri d�nen �r�nler b�y�k olas�l�kla. O y�zden dondurulmu� pizzalar� �ok fazla tercih etmemekte fayda var. Kimse dondurulmu� pizzay� haz�rlarken onun �st�ne �zel olarak �ark�teri �r�n� �smarlamaz. Ama kendileri dondurulmu�unu al�r �s�t�r, evlerindeki malzemeyi eklerlerse o zaman sorun olmaz " ifadelerini kulland�.
- �stanbul
5.1.2018 0 - 30934
|