Alt�nba� �niversitesi Uygulamal� Bilimler Fak�ltesi Gastronomi B�l�m Ba�kan� Dr. ��retim �yesi �zge Se�meler, ambalajl� g�da al�rken etiketlerin mutlaka okunmas� gerekti�ini s�yleyerek, "Baz� i�lenmi� g�dalarda insan sa�l���n� korumak i�in antimikrobiyal katk� maddeleri kullan�labilir ancak hi� katk� maddesi kullan�lmamas� gereken g�dalar da var" dedi.
|
|
|
|
|
|
Alt�nba� �niversitesi Uygulamal� Bilimler Fak�ltesi Gastronomi B�l�m Ba�kan� Dr. ��retim �yesi �zge Se�meler, ambalajl� g�dalar�n besin de�erini korumak ve raf �mr�n� uzatmak i�in katk� maddelerinin kullan�ld���n� s�yledi. T�keticilerin �r�nleri al�rken etkilerinin do�ru okumas� gerekti�ini vurgulayan Dr. Se�meler, "Bal, tereya��, �ay ve �ekerde katk� maddesi olmaz" diye konu�tu.
ET�KETLERDEK� KODLAR NE ANLAMA GEL�YOR
Katk� maddelerinin Avrupa Birli�i (AB) taraf�ndan belirlenen E kodlar� ile �r�nlerin etiklerinde yer ald���n� belirten Dr. Se�meler, bu maddelerin g�dalar�n kullan�m ama�lar�na g�re s�n�fland�r�ld���n� aktard�. Etiketlerde yer alan katk� maddelerinin k�saltmalar�n�n a��klamas�n� yapan Dr. Se�meler, "Etiketlerde, renklendiriciler E100-E180, koruyucular E200-E285, E330, antioksidanlar E300- E321, kal�nla�t�r�c�, jelle�tiriciler E400- E495, tatland�r�c�lar E950-E959 koduyla yer al�yor. T�rk G�da Kodeksi Y�netmeli�i'ne ba�l� tebli�lerde de AB'ne uyumlu olarak katk� maddelerinin kullan�labilecekleri �r�nler ve kullan�m limitleri belirlenmi�tir" ifadelerini kulland�.
��lenmi� g�dalarda antimikrobiyaller gibi baz� katk�lar�n kullan�lmas�n�n insan sa�l���n�n korunmas� i�in gerekli oldu�unu belirten Dr. �zge Se�meler, "Ancak baz� g�dalarda da hi� katk� maddesi kullan�lmamal�d�r. T�rk G�da Kodeksinde (TGK) katk� maddesi bulunmas�na izin verilmeyen g�dalar; bal, tereya��, aromaland�r�lmam�� yaprak �ay, �eker, renklendirici bulunmas�na izin verilmeyen g�dalar sal�a ve ekmek diye listelenmi�tir. Ayr�ca izin verilen g�da katk� maddelerinin kullan�labilece�i g�dalar ve kullan�m miktarlar� da s�n�rland�r�lm��t�r" dedi.
"ET�KETLER� DO�RU OKUYUN"
Do�ru �r�n etiketi okuma konusunda t�keticilere �nerilerde bulunan Dr. �zge Se�meler, "T�m g�dalar�n etiketleri �zenle okunmal�. Raf �mr� k�sa olanlar�n son t�ketim tarihi mutlaka kontrol edilmeli. Merdiven alt� firmalar�n �r�nleri yerine g�venilen markay� kullanmak gerekir. Markaya g�venmek i�in de ilk kullan�mda etiket bilgilerinden yola ��karak ara�t�rmak gerekiyor. T�keticileri korumak i�in �al��an dernekler, bu noktada telefonlara indirilen uygulama �zerinden vatanda�lar� bilgilendirebilir. Mevzuatlardan halk�n anlayaca�� dilde ve pratik bilgilerin yine tarafs�z uzmanlar taraf�ndan haz�rlan�p payla��lmas� da �nemlidir" diye konu�tu.
15.10.2019 - 41350
|
|