Dr. ��r. �yesi Banu S�zen uyard�: "Tam tah�ll� undan �retilen ekme�i t�ketin" NEV�EH�R - T�rkiye'nin ilk Gastronomi Lisesi'nde, ��rencilere ekme�in tarihi ve kaliteli ekmek yap�m� anlat�ld�. �rg�p Kapadokya Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Kapadokya �niversitesi i� birli�i ile ��rencilere ekme�in tarih�esi anlat�l�rken, kaliteli ekmek yap�m� da uygulamal� olarak g�sterildi. D�zenlenen panele Nev�ehir �l Milli E�itim M�d�r� Memet Polat, Kapadokya �niversitesi akademisyenleri, Kapadokya Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Kapadokya �niversitesi ��rencileri kat�ld�. �rg�p Kapadokya Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde d�zenlenen panelde konu�an Kapadokya �niversitesi Sa�l�k Bilimleri Y�ksek Okulu Beslenme ve Diyetetik B�l�m� ��retim �yesi Banu S�zen "Ekmek tarih boyunca arkeolojik kal�nt�larda, antik kitabelerde ve hikayelerde yerini alm�� bir besindir. Biz ekme�e bir�ok �eyi atfediyoruz. Destanlarda s�kl�kla yemekler tasvir edilir. Bu tasvirlerde �zellikle av eti ve yan�nda ekme�in t�ketildi�ini tasvir eder. �zellikle Evliya �elebinin seyahatnamesinde 46 �e�it ekme�in bu topraklarda yap�ld���na dair bilgiler var ve ekmeklerin tariflerine de ula��labiliyor" dedi. Ekme�in toplumumuzun ve k�lt�r�m�z�n en �nemli par�as� oldu�unu s�yleyen S�zen "Biz ekme�i kutsal sayar�z. Burada ekmek nas�l �retiliyor, ekmek nas�l yap�l�yor, iyi bir ekmek nas�l olmal� ve iyi bir ekmek nas�l pi�irilir, ayr�ca ekip halinde nas�l �al���l�r bunu ��retiyoruz. �yi bir ekmek, iyi bir ekmeklik unla olacakt�r. Bunun i�inde iyi bir yo�urma, iyi bir mayalanma, iyi bir pi�irme s�reci gerekiyor. Kulland���m�z malzemelerin kaliteli olmas� gerekiyor. Pi�irilen ekme�in de sa�l�kl� olmas� gerekiyor. Biz diyetisyenler rafine edilmi� beyaz undan de�il de tam tah�ll� undan yap�lm�� ekme�in daha sa�l�kl� oldu�unu d���nd���m�z i�in onu tavsiye ediyoruz" �eklinde konu�tu. �rg�p Kapadokya Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Kapadokya �niversitesi ��rencileri daha sonra usta �efler nezaretinde hamur yo�urarak ekmek yapt�.
28.4.2023 - 65140
|