Diyetisyen ve Ya�am Ko�u Gizem �eber, do�urganl��� artt�ran 5 besini a��kl�yor ve hamile kalmak isteyen kad�nlar i�in �rnek bir men� sunuyor.
|
|
|
|
|
|
��te do�urganl��� artt�ran 5 besin:
Somon
Yale �niversitesi’nde yap�lan bir �al��ma sonucunda ara�t�rmaya kat�lan, �ocuk sahibi olamayan kad�nlar�n y�zde 63’�nde D vitamini yetersizli�i oldu�u saptanm��t�r. Her ne kadar D vitamini i�in g�ne� en ideal kaynak olsa da, somon da D vitaminin zengin besinsel kaynaklar�ndand�r.
Badem
Sa�l�kl� doymam�� ya�lar i�eren badem kad�nlarda do�urganl��� artt�r�rken, i�erdi�i E vitamini ile de erkeklerde sperm �retimini olumlu etkiliyor.
Ay �ekirde�i
Zengin �inko i�eri�i ile hem erkeklerde hem de kad�nlarda �reme sa�l��� a��s�ndan �nemlidir. Kalorisi y�ksek oldu�u i�in t�ketim miktar�na dikkat edilmelidir.
Bulgur
Do�urganl�k i�in kan �ekeri dengesi ve ins�lin duyarl�l��� �nemli bir konudur. Bulgur, kan �ekerini yava� y�kseltir ve yava� d���r�r. Ayr�ca metabolizma ve do�urganl�k a��s�ndan �nemli olan B vitaminlerinden de zengindir.
Mercimek
Harvard �niversitesi taraf�ndan yap�lan bilimsel �al��mada, bitkisel protein ve demirin do�urganl�k i�in �nemli oldu�u kan�tlanm��t�r. Bitkisel kaynakl� protein ve demir t�keten kad�nlarda do�urganl�k oran�n�n y�zde 30 fazla oldu�u bildirilmi�tir.
Hamile kalmak isteyen kad�nlar i�in �rnek men�
(A�a��daki men�, hamile kalmak isteyen 20-35 ya� aras� kad�nlar i�in do�urganl��� desteklemek amac�yla �rnek olarak verilmi�tir. T�bbi te�his ve tedavi �zelli�i ta��maz. Do�urganl�k ile ilgili problemleriniz ile ilgili �ncelikle bir jinekolo�a ba�vurman�z gerekir. Size �zel beslenme program� i�in bir diyetisyenden yard�m al�n.)
Kahvalt�
1 adet yumurta
1 dilim peynir
1 dilim tam tah�ll� ekmek
1 adet muz
2 adet tam ceviz
Ara
12 adet badem
��le
1 porsiyon �zgara bal�k
Bol ye�il salata (1/4 avokado ile)
Ara
1 bardak s�t
1 porsiyon meyve
Ak�am
8 yemek ka���� dolusu mercimekli k�s�r
Cevizli �spanak salatas�
1 bardak kefir
Gece
1 bardak s�t
1 avu� ay �ekirde�i
Ye�il mercimekli k�s�r tarifi (4 ki�ilik)
Malzemeler
2 �ay barda�� ince bulgur
2 �ay barda�� ye�il mercimek
3 yemek ka���� zeytinya��
Nar ek�isi ve limon suyu
K�rm�z� pul biber, sumak ve tuz
½ demet maydanoz
8 adet tam ceviz
1 yemek ka���� domates sal�as�
1 yemek ka���� biber sal�as�
Yap�l���
Ye�il mercime�i yumu�ay�ncaya kadar az suda ha�lay�n. Bulguru bir tencereye al�n, �zerine 2 �ay barda�� s�cak su ve domates ve biber sal�as�n� ve tuzu ilave edin. Bulgurun suyunu �ekmesini beklerken, maydanozu y�kay�p ince ince do�ray�n. Bulgur suyunu �ekti�inde di�er t�m malzemeleri i�ine ekleyip, iyice kar��t�r�n. Afiyet olsun!
9.3.2016 1 - 20283
|
|