S�caklar�n ortaya ��k��� ile birlikte v�cudumuzda bir tak�m de�i�iklikler meydana gelir. S�cakl�k ve nem art���na ba�l� olarak v�cut �s�s� artar ve metabolizma bu duruma uyum sa�lamaya �al���r. Bunun sonucunda ise v�cut daha fazla su kaybeder. A��r� s�caklarda kan de�erleri de farkl�l�k g�sterdi�inden yaz� sa�l�kl� ge�irebilmek ad�na beslenmeye her zamankinden daha fazla dikkat etmek gerekir.
A��r� s�caklarla birlikte, doku ve organlar�n oksijenlenmesinde azalma, kalp at�m say�s� ve kan bas�nc�ndaki art�� nedeniyle y�ksek tansiyon, kalp yetmezli�i ve koroner kalp hastal�klar�nda art�� g�zlenir. Bunlar�n yan� s�ra s�cakl�klar�n etkisiyle artan terleme ile birlikte su ve mineral kayb� g�r�l�r. Bu durum bay�lma hissi, bulant�, ba� d�nmesi gibi sa�l�k problemleri ile sonu�lanabilir. Ayr�ca bebek ve �ocuklarda yaz�n �ishal g�r�lme s�kl��� artar. S�cak havalar yaln�zca insan v�cudunda de�i�ikliklere sebep olmaz, havalar�n �s�nmas� ile birlikte besinlerin yap�s� da de�i�ir, bozulma riski artar ve besin zehirlenmeleri art�� g�sterir. Beslenmenize dikkat ederek b�t�n bu sa�l�k sorunlar�ndan uzakta keyifli bir yaz ge�irebilirsiniz. S�v� T�ketin D�nya Sa�l�k �rg�t�, kad�nlar�n g�nde 10, erkeklerin 14 bardak su i�mesi gerekti�ini belirtmektedir. Su en iyi ��z�c�, saf, do�al ve katk�s�z kaynakt�r. Bunun yan� s�ra s�v� ihtiyac�n� kar��lamak i�in s�t, ayran, soda, taze s�k�lm�� meyve sular�, bitki ve meyve �aylar�, limonata gibi alternatifler de tercih edilebilir. Limonatan�n ferahlat�c� etkisinden kesinlikle yararlanmak gerekir. Bebek ve �ocuklar s�v� ihtiya�lar�n� ifade edemediklerinden ebeveynlerin bu konuda hassas olmalar� gerekir. Yaz meyveleri t�ketin Mevsime ait meyve ve sebzeler, o d�nemde insan v�cudunun ihtiyac�n� kar��layan en �nemli besin ��esidir. Yaz meyveleri vitamin ve mineraller a��s�ndan �ok zengin bir i�eri�e sahiptir ayr�ca s�caklar�n neden oldu�u s�v� kayb�n�n �nlemesini de sa�lar. % 90'� su olan karpuz bunun i�in iyi bir kaynakt�r. Ayr�ca t�ketildi�inde tokluk hissi de verir. �yi bir lif kayna�� oldu�u i�in de ba��rsak hareketlerini d�zenler. Karpuz az miktarda protein, ya�, karbonhidrat ve fosforun yan� s�ra A ve C vitamini de i�erir. Karpuz gibi di�er yaz meyveleri de( kavun, �z�m, �ilek, kiraz, erik vb) hem serinlik hem de v�cudun ihtiya� duydu�u besin de�erlerini kar��lar. Ancak unutulmamal�d�r ki, fazla miktarda t�ketildi�inde kilo art���na neden olabilir. K�zartmay�n ha�lay�n S�cak havan�n hakimiyeti ile birlikte kardiyovaskuler sistemde bir tak�m de�i�iklikler olur. Kan bas�nc� artar ve bu aylarda kalp yetmezli�i daha fazla g�r�l�r. Yaz aylar�nda t�ketilen ya�l� yiyecekler y�ksek tansiyona ve kalp problemlerine sebep olabilir. Bunun yan� s�ra yorgunluk ve ba� a�r�s� gibi rahats�zl�klar da g�r�lebilir. Asl�nda sa�l�kl� bir beslenme i�in her zaman �nerilen ha�lama, �zgara ve f�r�n gibi pi�irme tekniklerinin �nemi bu aylarda daha da artmaktad�r. Ya� ihtiyac� i�in ise yemekler pi�tikten sonra 1 tatl� ka���� zeytinya�� eklenmelidir. Sebze ve salata t�ketin Ana yemeklerinizi k�zartmalar ve hamur i�leri yerine bol ye�illikli salatalar ve sebzelerle zenginle�tirin. Salatalar� ve sebze yemeklerini et ve kurubaklagiller ile zenginle�tirip lezzetlendirebilirsiniz. Bu �ekilde bir beslenme sa�l�kl� bir yaz i�in vazge�ilmezdir. G�da zehirlenmelerine dikkat �zellikle yaz aylar�nda en s�k g�r�len rahats�zl�klar�n ba��nda besin zehirlenmesi gelir. Yaz aylar�nda artan sebze ve meyve t�ketimi ile birlikte sebze ve meyveler iyice y�kanmal�, hijyenlerine dikkat edilmeli ve besinler g�ne� alt�nda uzun s�re bekletilmemelidir. Zehirlenmelerden korunmak i�in uygun ko�ullarda saklanmal�d�r. �zellikle yaz aylar�nda d��ar�da ve a��kta sat�lan yiyeceklerin, t�ketiminden ka��nmak gerekir. �abuk bozulma potansiyeli y�ksek olan et, yumurta, s�t ve bal�k gibi g�dalar� a��kta bekletmemeye dikkat etmek gerekir. Mutlaka s�t ve yo�urt t�ketin S�t ve yo�urt gibi g�dalar kalsiyum i�eri�i nedeni ile kalbin d�zenli atmas�n� sa�lad��� gibi, sinir sisteminin korunmas�na da yard�mc� olur ayr�ca uykunun d�zenli olmas�n� sa�lar. S�t ve ayran s�cak yaz g�nlerinde serinlik ve s�v� ihtiyac�n� kar��lamak i�in sa�l�kl� g�zel bir kaynakt�r. � Besinleri yava� ve iyi �i�neyerek t�ketin Doygunluk hissi, yemek yendikten 15-20 dakika sonra hissedilmeye ba�lan�r. Bu nedenle yava� yava� yemek yemeye �zen g�sterin. Yaz g�nlerindeki bunalt�c� s�caklar�n yaratt��� s�k�nt�l� durumlardan yapaca��n�z do�ru ve sa�l�kl� besin tercihleri ile kurtularak ferahl�k hissine kavu�abilirsiniz.
17.8.2015 - 18538
|