Erciyes��niversitesi (ER�) T�p Fak�ltesi �� Hastal�klar� Anabilim Dal� ��retim �yesi ve T�p Fak�ltesi Hastaneleri Beslenme �nitesi Sorumlusu Do�. Dr. K�r�at G�ndo�an, k�� aylar�nda �zellikle v�cut savunmas� zay�f ki�ilerin,�ciddi s�k�nt�lara yol a�an gribal enfeksiyonlardan do�al ve d�zenli beslenmeyle korunulabilece�ini s�yledi.
Hasta beslenmesi �zerine yurtd���nda e�itim alan ve bu konuda bilimsel �al��malarda bulunan Do�. Dr. G�ndo�an, "Son g�nlerde gribal enfeksiyon g�r�lme s�kl��� giderek artmaktad�r. Mevsim �artlar�, kronik hastal�klar�n mevcudiyeti, yetersiz ve dengesiz beslenme gribal enfeksiyon g�r�lme s�kl���ndaki art��lar�n en s�k nedenidir. Gribal enfeksiyon insanlar aras�nda �zellikle solunum yolu ile bula��r. Salg�nlar �eklinde g�r�l�r ve �nfluenza isimli bir vir�s neden olur. Halk aras�nda domuz gribi olarak bilinen gribe ise �nfluenza A vir�s�n�n bir alt t�r� (H1N1) neden olmaktad�r. Ate�, ���me, titreme, halsizlik, eklem a�r�s�, �ks�r�k gibi bulgular� mevcuttur" dedi.
Gribal enfeksiyonun; �eker, y�ksek tansiyon, romatizmal hastal�klar, kronik bron�it, ast�m, kalp yetmezli�i, karaci�er, b�brek yetmezli�i gibi kronik hastal�klar, ya�l� hastalar, gebeler ve kanser gibi savunma sistemi bask�lanm�� ki�ileri daha fazla etkiledi�ini kaydeden Do�. Dr. G�ndo�an, "Herhangi bir hastal��� olmayan insanlar da gribe yakalanabilir. Fakat yukardaki hastal�klara sahip ki�iler gribe kar�� daha hassast�rlar. Bu ki�ilerde solunum yetmezli�ine ba�l� olarak �l�me g�t�recek kadar a��r sonu�lar olu�turmaktad�r. Son g�nlerde gribal enfeksiyona ba�l� olarak hastaneye yat�� miktar�nda ciddi bir art�� s�z konusudur. �u anda hastanelerin t�m servis ve yo�un bak�m �nitelerinde ciddi miktarda gribal enfeksiyonlara ba�l� yat��lar mevcut" diye konu�tu.
Do�. Dr. K�r�at G�ndo�an, salg�n �eklinde g�r�len, �l�mlere yol a�an gribal enfeksiyonlara kar�� v�cut savunmas�n�n g��lendirilmesi gerekti�ini vurgulayarak, bunun i�in beslenmenin �ok �nemli oldu�unu bildirdi. Do�. Dr. G�ndo�an, beslenmeye dikkatin yan�nda risk alt�ndaki ki�ilerin salg�n d�nemlerinde di�er �nlemleri de ihmal etmemesi gerekti�ini s�yleyerek, �unlar� kaydetti:
"Grip enfeksiyonu esnas�nda g�r�len ate�in her bir derece y�kselmesi v�cuttan y�zde 10 oran�nda s�v� ve enerji kayb�na neden olmaktad�r. Bu nedenle kronik hastal��� olan hastalarda ciddi s�v� kay�plar� olmakta, enerji ihtiyac� artmaktad�r. �ncelikle bol s�v� al�nmal�d�r. V�cudu yoracak a��r� ya�l� ve hamurlu g�dalardan uzak durulmal�d�r. Kronik hastal�klarda, hastal���n tipi, s�resi ve kulland��� ila�lara ba�l� olarak ciddi �ekilde mineral ve vitamin depolar� azalmaktad�r. Enfeksiyon esnas�nda hastalar�n g�da ihtiyac� artmakta, mevcut olan depolar� h�zl�ca t�ketmektedir. Bu nedenle bu hastalar�n daha fazla vitamin ve mineral deste�ine ihtiya� vard�r. Savunma sistemini g��lendiren, B vitamini ve mineraller a��s�ndan zengin olan: s�t ve s�t �r�nleri (yo�urt, peynir gibi), sebze yemekleri bolca t�ketilmeli. Mevsim meyveleri olan portakal, limon, mandalina, elma, kivi, nar gibi meyveler g�nl�k yenmelidir. Bilinmeli ki bu meyveler antioksidan �zelli�e sahiptir ve v�cudun savunma sitemini g��lendiren A,C ve E vitamini i�ermektedirler. Bize sorulan en s�k sorulardan birisi do�al bitki �aylar�n�n gribe kar�� korunma da etkin olup olmad���d�r? Elbette do�al bitki �aylar�ndan �zellikle zencefil (zingiber officinale), zerde�al (curcumin), kekik (Origanum majorana), ku�burnu (Rosa canina), ada �ay� (salvia) gibi i�ecekler savunma sistemini g��lendirerek gribe kar�� v�cudumuzu korumaktad�r. Do�al beslenelim, gripten korunal�m." - Kayseri
13.1.2016 - 19625
|