Tekirda� Nam�k Kemal �niversitesi (NK�) Sa�l�k Uygulama ve Ara�t�rma Merkezi Diyetisyeni Serap Kocaa�lar, yeni tip koronavir�s (Kovid-19) tedbirleri kapsam�nda d��ar� ��kamayanlara �eker, �ekerli yiyecekler ve i�ecekler ile hamur i�i ve a��r� tuz i�eren �r�nleri s�n�rl� miktarda t�ketmelerini �nerdi. Kocaa�lar, AA muhabirine yapt��� a��klamada, vatanda�lar�n koronavir�s tedbirleri kapsam�nda evlerinden ��kmad�klar�n� ve bu nedenle hareketsiz kald�klar�n� hat�rlatt�. Bu s�re�te herkesin beslenmesine dikkat etmesi gerekti�ini vurgulayan Kocaa�lar, "Bu d�nemde t�ketiminin s�n�rland�r�lmas� gereken yiyecek ve i�ecekler; �eker ve �ekerli yiyecek ile i�ecekler, beyaz ekmek de dahil hamur i�i �r�nler, i�lenmi� et �r�nleri, a��r� tuz i�eren besinlerdir. Enerji i�eri�i y�ksek alkoll� i�eceklerin de vitamin, mineral emilimini olumsuz etkileyebildi�i ve uyku problemlerine yol a�abildi�i i�in t�ketimi m�mk�n oldu�unca s�n�rl� olmal�d�r." dedi. Kocaa�lar, Kovid-19'la m�cadelede sosyal izolasyonun �nemli oldu�unu, bunu sa�layabilmek i�in evde iki haftal�k ila� ve g�da ihtiyac�n�n bulundurulmas� gerekti�ini ifade etti. Sa�l�kl� beslenmenin, ba����kl�k sisteminin korunmas�ndaki �nemine i�aret eden Kocaa�lar, ��yle devam etti: "Yeterli miktarlarda sebze ve meyve t�ketimi yap�lmal�d�r. Sa�l�kl� yemek taba��na g�re her ana ���nde taba��n bir �eyre�i sebzelerden, di�er �eyre�i tam tah�l �r�nlerinden ve kalan yar�s�n�n e�it �� par�a halinde meyvelerden, y�ksek proteinli g�dalardan ve s�t �r�nlerinden olu�mal�d�r. Sebze ve meyvelerin �zerinde vir�s �o�almamakta ama �al��anlar�n veya al��veri� yapanlar�n temas� nedeniyle vir�s bula�abilmektedir. Bu nedenle al��veri�ten d�nd�kten sonra sebze ve meyveleri 3-4 saat balkon gibi a��k bir alanda saklad�ktan sonra 30 dakika bol suda bekletmeli ve son olarak da akan su alt�nda ovalayarak y�kamal�y�z." "Her g�n yeterli protein almal�y�z" Kocaa�lar, narenciye grubu meyvelerin t�ketimine, ba����kl�k sistemini destekleyici C vitamininden zengin oldu�u i�in a��rl�k verilmesi gerekti�ini s�yledi. Bu d�nemi, ba����kl�k sistemini g��l� k�lacak �ekilde ge�irebilmek i�in se�ilecek g�dalar�n protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlar bak�m�ndan zengin olmas� gerekti�ini vurgulayan Kocaa�lar, "Dayan�kl� sebzelerin raf �mr�n� uzatmak i�in y�kanmadan ve kesilmeden buzdolab�nda saklanmalar� gerekmektedir. Bunlara ek olarak kuru meyve, kuru bamya, patl�can, biber, domates gibi g�dalar� da raf �mr� uzun, lif ve mineral kayna�� olduklar� i�in evde bulundurmak faydal� olacakt�r." diye konu�tu. Yemek pi�irenlere �nerilerde bulunan Kocaa�lar, �unlar� kaydetti: "Koronavir�s�n g�dalarla bula�t���na dair bir bulgu olmasa da g�da haz�rlama s�re�lerinde temizli�in en �st d�zeyde sa�lanmas�, et �r�nleri ba�ta olmak �zere, pi�en t�m yiyeceklerin y�ksek i� s�cakl��a eri�mesi yani iyi pi�irilmesi olduk�a �nemlidir. 60 derece ve �zerinde vir�s �ld���nden pi�mi� yemeklerde vir�slerin hayatta kalamad���n� da s�yleyebiliriz. Kaliteli hayvansal protein i�eren yumurta ve peynir �e�itleri de uygun ko�ullarda sakland���nda uzun s�re dayanabilen g�dalard�r. Hastal�klara neden olan vir�se ve bakterilere kar�� v�cudun �nemli savunma mekanizmalar�ndan olan antikorlar�n g�revlerini yerine getirebilmeleri i�in her g�n yeterli protein al�nmas� gerekmektedir."
5.4.2020 1 - 44262
|