Diyetisyen U�, "Kesilen etlerin 24 saat bekletilmesi gerekiyor"ELAZI� Kesilen etlerin 24 saat bekletilmesi gerekti�ini aktaran Diyetisyen G�lben U�, "�zellikle mide rahats�zl��� olanlar�n 24 saat beklettikten sonra etleri t�ketmesi gerekiyor" dedi.
|
|
|
|
|
|
Diyetisyen U�, "Kesilen etlerin 24 saat bekletilmesi gerekiyor" ELAZI� Kesilen etlerin 24 saat bekletilmesi gerekti�ini aktaran Diyetisyen G�lben U�, "�zellikle mide rahats�zl��� olanlar�n 24 saat beklettikten sonra etleri t�ketmesi gerekiyor" dedi. Elaz�� Mediline Hastanesi Diyetisyeni G�lben U�, Kurban Bayram�na say�l� g�nler kala etlerin t�ketimi konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakk�nda �nemli bilgiler verdi. Bayram boyunca k�rm�z� et t�ketiminin miktar� ve s�kl���n�n artmakta oldu�unu dile getiren Diyetisyen G�lben U�, "K�rm�z� et iyi kalite protein olmas�n�n yan� s�ra demir, �inko, magnezyum ve fosfor gibi minarelleri ve B12, B6 ve B1 gibi vitaminleri i�ermektedir. Ancak ya�l� etlerin do�mu� ya� ve kolesterol i�erikleri y�ksektir. Bu nedenle diyabet, kalp, damar, hipertansiyon ve b�brek hastalar� risk alt�ndad�r. Yeni kesilmi� hayvanlar�n etlerindeki �l�m sertli�i yani Rigor Mortis olay�na da dikkat edilmelidir. Bu sertlik hem sindirimde hem de pi�irmede zorluk ��kart�r. �zellikle mide rahats�zl��� olanlar eti 24 saat bekletmeden t�ketmemelidir" diye konu�tu. Etlerin, C ve E vitamini i�ermedi�ini aktaran U�, "Bu nedenle etlerin sebzelerle beraber pi�irilmesi ya da yan�na C vitamini bak�m�ndan zengin sebze, salata veya taze s�k�lm�� meyve sular�n�n eklenmesi �nemlidir. Bu da demirin emilimini artt�r�r. Buzdolab�nda eksi 2 santigrat derecede bir iki hafta kadar, derin dondurucuda eksi 18 derecede etler daha uzun s�re saklanabilmektedir. Etleri pi�irme y�ntemi olarak da f�r�nlama, ha�lama veya �zgara y�ntemi kullan�labilirken kavurma ve k�zartma gibi y�ntemlerden ka��n�lmal�d�r. Kavurma ve k�rm�z� et �e�itleri ��le ���n�nde tercih edilmeli ak�am ���n�nde ise kuru baklagiller ve sebze gibi posa i�eri�i y�ksek yemekler tercih edilmelidir. Son olarak da gidilen bayram ziyaretlerinde asitli i�ecekler yerine su, ayran ve a��k �ay tercih edilebilir. Hamur tatl�lar� ve �ikolatalar yerine de s�tl� tatl� ve meyveler tercih edilebilir. Kesilen etlerin 24 saat bekletilmesi gerekiyor. �zellikle mide rahats�zl��� olanlar�n 24 saat beklettikten sonra etleri t�ketmesi gerekiyor" �eklinde konu�tu.
6.7.2022 2 - 61787
|
|
|
|