ADANA'da �zel bir t�p kerkezinde g�revli diyetisyen Aylin �lk�pl�, toplumda ekme�e kar�� b�y�k bir �n yarg�n�n oldu�unu belirterek, "Kilo vermek isteyenler ekme�i t�ketmemekte, yemeyi b�rak�nca zay�flanaca�� d���n�lmektedir. Ancak ekmek t�ketiminin kilo almaya de�il, vermeye etkisi vard�r" dedi. Ekme�in yararlar�n� anlatan Diyetisyen Aylin �lk�pl�, ekmek t�ketiminde en �nemli olan�n porsiyon miktar� oldu�unu s�yledi. Toplumda ekme�e kar�� �n yarg�yla yakla��ld���n� s�yleyen �lk�pl�, ��yle devam etti: "Ekmek kan �ekerini dengeler. Yani ekme�i de�il, kan �ekeri dengesini bozan beyaz ekmek, �eker, �ikolata gibi basit karbonhidratlar� hayat�m�zdan ��karmam�z esas mant�kl� oland�r. Beynimizin besin kayna�� glikozdur ve ekmek t�ketildi�inde i�indeki karbonhidratlar par�alanarak glikozu olu�turur. Ekmek t�ketilmesi gereken porsiyondan ��k�lmad�k�a en sa�l�kl� besinler aras�nda yer almaktad�r. Kilo vermek isteyenler ekme�i t�ketmemekte, yemeyi b�rak�nca zay�flanaca�� d���n�lmektedir. Ancak ekmek t�ketiminin kilo almaya de�il, vermeye etkisi vard�r. 4 yemek ka���� pilav 1 dilim ekme�e e�de�er ancak tercih pilav oldu�u zaman hem fazladan ya� t�ketimi olmakta hem de pilav ekmek kadar tokluk hissi vermedi�inden ilave olarak ba�ka yemeklerden de yeme iste�i uyand�rmaktad�r. Ekmek t�ketmemek psikolojik olarak daha� az yemi� hissi yaratsa da a� kalman�za sebep olmakta ve ba�ka yemeklerden daha fazla t�ketip fazladan ya� alman�za yol a�maktad�r." EKMEK SE��M�NDE NELERE D�KKAT ED�LMEL�? Ekmek �e�itlerinin kalori de�erlerinin birbirine �ok yak�n oldu�unu kaydeden �lk�pl�, ��yle devam etti: "Beyaz ekmek ile tah�ll�, �avdar, yulaf ekme�inin kalorileri birbirine e�ittir ve e�it karbonhidrat i�erirler. Ekme�in rengi ne kadar koyu ise o kadar kepekli o kadar sa�l�kl� oldu�u d���n�l�yor. Bundan dolay� i�ine hamura rengini daha koyu g�sterebilmek i�in �e�itli maddeler eklenerek sat��a ��kart�labiliyor. Ekmek se�imi yap�l�rken rengine bak�lmaks�z�n hareket edilmelidir. Ekmek se�imi yap�l�rken ekme�in tam bu�day unu, tam �avdar unu gibi i�lem g�rmemi�,en do�al halinde oldu�a dikkat etmeliyiz. Ekmek tercihimizi yaparken kalori durumlar�na, rengine bakmaktan ziyade i�eri�ine bakmak do�ru olan�d�r. En sa�l�kl� ekmek t�r� daha fazla tah�l i�eren ve tam bu�day unundan olu�an bolca lif yani posa i�eren ekmektir. �eker, kolesterol ve tansiyon seviyelerinin dengelenmesine yard�mc� oldu�u, doygunluk ve tokluk hissi verdi�i, ba��rsak hareketini artt�rd��� i�in tam tah�ll� �r�nler daha iyi se�enektir. Do�ru yap�lan se�ime ek olarak da ekme�in dilimlenmi� halde al�nmas� porsiyon kontrol�n� sa�layaca��ndan dilimlenmi� ekmek al�m�na dikkat edilmelidir." - Adana
4.3.2018 1 - 31983
|