Diyetisyen Arif Ka�an: Ba��rsaktaki yararl� bakterilerin say�s� kronik hastal�k riskini azalt�yor

Medipol Mega �niversite Hastanesi'nden Diyetisyen Arif Ka�an, ba��rsaktaki yararl� bakterilerin say�s� ve �e�idinin artmas�n�n kronik hastal�klara yakalanma riskini azaltt���n� belirtti. Ka�an, probiyotik ve prebiyotik yo�urtlar�n faydalar� hakk�nda bilgi verirken, yeti�kinlerin g�nde 2-3 porsiyon s�t �r�n� t�ketmesi gerekti�ine dikkat �ekti.

Diyetisyen Arif Kaçan: Baðýrsaktaki yararlý bakterilerin sayýsý kronik hastalýk riskini azaltýyor

Medipol Mega �niversite Hastanesi'nden Diyetisyen Arif Ka�an, ba��rsaktaki yararl� bakterilerin say�s� ve �e�idinin artmas�n�n kronik hastal�klara yakalanma riskini azaltt���n� bildirdi.

Hastaneden yap�lan a��klamada g�r��lerine yer verilen Ka�an, probiyotik ve prebiyotik yo�urtlara ili�kin de�erlendirmelerde bulundu.

Bakterilerin v�cuda fayda sa�lamas� i�in pH de�erinin �ok �nemli oldu�unu vurgulayan Ka�an, yo�urdun, s�t�n "lactobacillus bulgaricus", "streptococcus thermophilus", "lactococcus lactis" bakterileri taraf�ndan fermantasyonu sonucu elde edildi�ini aktard�.

Ka�an, "Yo�urdun pH derecesine ba�l� olarak i�indeki faydal� bakterilerin b�y�k bir k�sm� mide asidinin etkisi ile ba��rsa�a ge�meden �l�r. Herhangi bir bakterinin probiyotik say�labilmesi i�in, bakterinin v�cut i�in yararl�, ba��rsa�a canl� ula�mas�, ba��rsak y�zeyine tutunmas� ve orada �o�almas� gerekir." bilgisini payla�t�.

Kemik sa�l��� i�in elzem olan kalsiyumdan zengin olan yo�urdun ayn� zamanda iyi bir protein kayna�� oldu�una i�aret eden Ka�an, bir kase tam ya�l� yo�urdun 120 kalori i�erdi�ini, sade probiyotik yo�urtlar�n normallerle ayn� kaloriye sahipken, meyveli probiyotikli olanlar�n y�zde 20 daha fazla kalori i�erdi�ini ifade etti.

"Yeti�kinler g�nde 2-3 porsiyon s�t �r�n� t�ketmeli"

�nsan v�cudunda bulunan bakterilerin y�zde 90'�ndan fazlas�n�n ba��rsakta yer ald���n� belirten Ka�an, �u de�erlendirmelerde bulundu:

"Ba��rsaktaki yararl� bakterilerin say�s� ve �e�idinin artmas� kronik hastal�klara yakalanma riskini azalt�yor. Ba��rsaktaki bakteriler besin tercihlerimizi ve i�tah durumumuzu belirler. �yi bir ba��rsak floras� g��l� ba����kl�k sistemi, d���k hastal�k riski ve iyi bir kilo kontrol� sa�lar. Genel olarak bakteriler sa�l�k i�in yararl� olanlar ve sa�l�k i�in zararl� olanlar olarak iki gruba ayr�labilir. Yararl� ve zararl� bakteriler beraber ba��rsak floras�n� olu�turur. Probiyotik yo�urtlarda, lactobacillus bulgaricus, streptococcus thermophilus, lactococcus lactis yo�urt bakterilerinden farkl� olarak bifidobacterium lactis bakterisi bulunur. Probiyotik �r�nlerin belirli bir say�da canl� bakteri i�ermeleri ve bu bakterilerin raf �mr� boyunca canl� kalmalar� ve t�ketildikten sonra ba��rsakta �o�almas� gerekir."

Yeti�kin bir insan�n kalsiyum ihtiyac�n� kar��lamak i�in g�nde 2 ya da 3 porsiyon s�t �r�n� t�ketmesi gerekti�ine vurgu yapan Ka�an, ba��rsak floras�n�n, dolay�s�yla sa�l���n korunmas� i�in yo�urt, kefir, probiyotik yo�urtlar gibi fermente s�t �r�nlerine �ncelik verilmesi gerekti�ini bildirdi.

Ka�an, "Nerdeyse her besin grubunda oldu�u gibi yo�urt veya probiyotikli yo�urtlar�n a��r� t�ketilmesi kilo art���na neden olabilir. G�nl�k �nerilen miktarlarda t�ketilmesi durumunda meyveli probiyotik yo�urtlar, sade probiyotik yo�urtlar, ev yo�urdu ya da haz�r yo�urt kilo ald�rmaz. ��erdikleri kaliteli protein ve tok tutma �zellikleri sayesinde zay�flama diyetlerinde rahatl�kla kullan�labilir." ifadelerini kulland�.

1.6.2023 1 - 66405



Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

 

[Hata Bildir]