Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman� Nur Tatl�o�lu, yaz aylar�nda taze, k���n da kurutulmu� t�ketilebilen kay�s�n�n yararlar� hakk�nda bilgi verdi. Kay�s�n�n y�ksek besin de�erine sahip oldu�unu belirten Tatl�o�lu, "A, B, C, E vitaminleri i�eri�inin yan� s�ra ayn� zamanda demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve lif deposu. Ya� ve kuru olarak t�ketilebilen kay�s� sindirimi kolayla�t�r�yor, tokluk hissi sa�l�yor, kilo kontrol�ne yard�mc� oluyor ve kab�zl��a iyi geliyor. Antioksidan �zelli�i ile de bedeni sa�l�kl� tutarak hastal�klardan koruyor. ��eri�inde antioksidan etkiye sahip 'karotenoid' bulunmaktad�r. Sar�, turuncu ve k�rm�z� renkleri bar�nd�ran karotenoidlerden olan beta-karoten kay�s�da bol miktarda bulunur. A vitaminin �n maddesidir ve ihtiya� duyuldu�unda v�cut taraf�ndan A vitaminine d�n��t�r�lerek kullan�l�r. V�cutta, A vitaminine d�n��ebilen bir�ok karotenoid aras�ndan, d�n���m oran� en fazla olan� beta-karotendir. Ya�da ��z�nebilen A vitamini; g�rme, �reme ve sa�l�kl� bir cilt ile ba����kl�k sisteminin korunmas� a��s�ndan �nemlidir " diye konu�tu.
Kay�s�n�n t�m v�cuda iyi geldi�ini de s�zlerine ekleyen Nur Tatl�o�lu konu�mas�n� ��yle s�rd�rd�:
"Kalbi koruyor, cildi g�zelle�tiriyor. Kay�s�, sa�l�kl� a��z ve di�lerden parlak bir cilde kadar t�m v�cut i�in yararl� bir besindir. Y�ksek potasyum i�eri�i sayesinde kalp koruyucu etkiye sahiptir. Kalp at�� h�z�n�n d�zenlenmesine yard�mc� olur. ��eri�indeki potasyum kalp kaslar�n� besler, tansiyonu dengeler ve kan bas�nc�n�n normal d�zeylerde seyretmesini sa�lar. ��erdi�i kalsiyum, fosfor gibi mineraller kemik sa�l��� a��s�ndan �nemlidir. A��z ve di� sa�l��� i�in yararl� bir meyvedir. Ba����kl�k sistemini g��lendirir, di� eti sorunlar�n�n olu�mas�n� engeller ve a��z i�i yaralar�n iyile�mesine yard�mc� olur. Bol miktarda demir i�eren kay�s�, kans�zl��a kar�� koruyucu etkiye sahiptir. Hamileler, b�y�me ve geli�me �a��ndaki �ocuklar i�in yararl� bir meyve olan kay�s�n�n taze olan�nda C vitamini bulunmaktad�r. Antioksidan �zellikteki beta-karotenin ya�lanmay� geciktirme etkisi vard�r. Kay�s� cildi nemlendirir, korur ve p�r�zs�zle�tirir. A vitamininin deride ya� bezlerinin aktivitesini bask�lad��� kan�tlanm��t�r. ��erdi�i A vitamini akne gibi cilt bozukluklar� olu�umunu �nler. "
T�ketim miktar�n�n s�n�rland�r�lmas� gerekti�ini de ifade eden Tatl�o�lu, "Yaz aylar�nda tazesi t�ketilebilen kay�s�n�n y�l boyunca kurusu da uygun ortamlarda saklanabilmektedir. Ancak kuru kay�s�n�n rengini korumak i�in kullan�lan k�k�rtdioksit ast�m hastalar�nda alerji riskini art�rmaktad�r. Bu sebeple s�lf�r i�ermeyen, do�al yollardan kurutulan, i�lem g�rmemi�, koyu renkli 'g�n kurusu' denilen kay�s� t�ketilmelidir. Kuru kay�s�n�n glisemik indeksi y�ksektir ve t�ketim miktar� s�n�rland�r�lmal�d�r " dedi.
8.8.2018 1 - 34569
|