BESLENME ve Diyet Uzman� Tu�ba K���kkonu, Ramazan ay�nda oru� tutanlar�n iftar ve sahurda besin se�imlerinde �ok daha dikkatli olmas� gerekti�ini belirtti. Uzun s�ren a�l�k, s�cak havalar ve fiziksel aktivite d�zeyinin d��mesinin metabolizma h�z�n�n yava�lamas�na neden oldu�unu s�yleyen�Medicana�Bursa Hastanesi�Diyet Uzman� Tu�ba K���kkonu, "Ramazan �ncesi d�zenli spor yapan ki�iler spor yapmay� b�rakt�klar�nda, fiziki g�r�n�mlerinde olumsuz etkiler g�r�lebilir. Bu y�zden hem metabolizma h�z�m�z� y�kseltmek hem de kilo art���na engel olmak i�in aktivite d�zeyimizi art�rmak gerekir. Protein i�erikli g�dalar; uzun s�reli tok kalmaya ve kas kay�plar�n�n �n�ne ge�meye fayda sa�lamaktad�r. Bu nedenle, proteinden zengin g�dalar�n t�ketimi �ok �nemlidir" dedi. Ramazan ay�nda yap�lan en b�y�k hatalardan birinin de�sahur yap�lmadan oru� tutulmas� oldu�unu belirten K���kkonu, "Bu durum a�l�k s�resini daha da uzatarak metabolizman�n daha �ok yava�lamas�na, kan �ekerinde d����e, kan bas�nc�nda da azalmaya yol a�abiliyor. Bu durum sonucunda halsizlik, uyku hali ve �abuk yorulma gibi �ikayetler g�zlemlenebilmektedir. Bu y�zden sahur program�nda �zellikle yumurta, s�t, peynir gibi protein i�eri�i y�ksek g�dalar�n t�ketimine �nem verilmeli ve sahur ���n� mutlaka atlanmamal�d�r. Ramazan ay�n�n gelmesiyle birlikte oru� tutan ki�ilerin g�nl�k beslenme �ekli ve ���n say�s� de�i�mektedir.�zellikle k�rm�z� et, ekmek, pilav, makarna, hamur i�leri, tatl�, b�rek vb. besinlerin t�ketimi artar. Buna kar��l�k sebze, meyve ve beyaz et t�ketimi azal�r. Oysa, unutmamak gerekir ki Ramazan, bayram, tatil ne olursa olsun g�nl�k almam�z gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranlar� de�i�mez" diye konu�tu. Diyet Uzman� Tu�ba K���kkonu, �nerilerini ��yle s�ralad�: "Mutlaka sahura kalk�lmal�, sahurda tok tutucu hafif bir kahvalt� yap�lmal�.��ftar ve sahur aras�na iki ya da �� ���n konulmal�.�Sahur ve iftarda bol miktarda su i�ilmeli.��ftarda sa�l�kl� besin se�imi yap�lmal�.�K�zarm�� ve tuzlu besinler t�ketilmemeli.��ftar sofras�nda yeme�in de�il, sohbetin tad� ��kar�lmal�.��ay, kahve, meyve suyu, asitli- gazl� i�eceklerin t�ketimi azalt�lmal�, �erbetli tatl�lar yerine s�tl� hafif tatl�lar tercih edilmeli.��ftar sonras� mutlaka y�r�y�� yap�lmal�." - Bursa
1.6.2018 1 - 33433
|