Hastalar taraf�ndan ucuz oldu�u i�in piyasada sat�lan di� beyazlat�c� �r�nlerin ya da ev ortam�nda kullan�lan beyazlat�c� jellerin di� �ekilmelerine, kal�c� di� hassasiyetlerine, di�lerin d�� y�zeylerinin bozulmas�na ve mine �atlakl�klar�na neden oldu�una de�inen Hospitadent Di� Hastanesi Y�netim Kurulu �yesi Dt. Recep E�kar, di� beyazlatma i�leminin mutlaka di� hekimi kontrol�nde yap�lmas� gerekti�inin alt�n� �izdi. Di�lerin yap�s�ndaki renklenmelerin veya koyu renkli di�lerin daha estetik bir g�r�nt� vermek amac�yla beyazlat�lmas� i�leminin 'Bleaching' olarak adland�r�ld���n� ve daimi di�lerin a��z i�inde konumlanmas�yla birlikte (genellikle 12-13 ya�) her ya�tan hastaya uygulanabilir bir y�ntem oldu�unu s�yleyen Hospitadent Di� Hastanesi Y�netim Kurulu �yesi Di� Hekimi Recep E�kar; beyazlatma i�lemi isteniyorsa a��nma-k�r�k-�atlak ve ��r�k olan di�lerin mutlaka tedavi edildikten sonra 'Bleaching' yap�lmas� gerekti�inin alt�n� �izdi. Beyazlatma i�lemi bittikten sonra, di�lerin tekrar eski haline d�nmemesi i�in 1 hafta boyunca sigara, �ay ve renkli i�ecekler t�ketilmemeli. Bunlara dikkat edilirse ve sonras�nda da azaltmaya gidilirse beyazlatma i�lemi 2-3 y�l kal�c�l�k sa�layacakt�r" diye konu�tu. Beyazlatma i�leminde "hidrojen peroksit"in kullan�ld���n� bu maddenin hekim kontrol�nde, belirli dozlarda yap�ld���nda beyazlatma i�leminin bir zarar� olmad���n� s�yleyen Hospitadent'ten Di� Hekimi Recep E�kar; "Kullan�lan �r�n�n i�eri�i ve dozunun ayarlanmas� �ok �nemli oldu�undan dolay� beyazlatma i�leminin kesinlikle hekim kontrol� ve g�zetiminde yap�lmas� gerekir. Ancak hekim kontrol�nde olmayan, eczaneden al�nan �r�nlerle bilin�sizce yap�lan beyazlatmalar di�lerde kal�c� zararlara (di� �ekilmeleri, kal�c� di� hassasiyetleri, di�in d�� y�zeyinin bozulmas� ve mine �atlaklar� gibi) neden olabilir" dedi. Beyaz di�ler i�in ipu�lar�: Kalsiyumun di�lere faydas� y�llard�r bilinen bir ger�ek. Yemeklerden sonra ufak bir par�a peynir yemenin di� minerallerini g��lendirdi�ini ortaya koyan ara�t�rmalar var. Peynirden ho�lanm�yorsan�z bir miktar s�t ve yo�urt da yemeklerden sonra tercih edebilirsiniz. Elma, havu�, ayva gibi sert meyveleri do�ramadan, kabu�uyla yiyin. Bu sert meyveler do�al di� f�r�as� gibidir. Di�e hi�bir zarar vermeden beyazlamas�na yard�mc� olur. Kullanman�z gerekenler kadar kullanmaman�z gerekenler de �nemli. Limon ve sirkenin di�leri beyazlatmada kullan�lmas� son derece yanl��. Asitli olduklar�ndan ikisi de di�lere b�y�k zarar verebilir. Halk aras�nda yayg�n olarak bilinen bir di� temizleyicisi: Karbonat. Uzun vadede ideal di� beyazlat�c�s� olmasa da k�sa vadeli olarak tercih edilebilecek bir beyazlat�c�d�r.
21.7.2016 - 21715
|