Beslenme ve Diyet Uzman� Gizem Akg�l: "Kurbanl�k hayvan�n kesildikten sonra etinin 24 saat dinlenmeden t�ketilmesi sindirim problemlerine yol a��yor."
|
|
|
|
|
|
Ac�badem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman� Gizem Akg�l, kurbanl�k hayvan�n kesildikten sonra etinin 24 saat dinlenmeden t�ketilmesinin sindirim problemlerine yol a�t���n� s�yledi. Dyt. Gizem Akg�l, etlerin kavurma ve k�zartma olarak de�il, ya�s�z olarak t�ketilmesi gerekti�ine dikkat �ekti. ���nlerde genellikle �l��n�n ka�t��� Kurban Bayramlar�nda sa�l�kl� beslenme t�yolar� veren Beslenme ve Diyet Uzman� Gizem Akg�l, �zellikle kalp, diyabet, b�brek ve y�ksek tansiyon hastalar�n�n bayram� dikkatli ge�irmeleri gerekti�ini s�yledi.
Etlerin t�ketilirken k�zartma ya da kavurma olarak t�ketilmemesini, ya�s�z olarak haz�rlanmas�n� �neren Dyt. Akg�l, "Bireylerin hastal�k riski ve sindirim problemleri ya�amamalar� ad�na bunu istiyoruz. Etleri t�ketirken yan�nda C vitamini y�ksek g�dalar da t�ketilmeli. Salatalar�n �zerine limon s�karak ya da taze sebzelerle beraber t�ketilmesini istiyoruz ki bireyler etin i�erisindeki demirden en iyi �ekilde yararlanabilsin. Ayr�ca, kilo problemi ya�anmamas� ad�na etin yan�nda pilav ve makarna yerine tam bu�day ekme�i ya da bir kase �orba t�ketmek daha do�ru bir tercih olacakt�r " ifadelerini kulland�.
Etin saklama ko�ullar�na ili�kin bilgiler de aktaran Dyt. Gizem Akg�l, etlerin b�y�k par�alar yerine tek kullan�ml�k par�alar halinde saklanmas� gerekti�ini kaydederek "Etler, e�er buzdolab�nda saklanacaksa 1-2 g�n, ileri tarihlerde t�ketilecekse derin dondurucuda eksi 18 derecede 1-2 ay saklanmas� daha uygun oluyor " �eklinde konu�tu. Y�ksek kolesterol nedeniyle ila� kullanan bireyler ile fazla kilosu olan vatanda�lar�n et t�ketiminde dikkatli olmas� gerekti�ine dikkat �eken Dyt. Akg�l, ��yle devam etti: "Geleneksel olarak kurban kesildikten sonra kahvalt�larda dahi hemen et t�ketilmeye ba�lan�yor. Bu mide ve ba��rsak problemi ya�ayan bireyler i�in ciddi anlamda rahats�zl�k riski ta��yor. Etler ilk kesildi�inde 24 saat s�reyle '�l�m kat�l���' dedi�imiz, etlerin sert kald��� durum olu�uyor. Bunun i�in etin bir s�re dinlenmesi gerekiyor.
Mangal yaparken de etin �ok yanmamas�na, k�m�rle �ok temas etmemesine, 10-15 santimetre kadar mesafe olmas�na dikkat edilmesi gerekiyor. Ayr�ca kuyruk ya�lar�n� ve i� ya�lar�n� ise t�ketmelerini �nermiyoruz. Etin �ok yak�lmamas� ama i�inin de iyi pi�mesi laz�m. Aksi durumlarda bireylerde ciddi anlamda sindirim problemlerinin ya�and���n� g�r�yoruz. Etler, lif kaynaklar� olmad��� i�in yine sindirim sorunlar� ya�anmamas� ad�na yan�nda sebze ya da salatalar gibi lif kayna�� olacak g�dalar�n t�ketilmesini �neriyoruz. "
Beslenme ve Diyet Uzman� Gizem Akg�l, yemeklerin yan�nda gazl� i�ecekler yerine ayran, cac�k, yo�urt gibi sa�l�kl� tercihlere i�aret etti. Dyt. Akg�l, �ay ve kahve gibi i�eceklerin de et t�ketiminden 1 saat sonra t�ketilmesinin etteki demirden faydalanmak ad�na daha sa�l�kl� oldu�unu a��klad�.
31.8.2017 - 28677
|
|