T�rk mutfa��n�n en sevilen tatl�lar�ndan biri olan a�ure, i�erisindeki malzemelerin �e�itlili�i ve sa�l��a yararlar� ile besleyici lezzetlerin ba��nda geliyor. Hem besleyici hem y�ksek kalorili a�ureyi ba�ta diyabet hastalar� ve zay�flama diyeti uygulayanlar i�in daha sa�l�kl� hale getirmenin yolu, a�ureyi haz�rlarken �ekeri azaltmak ve meyveyi art�rmaktan ge�iyor. Dikkat edilmesi gereken di�er nokta ise mutlaka ceviz, f�nd�k gibi iyi kalite ya�lardan zengin kuruyemi�lerin miktar�n� art�rmak" diyor. Zengin i�eri�i ile y�ksek kalorili olan a�ureyi t�ketirken porsiyon kontrol�n�n �ok �nemli oldu�unu vurgulayan Melike �eyma Deniz, a�ure ile gelen 6 fayday� anlatt�, �nemli uyar�lar ve �nerilerde bulundu. Kalbi koruyor A�ure bitkisel kaynakl� yiyeceklerden olu�ur. Bu kalp hastal�klar� i�in risk fakt�r� olan doymu� ya� oran�n�n d���k olmas� anlam�na gelir. ��erdi�i posa karaci�erde kolesterol sentezini yava�latarak kandaki kolesterol d�zeyinin d��mesine yard�m eder. A�ureye eklenen kuruyemi�ler de i�erdikleri omega 3 sayesinde kalp damar sa�l���n� koruyucu etkiye sahiptir. T�m bu �zellikler a�urenin kalp koruyucu bir tatl� olarak �ne ��kmas�n� sa�l�yor. Sindirimi kolayla�t�r�yor Sa�l�kl� bir sindirim sistemi i�in posa al�m� �ok �nemlidir. Kurubaklagiller, kuru meyveler iyi birerposa kayna��d�r. A�ure i�erdi�i nohut, kuru fasulye, kuru kay�s�, kuru incir gibi yiyecekler sayesinde iyi bir posa kayna�� olarak �ne ��kmaktad�r. Bu yiyecekleri t�ketmek ba��rsak hareketlerini h�zland�rarak, kab�zl�k, haz�ms�zl�k gibi �ikayetlerin azalmas�na yard�mc� olur. Ba����kl��� g��lendiriyor Ba����kl�k sisteminin g��lenmesinde vitamin, mineral ve antioksidan bile�iklerin �e�itlili�i ve yeterli miktarda iyi kalite protein �ok �nemli. A�urenin i�erisinde bulunan tah�llar, B grubu vitaminleri, baklagiller iyi kalite bitkisel protein, kullan�lan meyveler A, C, E vitaminleri, eklenen kuruyemi�ler ise E vitamini ve omega 3 sa�lamas� ile ba����kl���n g��lenmesi i�in gereken hemen hemen t�m kriterleri kar��l�yor. Kilo kontrol�ne yard�mc� oluyor Posa i�eri�i y�ksek yiyecekler kan �ekeri denetiminin sa�lanmas�nda ve �abuk ac�kman�n �n�ne ge�ilmesinde �nemli bir yere sahiptir. �yi bir posa kayna�� olan a�ure bu sayede uzun s�re tok tutan lezzetli bir ara ���n olarak de�erlendirilebilir. Hem tatl� ihtiyac�n� kar��lar hem de posa al�m�na destek verir. Tar��n serperek yedi�inizde ise tar��n�n kan �ekeri kontrol� �zerindeki olumlu etkilerinden faydalan�rs�n�z. Bu �zellikleri ile a�ure porsiyon kontrol� yap�ld���nda kilo kontrol�ne destek olabilir. Vejetaryenlere protein deste�i sa�l�yor Beslenme ve Diyet Uzman� Melike �eyma Deniz "Vejetaryen beslenme planlar�n�n olmazsa olmaz yiyecekleri; kurubaklagiller, kuruyemi�ler ve meyvelerdir. A�ure bu 3 noktay� da birle�tirmesi ile iyi bir vejetaryen tatl� olarak kar��m�za ��kar ve beslenmede �e�itlilik sa�lamak isteyen, baklagilleri yemek olarak veya ha�layarak salataya eklemek d���nda da de�erlendirmek isteyen vejetaryenler i�in iyi bir bitkisel protein kayna�� olarak kullan�labilir. G�z sa�l���n� koruyor G�z sa�l��� i�in �ne ��kan vitaminler A, C ve E vitaminleridir. A�ure t�m bu vitaminleri i�ermektedir. Ayr�ca; a�ureye kay�s� eklenmesi de g�z sa�l��� �zerine faydalar� artt�rmaktad�r. Kay�s�ya turuncu rengini veren beta karotenoid A vitamini �nc�s� olarak �al��maktad�r ve karotenoidler g�z sa�l���nda �nemli bir yere sahip olan g��l� antioksidanlard�r.
31.8.2021 - 55877
|