Beslenme al��kanl�klar�m�zdaki de�i�meler b�y�me ve geli�me �a��ndaki �ocuklar�n hem genel sa�l���n� hem di� sa�l���n� olumsuz y�nde etkilemeye ba�lad�. Sa�l�kl� nesiller i�in �ocuklara k���k ya�larda itibaren do�ru beslenme al��kanl��� kazand�rmak �nemlidir. Fast food besinlerin i�inde yer alan katk� maddeleri ve yan�nda t�ketilen asitli i�ecekler, �ocuklar�n sadece genel sa�l���n� de�il, a��z ve di� sa�l���n� da olumsuz etkiliyor. Yrd. Do�. Dr. Di� Hekimi ve Protez Uzman� �a�da� K��lao�lu fast food yiyeceklerden uzak durulmas� gerekti�ini bu t�r yiyeceklerin �ocuklarda �i�manl�k, �eker hastal���, kemik erimesi gibi sa�l�k sorunlar�na neden oldu�unun alt�n� �izdi. Fast food yiyecekler yerine bol sebze ve meyve t�ketmek gerekti�ini de s�zlerine ekledi. Fast Food di�inde d��man� Fast food yiyecekler ve asitli i�ecekler g�r�n�mleri ve lezzetleri nedeniyle hem zaman �ocuklar�n ilk tercihleri aras�nda yer al�yorlar. Oysa ki fast food besinlerin i�ine renklendiriciler, aroma artt�r�c� maddeler, tatland�r�c�lar, antimikrobiyal maddeler eklenmektedir. Bu kimyasallar di�lerde renk de�i�ikli�i yaparken, asitli i�ecekler ise di� hassasiyetine neden olmaktad�r. Anne karn�ndan ba�layarak di� sa�l���n� korumada en �nemli mineral kalsiyumdur. Fast food yiyeceklerde bulunan y�ksek miktardaki sodyum �ocuklarda kalsiyum emilimini durdurdu�u i�in �zellikle �ocuklar�n di� sa�l���n� tehdit etmekte uzun vaade de ise obezite hastal���na yol a�maktad�r. Koyu ye�il yaprakl� sebzeler kalsiyumdan zengin g�dalard�r. Hamburger, cips, k�zartma yerine koyu ye�il yaprakl� sebzeler ve koyu renkli meyvelerin t�ketilmesi di� ta�lar�n�n olu�umunu engellerken a��z ortam�n� bazik hale getirerek di�lerin temizlenmesini sa�l�yor. Karbonhidrat t�ketimine dikkat! �ocukluk d�neminde di� sa�l��� i�in karbonhidratlar�n karar�nda t�ketilmesi gerekiyor. Besin kalitesi d���k olan karbonhidrat t�ketimi �ocuklar�n di�lerini ��r�t�rken, sa�l�ks�z kilo almalar�na neden olur. Bu nedenle ni�asta ve �eker i�eren besinler yerine tah�l ve kuru baklagiller tercih edilmeli. Protein koruyucu �zelli�i olan karbonhidratlar yeterli miktarda t�ketilmezse b�y�me ve geli�meyi de olumsuz y�nde etkiliyor. Kalsiyum i�eren besinleri her g�n t�ketilmeli Kalsiyum b�y�k miktarda di�lerin yap�s�nda bulunur. T�m ya� gruplar� i�in �nemli olan kalsiyumu �zellikle b�y�me �a��ndaki �ocuklar�n t�ketmesi gerekmektedir. Y�ksek miktarda kalsiyum i�erdi�i bilinen en iyi besin kayna�� ise s�t ve s�t �r�nleridir. Kalsiyum eksikli�inin di�lerde ��r��e neden olaca��n� belirten K��lao�lu �ocuklar�n en s�k t�ketmesi gereken g�dalar�n s�t ve s�t �r�nleri oldu�unu ifade ediyor. Sebze ve Meyveler ��r�k Olu�umunu Engelliyor Di� sa�l���m�z� koruman�n ne iyi y�ntemlerinden birisi de sebze ve meyve t�ketmedir. Elbette ki sebze ve meyveler mevsiminde t�ketilmelidir. Bu besinlerde bulunan vitaminler di�lerin ��r�mesini engellerken ayn� zamanda di�lerin g��lenmesini sa�l�yor. �ocuklar�n beslenme �antalar�n�n i�inde sandvi�in aras�na domates, salatal�k, ye�il biber ya da sebzeli b�rek koyman�n daha uygun olaca��n� belirten Di� Hekimi ve Protez Uzman� �a�da� K��lao�lu bu yiyeceklerin a��z ve di� sa�l���na yararl� oldu�unu s�yl�yor. Ayr�ca beslenme �antas�nda her g�n bir meyve bulunmas� gerekti�ini vurgulayan K��lao�lu, �ocu�un yemekten sonra t�ketmese de teneff�slerde a�l�k hissedince meyvesini yiyebilece�ini dile getiriyor. Sebze-meyvelerin do�rand�ktan sonra bekletilmesi vitamin kay�plar�na yol a�t��� i�in K��lao�lu, meyvenin beslenme �antas�na tek par�a halinde konmas�n� �neriyor.
18.1.2017 - 25282
|