�shal besin ve su yoluyla bula��yor� Yaz aylar�nda kapal� alanlara k�yasla daha �ok a��k alanlarda vakit ge�iren �ocuklar �zellikle gastrointestinal sistem enfeksiyonlar�na s�k yakalan�rlar. �shal s�kl�kla 0-5 ya� grubunu etkiler. E�er ishale ate� ve kusma e�lik ediyorsa hemen doktora gidilmelidir. Mide ve ba��rsak sisteminin enfeksiyonu olarak tan�mlanabilecek bu rahats�zl�k, bula��c� �zellik ta��d��� i�in �nemlidir. Havalar�n �s�nmas� bu enfeksiyona yol a�an vir�slerin �o�almas�n� kolayla�t�r�r, besin ve suyla hastal�k kolayl�kla bula��r. �shal vakalar�ndaki art��� tetikleyen g�dalara dikkat! ��Bozuk g�dalar�n t�ketimi ��A��k b�fe yemekler ��Dondurma ve s�tl� besinler ��G�dalar�n uygun �artlarda �retilip saklanmamas� ��Ev ortam�nda pi�irildikten sonra buzdolab�na konulmam�� yemekler� ��A��kta sat�lan haz�r g�dalar� Salata malzemeleri ve meyveleri birka� kez y�kay�n Yaz ishallerinde s�kl�kla kar��la��lan bir di�er durum, hava s�cakl��� y�z�nden bakterilerin h�zla �o�alarak su veya besini kirletmesidir. Genelde kirlenmi� sular�n i�ilmesi, �i� sebzelerle haz�rlanm�� iyi y�kanmam�� salatalar ve meyvelerin t�ketilmesi sonucu da ishal yapan mikroplar, a��z yoluyla al�narak �ocuklar�n ba��rsaklar�na ula��r. �zellikle durgun sularda, kanalizasyonun kar��t��� sularda, iyi ila�lanmam�� i�me ve kullanma sular�nda mikroplar uzun s�re ya�ayarak �o�al�r.� �ocuktaki s�v� kayb� �nlenmeli� �shal, d��k�n�n s�kl���nda, miktar�nda ve hacminde artma olarak tan�mlanabilir. G�nde �� veya daha fazla sulu d��k�lama ishal kabul edilir. �shal durumunda ba��rsak hareketleri artar, normal s�reden daha k�sa aral�klarla d��k�lama meydana gelir. D��k� �ekilsiz, yumu�ak ve sulu bir g�r�n�mde olur. �shaller 5 ya� alt�nda s�k g�r�lmekle birlikte, iki ya�tan k���k �ocuklarda �ok ciddi sonu�lara yol a�abilir; s�v� kayb�na ba�l� �l�mler g�r�lebilir. �shalin en �nemli komplikasyonu s�v� kayb�d�r. �shal ile kaybedilen s�v�n�n az az, s�k s�k bulant� veya kusmay� tetiklemeyecek �ekilde yerine konmas� gerekir. S�v� kayb� engellendi�i s�rece sorun olu�maz.� �ocuklar haz�r ve i�lenmi� g�dalardan uzak tutulmal�� �yi bir ba��rsak sa�l��� i�in hijyen ve dengeli beslenme �ok �nemlidir. Haz�r ve i�lenmi� g�dalar ba��rsak floras�na en �ok zarar veren etkenlerdendir. �ocuklar� paketlenmi� g�dalardan m�mk�n oldu�unca uzak tutmak ve bolca probiyotik i�eren yo�urt, ayran, kefirle beslemek �nemlidir. Ayr�ca aileler �zellikle a��kta sat�lan yiyecekler ve t�ketim tarihi ge�en g�dalar hakk�nda dikkatli olmal�d�r. �shale iyi gelen g�dalar� �shal sorunu ya�anan d�nemde ba��rsaklar� �ok yormayacak yumu�ak g�dalar t�ketilmelidir. Bu g�dalar �u �ekilde grupland�r�labilir: ��Ni�asta i�eren pirin�, makarna ve patates� ��Probiyotik i�eren yo�urt, ayran, kefir ��Lif i�eren muz, elma ve armut� Bu g�dalardan ishal s�resince uzak durulmal� �ocukta ishal tablosu g�r�l�yorsa kay�s�, erik, �i� sebze, salata, kepekli �r�nler gibi ba��rsak hareketlerini daha da art�ran besinlerden, haz�r g�dalar, bol ya�l�, �ekerli yiyeceklerden ve gazl� i�eceklerden uzak durulmal�d�r.
27.6.2018 - 33812
|