Sa�l�kl� ve dengeli beslenmenin temeli �ocuklukta at�l�yor, b�y�me ve geli�im �a��nda olan �ocuklar i�in �ok y�nl� beslenme b�y�k �nem ta��yor. �ocu�um yemek yemiyor diyerek panikleyen, yiyince �d�llendiren, yemesi i�in televizyon kar��s�na oturtan anne babalar �ocuklar�n sa�l�kl� beslenme al��kanl��� edinmesine engel oluyor.
1. �OCU�UNUZA BES�N P�RAM�D�N� ��ZEREK ANLATAB�L�RS�N�Z
S�t �r�nleri (s�t, ayran), et �r�nleri (bal�k, tavuk, et), sebze ve meyveler, tah�l gruplar� (ekmek, makarna, kuru fasulye) ve ya� grubu (zeytinya��, zeytin, ceviz) besin piramidini olu�turur. Sa�l�kl� beslenmek i�in her g�n bu besin piramidindeki gruplardan yeterli miktarda t�ketilmelidir.
�ocu�um a� kalmas�n diyerek sadece onun sevdi�i besin grubuna a��rl�k vermek beraberinde yetersiz ve dengesiz beslenmeyi getirir. Buna ba�l� olarak �i�manl�k, zay�fl�k, ba����kl���n azalmas�, ileriki ya�larda kalp rahats�zl���, �eker hastal��� ve di�er metabolik hastal�klara yakalanma riski artar. �ocuklar belirli bir ya�tan sonra bir ka��da �izece�iniz renkli besin piramidini e�lenceli bulup yemek yeme konusunda motive olabilirler.
2. KAHVALTI ETS�N D�YE PATATES KIZARTMAYIN
Kahvalt� g�n�n en �nemli ���n�d�r. Metabolizman�n �al��mas� ve g�ne sa�l�kl� bir �ekilde ba�layabilmek i�in v�cut enerjiye ihtiya� duyar. Dengeli ve d�zenli bir kahvalt� bu enerji a����n� kapat�rken, �ocuklar�n okul ba�ar�s�nda da �nemli bir rol oynar. Kahvalt� m�n�s�nde b�rek, patates k�zartmas�, �ikolata gibi ya� i�eri�i y�ksek yiyecekler yerine daha hafif ve sa�l�kl� yiyecekler bulunmal�d�r.
��nk� ya� sindirimi ge� olan besin grubu oldu�undan �ocuklar doygunluk hissini en az yar�m saat sonra hissedecektir. Bu ge� doygunluk hissi �ocu�un daha fazla yemek yemesine ve yemek sonras� sindirim sisteminde bozukluk, a��rl�k, uyku gibi �ikayetler ya�amas�na neden olacakt�r.
3. HAZIR MEYVE SUYU TERC�H ETMEY�N, MEYVEY� KEND�N�Z SIKIN
Sa�l�kl� �rnek kahvalt� m�n�s�ne �zellikle mevsim de�i�ikliklerinde ba����kl�k sistemini koruyarak hastal�k riskini azaltan C vitamininden zengin bol limonlu ye�illik (maydanoz, marul) eklenmelidir. Ayr�ca bal�n i�ine eklenecek zencefil hastal�klardan korunmada �ok �nemlidir. Kahvalt� i�in tercih edilen meyve sular� taze s�k�lm�� olmal� s�k�ld�ktan en fazla 15 dakika sonras�nda t�ketilmelidir. Ancak meyve sular�n�n enerji i�eri�inin y�ksek oldu�u unutulmamal�, porsiyonlar� k���k tutulmal�d�r.
4. �OCU�UNUZ ���N DE�ERL� OLAN ���NLER� PO�A�A VE KEKLE GE���T�RMEY�N
�kinci kahvalt� olarak adland�r�lan okul �a�� �ocuklar�n�n beslenme saatleri en az kahvalt� kadar �nem ta��maktad�r. Ara ���n gibi de d���n�lebilecek beslenme saatinde hafif yiyecekler t�ketilmelidir. Sa�l�kl� bir beslenme �antas�nda, beyaz peynirli sandvi� veya beyaz peynirli tost, ayran ve 1 porsiyon meyve bulunabilece�i gibi, ev yap�m� az ya�l� bir b�rek, ayran ve bir porsiyon meyve bulunabilir. Haz�r po�a�a, �ikolatal� ekmekler ve salaml� veya sosisli sandvi�ler tercih edilmemelidir.
5. B�R ���N ET �SE D��ER� SEBZE OLMALI
K�fte, tavuk, pirzola genelde �ocuklar�n �ok sevdi�i ve her ���n t�ketseler bile b�kmayacaklar� besinlerdir. Ancak bu yiyecekler �ok ya� i�erdi�inden fazla t�ketilmesi kilo art���na sebep olabilir. Fazla kilo art��� ve et a��rl�kl� beslenme kolesterol de�erlerinin y�kselmesine buna ba�l� olarak da kalp rahats�zl�klar�na sebep olaca��ndan ya�am kalitesini k�t� y�nde etkileyecektir. Bu nedenle et, yumurta ve bakliyat�n olu�turdu�u besin grubundan g�nde 5-6 porsiyon (30 gr et, 1 yumurta,1 kibrit kutusu peynir birer porsiyondur) yenmelidir.
Bir ���n et tercih edildi�inde di�er ���n sebze olmal�, �e�it olarak �ocu�un sevdi�i tercih edilmeli ve sebzeler sahip olduklar� C vitaminini kaybetmeden pi�irilmelidir. C vitamini kayb�n� �nlemek i�in sebzeler az suda pi�irilmeli ve sular� asla d�k�lmemelidir. G�nl�k meyve ve sebze t�ketimi 4-5 porsiyondur. Meyve porsiyonu �zellikle mevsim ge�i�lerinde 3 porsiyonun alt�na d��memeli portakal, mandalina, greyfurt gibi C vitamininden zengin meyveler tercih edilmelidir.
6. �OCU�UNUZUN S�T VE AYRANINA FARKLI LEZZETLER KATAB�L�RS�N�Z
Yemeklerle birlikte tercih edilen i�ecekler de �ocuklar�n sa�l�kl� beslenmesinin bir par�as� olduklar�ndan olduk�a �nemlidirler. Asitli i�ecekler veya haz�r meyve sular� yerine s�t veya ayran tercih edilmelidir. Kemik geli�iminde ve doku onar�m�ndan g�revli olan s�t ve s�t �r�nleri g�nde 3 porsiyon t�ketilmelidir. S�t sevmeyen �ocuklar i�in s�te tar��n, kakao, bal ya da meyve eklenebilir. Buna ra�men �ocuk s�t sevmiyorsa onun yerine yo�urt ve ayran tercih edilerek �ocu�un kalsiyum ihtiyac�n� kar��lanmal�d�r.
7. TAHIL VE TAHIL �R�NLER�N� KARARINDA T�KET�N
Ba�l�ca enerji kayna�� olan tah�llar ve tah�l �r�nleri sinir, sindirim sistemi ve deri sa�l��� i�in gerekliyken, v�cudu hastal�klara kar�� korur. G�nl�k t�ketilmesi gereken miktar 7-8 porsiyondur. Enerji i�eri�i y�ksek olan bu grubun fazla t�ketimi beraberinde �i�manl��� getirece�inden fazla t�ketilmemesine �zen g�sterilmelidir.
Benim �ocu�um pilav� �ok seviyor diyerek her yemekle birlikte sunulmas� dengesiz bir beslenme olacakt�r. Bunun yerine pilavlar garnit�r olarak yemek yan�nda 2-3 yemek ka���� verilmeli, beraberinde �ocu�un tercihen tam bu�day ekme�i yemesi sa�lanmal�d�r.
28.1.2019 - 37902
|