�ocuklar� k�� hastal�klar�ndan korumak i�in dengeli beslenmelerine �zen g�stermek gerekiyor. �zellikle havalar�n so�umas� ile daha az hareket eden �ocuklarda yemek iste�i art�yor. Dengesiz beslenme de kilo al�m�n�n kap�s�n� aral�yor. G�nde 5 porsiyon sebze meyve kural�na uyun Beslenme tarz�n� d�rt yaprakl� yonca gibi d���nmek gerekmektedir. Her g�n s�t, et, sebze meyve ve tah�l grubundan (ekmek, bulgur, makarna, pirin�) dengeli bir �ekilde beslenilmelidir. �ocu�unuz g�n i�erisinde 2-3 su barda�� kadar s�t ve s�t �r�nleri, 5 porsiyon sebze meyve, ince dilim peynir, 1 yumurta t�ketmelidir. Genellikle de 3 ana 2 ara ���n yap�lmas�nda fayda vard�r. Kahvalt� yapmayan �ocuklar�n zihinsel ve fiziksel performans� d���yor Kahvalt� g�n�n en �nemli ���n�d�r. B�t�n g�n�n enerji da��l�m�n� d�zenler. Kahvalt� yapmayanlar�n zihinsel ve fiziksel performanslar� ise d���k olur. �ocuklar genellikle sabah kahvalt� yapmak istemezler. Bu durum, bir �nceki ak�am gere�inden fazla kalori almas�na yol a�an besinler t�ketmesinden kaynaklanmaktad�r. Sabah tok uyand��� i�in de kahvalt�y� istemez. Bu nedenle ak�am yeme�inde daha hafif beslenilmelidir. Ara ���nlerde �ocuklara bisk�vi ya da hamur i�i verilmemeli Ana ���nleri i�tahs�z kar��layan �ocuklar�n ara ���n saatlerine dikkat edilmelidir. Ana ���nlere yak�n zamanlarda �ocuklara a�l�klar�n� bast�rmak i�in hamur i�i ya da bisk�vi gibi enerjisi y�ksek yiyecekler vermemek gerekmektedir. Bunun yerine ana ���nlerden en az 2 saat �ncesinde meyve - s�t, peynir � ekmek ya da kuruyemi� verilmesinde fayda vard�r. Bu yiyecekler �ocuklar�n kan �ekerini dengeleyip, ana ���ne kadar idare etmelerini ve ana ���nlerini daha i�tahl� yemelerini sa�lar. K�� sebzeleri vitamin ve mineral deposu K�� aylar�nda savunma sistemini g��lendirmek i�in sebze meyve t�ketimi b�y�k �nem ta��maktad�r. Havu�, karnabahar, bal kaba��, �spanak, yer elmas�, br�ksel lahanas�, paz�, kereviz, p�rasa, brokoli, turp k�� sebzeleri; elma, mandalina, portakal, ayva, nar, greyfurt, muz ve kivi ise k�� meyveleridir. K���n �ocu�unuzun �zellikle t�ketmesi gereken besinler: Bal kaba��; A vitamini, beta-karoten, demir, potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyumdan zengindir. �ocuklarda sa�l�kl� kemik geli�imine katk�da bulunur. Kab�zl�k sorununa �ok iyi gelmektedir. Bal kaba��n� al�rken soyulmam�� �ekilde al�n ve mutlaka siz soyun. Bu �ekilde besin de�erini kaybetmez. �ok pi�irmemeye dikkat edin aksi takdirde besin de�eri d��er. Bal kaba��n� yemeklerinizde kullanabilir ve �orbas�n� yapabilirsiniz. P�rasa; A, C, K ve B6 vitaminlerinden zengindir. Yaln�z y�ksek oranda sodyum i�erdi�inden �ok fazla t�ketilmemesi gerekir. Kemik ve doku geli�imine katk�da bulunur. Yer elmas�; Demir, C vitamini, fosfor ve potasyumdan zengindir. V�cut direncini artt�r�c� etkisi vard�r. ��erisindeki in�lin ad�ndaki maddeden dolay� ba��rsaklar i�in �ok faydal�d�r.
Paz�; ��tah a��c�, hazm� kolayla�t�r�c� ve �ks�r��e kar�� olumlu etkileri bulunmaktad�r. Kereviz; ��eri�indeki A vitamini, folik asit, B6, B1, B2, C, E, K vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, fosfor, �inko ve demir i�ermektedir. Zihinsel ve fiziksel performans� artt�r�c� etkisi bulunmaktad�r. �ocuklara sebzeyi sevdirmenin yollar� Genellikle �ocuklar sebze t�ketimini pek sevmezler. Klasik pi�irme y�ntemleri d���nda, farkl� sunumlarla �ocuklara bu sebzeler sevdirilebilir. E�er �ocuk di�er sebzeleri yiyor ve 1-2 sebzeyi �srarla yemek istemiyorsa zorlamamakta fayda vard�r. Geleneksel pi�irme tekniklerinin d���na ��k�n Ispanak sevmeyenler i�in �spanakl� krep, b�rek veya yumurtal� �spanak yap�labilir. Kereviz, havu�la birlikte yo�urda rendelenip, cevizle birlikte sunulabilir veya kerevizli �orba tercih edilebilir. P�rasa, barbunya ile pi�irilebilir veya az ya�da kavurup yumurtal� yap�labilir. Brokoli peynirle birlikte salatalarda kullan�labilir veya �orbas� yap�labilir. Geleneksel pi�irme tekniklerinin d���na ��k�p, �ocu�un sevdi�i tarzda yemek pi�irmek �nemlidir. Meyve t�ketiminde ise �ocuklar�n tek tip meyve yemesinden ka��n�lmal�d�r. Her meyve g�n i�erisinde dengeli bir �ekilde verilmelidir. Taze s�k�lm�� meyve suyu yerine meyvenin kendisini yemesine �zen g�sterilmelidir. E�er meyve suyu i�mek isterse de besin de�eri kayb� olmamas� i�in meyveler s�k�ld�ktan hemen sonra i�ilmelidir.
4.12.2014 - 16027
|