Sonbaharda, g�ne�in b�rakt��� izleri azaltmak ve cildi so�uk k�� g�nlerine haz�rlamak m�mk�n. Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri'nden Dermatolog Uzm. Dr. Eylem Acar, sonbaharda al�nacak vitamin ve minarellerin cildi rahatlataca��n� s�yledi. Acar, "A,C,E vitaminleri taze havu�, kay�s� ve domateste bolca bulunan Beta Karoten'i t�ketmek �ok �nemlidir. Bu vitaminlerin antioksidan de�erleri �ok y�ksektir ve g�ne�in cilde verdi�i zararlarla sava��p cilt hasarlar�n� onar�r " dedi.
G�ne�li g�nlerin sona ermek �zere oldu�u bug�nlerde, yaz boyunca g�ne�ten, denizden, klorlu havuz sular�ndan y�pranan cildimiz, bak�ma ihtiya� duyuyor.
Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri'nden Dermatolog Uzm. Dr. Eylem Acar, yaz mevsiminde g�ne� ve deniz sonras� cildin kaybetti�i su ve nemin sonbaharda yerine konmas� gerekti�ini ifade etti. Eylem Acar, �unlar� s�yledi: "Cilde mineral i�eri�i y�ksek tonikler ve y�ksek su i�eri�i olan nemlendiriciler uygulanmal�. Ciltteki nem oran� �zellikle mevsimsel ge�i�lerde �ok �nemlidir. ��nk� yaz�n cildimiz UV ���nlardan etkilenir ve sonbahar gelince kararm��, bronzla�m��, kurumu� ve k�r��m�� olur. Havalar�n giderek so�umas�yla birlikte cildin i�erdi�i su miktar� aniden d��er. "
Cildi yenileyen besinler
Dr. Eylem Acar, sonbahar ve k�� aylar�nda da g�ne� koruyucu �r�nler kullan�lmaya devam edilmesi konusunda uyar�da bulundu. G�n �����n�n oldu�u her mevsimde ve saatte cildin UV ���nlar�na maruz kald���n� ve ya�land��� hat�rlatan Dr. Eylem Acar, cildi yenilemek ve ya�lanmay� yava�latmak i�in gerekli vitaminlerin bulundu�u g�dalar� ��yle s�ralad�:
- A vitamini: Karaci�er, ya�, s�t, peynir, yumurta sar�s�
- E Vitamini: Bitkisel ya�lar.
- C Vitamini: Maydanoz, �ilek, limon, domates, semizotu
- Karotenoidler: Beta karoten Ispanak, marul, lahana, brokoli, kavun, �eftali, havu�, kay�s�
- Lutein: Ye�il Yaprakl� sebzeler, yumurta sar�s�, hayvani ya�lar
- Likopen: Domates, karpuz, k�rm�z� greyfurt
- Kuersetin: Elma, �z�m, limon, domates, so�an, marul, brokoli, karalahana, pamuk tohumu, �ay, k�rm�z �arap gibi i�ecekler, ginko biloba, zeytinya��, propolis
- Omega-3-�oklu doymam�� ya� asidi: Bal�k ya��
- Resveratrol: �z�m kabu�u, yer f�st���, k�rm�z� �arap, dut
- �ay polifenolleri: Ye�il �ay
24.9.2013 - 13287
|