Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet B�l�m� Sorumlusu Dyt. Ay�e Korkmaz besin ��eleri a��s�ndan bak�ld���nda �ikolata; kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, �inko ve bak�r gibi mineraller i�ermektedir. Ayr�ca, �ikolatan�n kanser ve kalp hastal�klar�n�n �nlenmesinde, ba����kl�k sisteminin g��lendirilmesinde de olumlu etkileri oldu�u s�yl�yor.
�ikolatada; polifenol ve i�eri�indeki prosiyanidin, epikate�in, kate�in gibi antioksidan bile�imler bulunmaktad�r. Meyve, sebze, �arap ve ye�il �aya k�yasla, �ikolata ve kakaonun �ok daha fazla polifenol i�erdi�i saptanm��t�r. Polifenoller antioksidan �zelli�e sahip bile�iklerdir. Yap�lan son �al��malarda �ikolatan�n sa�l���n� koruyan ‘flavonoid’leri bol miktarda i�erdi�i tespit edilmi�tir. �ikolatada bulunan flavonoidler (flavanoller ve prosiyanidinler) ye�il �ay ve �z�m flavonoidleri gibi antioksidan savunma g�c�ne b�y�k katk� sa�lamaktad�r. Antioksidan kapasitesinin artmas�, kalp ve damar hasarlar�ndan korunmada olumlu etkiler sa�lamaktad�r.
Alman �nsan Beslenmesi Enstit�s� taraf�ndan yakla��k 19 bin yeti�kinin beslenme al��kanl�klar�n�n incelenmesiyle yap�lan ara�t�rmada, her g�n 7.5 gram �ikolata yiyenlerin tansiyonunun daha d���k oldu�u, bu ki�ilerde kalp krizi ve inme riskinin % 39 daha az oldu�u tespit edilmi�tir.
Polifenol, kardiyovask�ler hastal�klar�n �nlenmesinde de etki g�stermektedir. Kakao polifenol�, kan�n incelmesine yard�mc� olup, p�ht�la�may� engelledi�i i�in kalp krizi ve fel� riskini azaltmaktad�r. Ayr�ca yap�lan �al��malar, kakao polifenol�n�n ayn� zamanda ba����kl�k sisteminin kuvvetlenmesinde de etkin rol oynad���n� ortaya koymu�tur. California �niversitesi taraf�ndan d�zenlenen bir ara�t�rmada, g�n�ll� deneklerden ilk a�amada a� karn�na, ikinci a�amada kakao i�tikten sonra kan �rnekleri al�nm��t�r.
Kakao i�tikten sonra al�nan kan �rneklerinde, kan�n p�ht�la�mas�nda ve kalp hastal�klar�n�n olu�umunda �nemli rol oynayan trombositlerin etkinli�inin azald��� g�r�lm��t�r. Yap�lan bir di�er ara�t�rmaya g�re 50 graml�k bir �ikolata bir kadeh k�rm�z� �arap i�inde bulunan antioksidanlara e�de�erde kimyasal madde i�erdi�i belirtilmi�tir. Bir ba�ka deyi�le �ikolatan�n kalp krizi ya da beyin kanamas�n� �nlemesi olas�d�r.
�ikolata phenethylamine (PEA) i�ermektedir. Phenethylamine ise sinir sistemini uyar�r, baz� salg�lar�n sal�nmas�n� tetikler, a�r�lar� dindirir ve insan�n kendini iyi hissetmesini sa�lamaktad�r. �ikolata ayn� zamanda cinsel uyar�c� ve keyif verici �zelli�i de bulunmaktad�r. �ikolata beyindeki serotonin seviyesini artt�r�r ve mutluluk hissi verir. Kad�nlar erkeklere nispeten �ikolatan�n bu �zelliklerine kar�� daha duyarl�d�r. �ikolata, beyni rahatlat�p gev�etir, mutluluk verir, beynin endorfin salg�lamas�na neden olur. Bu salg�, mutluluk duymam�z� sa�lar.
G�nde 40 gram bitter �ikolata (%70 kakao i�eren) t�ketimi v�cuda �nemli miktarda polifenol sa�layabilir ve b�ylece kadiyovask�ler hastal�klar ve kanserin �nlenmesine yard�mc� olabilir. Aralarda yenilen at��t�rmal�klar�n, �eker t�ketiminin verdi�i keyif nedeniyle insanlar�n beslenme al��kanl�klar�n�n her zaman bir par�as� olaca��n� kabul edersek, bu al��kanl���n hi�bir besin de�eri olmayan bo�, �ekerli abur cuburlar yerine bitter �ikolata ile de�i�tirilmesi kronik hastal�klar�n �nlenmesine �nemli �l��de katk� sa�layabilece�i s�ylenebilir.
Sonu� olarak, bir�ok faydas� yan�nda �ikolatan�n ya�, �eker i�eri�i de y�ksek oldu�u i�in unutulmamal�d�r. Bu nedenle g�nl�k beslenme i�erisinde dikkat t�ketilmesi gerekmekte ve kakao i�eri�i y�ksek olan �ikolata �e�itleri tercih edilmelidir.
10.12.2010 - 3396
|