Polifenol, mineral ve posa i�eren �ikolatan�n, yeterli ve dengeli beslenme d�zeni i�inde, uygun miktar ve s�kl�kta t�ketildi�inde kalp damar hastal�klar�na kar�� koruyucu olabilece�i ve bili�sel i�levleri destekleyebilece�ini de hat�rlat�yor. Pek �ok ki�i i�in �ikolata t�ketme fikri bile mutlulu�u �a�r��t�r�yor. �ikolatan�n sa�l��� geli�tirici etkileri �zerine y�r�t�len ara�t�rmalar�n sonu�lar� da bu mutlulu�u peki�tiriyor. Sabri �lker Vakf�, �ikolata ve sa�l�k ili�kisine y�nelik bilimsel verileri payla�arak bu vazge�ilmez lezzetin faydalar�na dikkat �ekiyor. �ikolata, genel ad� polifenoller olan prosiyanidin, kate�in, antosiyanin, flavonoid gibi bile�enleri �nemli miktarda i�eriyor. Polifenoller, h�cre hasar�na yol a�an serbest radikallere kar�� koruma sa�layarak antioksidan �zellik g�steriyor. �ikolatan�n da polifenollerinin antioksidan etkinlikleri sayesinde �zellikle kalp-damar hastal�klar� ve �eker hastal���na kar�� koruyucu olabilece�i belirtiliyor. Ayr�ca polifenollerin, damarlar�n i�yap�s�n�n i�levlerini geli�tirerek, damarlar�n geni�leme kabiliyetinin artmas�n� sa�lad���, b�ylelikle kan bas�nc�n� d���rerek y�ksek tansiyon riskini azaltabildi�i bildiriliyor. Buna ek olarak �ikolatan�n, iyi kolestrol olarak nitelendirilen kandaki HDL d�zeylerini artt��� da biliniyor. Kalp sa�l���n� destekleyebilir �ikolata magnezyum, sodyum, potasyum, bak�r, �inko gibi mineraller i�eriyor. �ikolatan�n polifenollerin yan� s�ra mineral ve posa i�eri�i ile kalp sa�l���n� destekledi�i ve kan kolesterol d�zeylerinin kontrol�nde rol oynad��� da bildiriliyor. �rne�in, 100 kkal enerji sa�layan s�tl� �ikolata, sa�l�kl� bir sindirim sistemi i�in gerekli olan posan�n yakla��k 0.6 gram�n� kar��lar. Bunun yan� s�ra �ikolata doymu� ya�lar� daha �ok i�erse de bile�imindeki doymam�� ya� asitlerinin, k�t� huylu olarak bilinen LDL kolesterol seviyelerinin kontrol�ne yard�mc� olabilece�i bildiriliyor. �ikolata polifenollerinden epikate�in, damarlarda, strese ba�l� olu�abilecek h�cre hasar�n� �nlemeye yard�mc� olan bile�iklerin yap�m�nda dolayl� olarak g�rev alarak kan ak���n� d�zenlemeye ve damar t�kan�kl���n� �nlemeye yard�mc� oluyor. Kafein ve polifenol i�eri�iyle yorgunlu�u azaltmaya yard�mc� olabilir �ikolata t�ketme fikri de t�ketimi de mutlulukla ili�kili� �ikolata da bulunan ve bir amino asit olan triptofan, mutluluk hormonu olarak da bilenen serotonin sal�n�m�n� uyar�yor. Ayr�ca �ikolatadaki kafein ve teobramin, sinir sistemini uyararak yorgunluk halinin azalmas�na ve ruh halimizin iyile�mesine destek oluyor. �ikolata t�ketim miktar�na ba�l� olarak enerji de sa�l�yor. Ancak yeterli ve dengeli beslenme, d�zenli fiziksel aktiviteyi ya�am tarz� haline getirip, �ikolatan�n porsiyon miktar� ve t�ketim s�kl��� dengelendi�inde san�lan�n aksine a��rl�k art���na neden olmuyor, polifenol ve teobramin i�eri�iyle sa�l���n geli�tirilmesine destek oluyor.
19.2.2018 - 31796
|