KAVRULDUK�A BES�N DE�ER� AZALIYOR HATTA ZARAR VEREB�L�YOR!
Lezzetinin yan� s�ra yap�s�nda bol miktarda lif bar�nd�r�yor. Protein, karbonhidrat, antioksidanlar, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit gibi vitaminleri, kalsiyum, folat, �inko, potasyum, demir ve manganez gibi mineralleriyle sa�l���m�z a��s�ndan adeta bir hazine.
Diyet Uzman� Ay�a G�lery�z "F�nd���n �i� olarak t�ketilmesi durumunda besin de�erlerinden �ok daha fazla faydalanabiliriz. F�nd���n kavrulma s�resinin uzamas� f�nd�kta besin kay�plar�na sebep olurken, f�nd���n i�erisindeki sa�l�kl� ya�lar�n hasar g�rmesine ve okside olmas�na sebep olarak h�crelerimize zarar verebilecek serbest radikallerin olu�mas�na sebep olabiliyor. Kavrulmam�� f�nd�klar, kavrulmu� f�nd�klara oranla iki kat fazla antioksidan i�erir. Bu nedenle f�nd�k al�rken �i� (kavrulmam��) olmas�na �zen g�stermeliyiz " diyor. Beslenme ve Diyet Uzman� Ay�a G�lery�z, �i� f�nd�kla gelen 10 fayday� anlatt�, �nemli uyar�lar ve �nerilerde bulundu.
BA�I�IKLI�I KUVVETLEND�R�YOR
F�nd�k ya�� E vitamini a��s�ndan zengin bir kaynak. E vitamini, k�rm�z� kan h�crelerinin par�alanmas�n� �nleyerek anemi riskini azalt�yor.
Do�ru kan dola��m�, ate�, so�uk alg�nl��� ve di�er hastal�klar�n olu�ma riskini azaltarak ba����kl�k sistemini g��lendiriyor.
S�N�RLER� SA�LAMLA�TIRIYOR
��erdi�i besin ��eleriyle tam bir sa�l�k deposu olan f�nd�k, B6 vitamini a��s�ndan da zengin. B6 vitamini; elektrik sinyallerinin h�z�n� ve verimlili�ini art�ran ve sinir sisteminin d�zg�n �ekilde �al��mas�n� sa�layan, sinirin k�l�f� olan miyelinin yarat�lmas� i�in gerekli bir vitamin olarak biliniyor. Ayr�ca sinir sistemimizin sa�l�kl� bir �ekilde i�lev g�sterebilmesi i�in seratonin, melatonin ve epinefrin gibi hormonlar�n salg�lanmas� B6 vitamininin deste�i ile oluyor.
BEY�N SA�LI�INI KORUYOR
F�nd�kta, protonosiyanidinler, kersetin ve kaemferol gibi fitopkimyasal maddeler bulunuyor. Bu proantosiyaninler 'flavonoidler' olarak adland�r�lan bir gruba ait.
Flavonoidler beyin sa�l���n� destekleyebiliyor. Ayr�ca triptofan ve izolosin aminoasitlerinden zengin oldu�undan zihinsel ve psikolojik olarak ki�inin kendisini daha iyi hissetmesini sa�l�yor.
TOK TUTUYOR
F�nd�ktaki protein, lif ve y�ksek ya� kompozisyonu, tokluk hissini art�r�yor, bu da a��r� yemeyi �nlerken y�ksek kalori al�m�na kar�� koruyor. Ancak gere�inden fazla f�nd�k t�ketimi, tam tersi etki yaparak kilo art���na yol a��yor! ��nk� f�nd���n enerjisi olduk�a y�ksek. 1 avu� f�nd�k yakla��k 25 grama, o da 150 kaloriye denk geliyor. Porsiyon miktar�na dikkat etmek �nemli. 1 porsiyon 6-7 adet �i� f�nd��a denk geliyor.
D�YABET R�SK�N� AZALTIYOR
Beslenme ve Diyet Uzman� Ay�a G�lery�z "American Journal of Clinical Nutrition'da yay�nlanan 2015 �al��mas�nda, diyabet hastalar�nda d�zenli olarak f�nd�k t�ketimi oldu�unda daha g��l� bir etki sa�lad���, diyabetik olmayanlara g�re daha d���k kan ya�lar�na sahip oldu�u g�r�lm��t�r. Diyabet hastalar� g�nl�k diyetlerine f�nd�k eklediklerinde glukoz intolerans�nda iyile�tirme g�r�lm��t�r " diyor.
K�T� KOLESTEROL� D���R�YOR
F�nd�k kalp sa�l���n� koruyan sa�l�kl� ya�lar i�eriyor. Oleik asit i�in iyi bir kaynak ki oleik asit k�t� kolesterol (LDL) seviyesinin d���r�lmesine yard�mc� olurken, v�cutta iyi kolesterol�n (HDL) seviyesini y�kseltmeye fayda sa�l�yor.
D�zenli f�nd�k t�ketimi kolestrol� y�zde 27 oran�nda d���r�yor. Bilimsel �al��malar, d�zenli olarak f�nd�k t�keten ki�ilerin kalp krizinden dolay� �l�m riskini olduk�a azaltt���n� g�steriyor. Ayn� zamanda f�nd�k demir, bak�r, selenyum, magnezyum, potasyum, fosfor, �inko gibi minerallerin do�al kayna�� oldu�u i�in kalp sa�l���n� koruyor.
KANSERE KAR�I KORUYOR
Kanserli h�crelerin geli�imine neden olan fakt�rleri ortadan kald�rd��� d���n�len f�nd�k, ayn� zamanda v�cuttaki k�t� niyetli h�creleri yok etmeye yard�mc� olarak kanser olas�l���n� �nl�yor. F�nd�kta bulunan bir bile�ik olan beta-sitosterol meme ve prostat kanseri riskini azalt�yor.
KABIZLI�I �NL�YOR
F�nd�ktaki y�ksek lif i�eri�i, ba��rsak sa�l��� i�in olduk�a yararl� bir rol �stleniyor. Y�ksek lif t�ketimi ba��rsak hareketlerini aktif hale getirip, sindirim sisteminin i�ini kolayla�t�rd���ndan, g�nl�k yeterli miktarlarda �i� f�nd�k t�ketimi kab�zl���n tedavisinde kullan�labiliyor.
KASLARI G��LEND�R�YOR
Beslenme ve Diyet Uzman� Ay�a G�lery�z "Magnezyum, v�cuda giren ve ��kan kalsiyum miktar�n�n d�zenlenmesinde �ok �nemli bir rol oynamaktad�r. Do�ru miktarda kalsiyum kas kas�lmalar�n� olu�turur ve kaslar�n ihtiya� duyulmad���nda dinlenmelerine izin verir. Magnezyum, bu sayede kas gerginli�ini azalt�r ve kas yorgunlu�unu, spazm�, kramp ve a�r�lar� �nlemek i�in m�cadele eder. Y�ksek magnezyum seviyeleri ayn� zamanda kas g�c�n� art�rmaya yard�mc� olur " diyor.
ERKEN YA�LANMAYI ENGELL�YOR
F�nd�kta bulunan antioksidanlar, cildinize zarar verebilecek serbest radikallerle m�cadele ederek, cildin daha sa�l�kl� g�r�nmesine yard�mc� oluyor. Ayn� zamanda UVA/ UVB ���nlar�n�n neden oldu�u deri kanserinden cildi koruyor. Antioksidanlarla birlikte flavanoidler cilt h�crelerinin rejenerasyonunu uyar�yor. E vitamininin de deste�iyle �l� h�creleri ortadan kald�rarak daha sa�l�kl� ve daha gen� g�r�n�ml� bir cilt sa�l�yor.
2.11.2017 - 29649
|