"�enelerimizin boyutlar� k���l�yor"

�ocuklarda ve yeti�kinlerde di� teli kullan�m�n�n giderek artt���n� belirten di� hekimi uzmanlar�, i�lenmi� g�dalar�n ve sanayi tipi beslenmenin �ocuk ya�lardan itibaren a��z, �ene dokular�na ciddi zararlar verdi�ini s�yleyerek �nemli uyar�larda bulundu.

�ocuklarda ve yeti�kinlerde di� teli kullan�m�n�n giderek artt���n� belirten di� hekimi uzmanlar�, i�lenmi� g�dalar�n ve sanayi tipi beslenmenin �ocuk ya�lardan itibaren a��z, �ene dokular�na ciddi zararlar verdi�ini s�yleyerek �nemli uyar�larda bulundu.

�ocuklarda ve yeti�kinlerde s�kl�kla kullan�lmaya ba�lan�lan ve di� �arp�kl���n�n bir sonucu olan di� teli kullan�m�, g�n�m�z�n en b�y�k sa�l�k sorunlar�ndan biri haline geldi. �ocuk ya�larda ba�layan beslenmenin ve davran�� al��kanl�klar�n�n getirdi�i bir sorun olan di� teli kullan�m� hakk�nda uyaran Bah�e�ehir �niversitesi (BAU) Pedodonti Anabilim Dal� ��r. �yesi Dr. P�nar Karataban, ailelere ve yeti�kinlere edinmeleri gereken davran��lar hakk�nda tavsiyelerde bulundu.�

"ARA�TIRMALAR, �ENELER�M�Z�N BOYUTLARININ K���LD���N� G�STER�YOR"

Ortodontik bozukluklar�n bir�ok nedeni oldu�unu ifade eden Karabatan, genetik fakt�rler a��rl�kl� olmak �zere �evresel etmenlerin de bu t�r durumlarda etkili s�yledi. Dr. Karabatan, "�rnek, parmak emen bir �ocu�un da di�leri bozulabiliyor. Ben burada bu fakt�rlerden birinden yani �i�nemeyi fazla yapmaman�n neden olabilece�i di� �apra��kl���na dikkat �ekmek isterim. Ama tabii ki �ok iyi �i�neme yapan bireylerde hi� �apra��kl�k olmayacak diye de bir kural yok. E�er bireyin annesinden babas�ndan gelen genlerine �enesel problem varsa bu birey ne yaparsa yaps� yine de di�lerine sorun olabilir. �eker i�eri�i y�ksek i�lenmi� g�dalar�n ve gazl� i�eceklerin b�y�mekte olan �ocu�un diyetinden m�mk�n oldu�unca ��kar�lmas� a��z di� sa�l���n�n korunmas�nda temel ad�m olarak say�labilir. �evremizde di�lerindeki �arp�kl�k nedeniyle tel takan �ocuk say�s� belirgin bir �ekilde artt�. Yap�lan ara�t�rmalar, �a�lar boyunca �enelerimizin ve boyutunun giderek k���ld���n� g�steriyor. Buna kar��l�k di�lerimizin boyutunun giderek k���ld���n� g�steriyor. Buna kar��l�k di�lerimizin boyutunun do�al a��nmalara daha az maruz kald��� i�in b�y�k kald���ndan bahsedilmekte" dedi.

"���NEME KASLARIMIZIN HAKKINI VEREM�YORUZ"

�ocuklar�n di� kaslar�n�n geli�tirilmesinin mutlaka gerekli oldu�unu, atrizyon'un di�lerin �i�nemeye ba�l� birbirine s�rt�nerek �i�neme y�zeylerinin a��nmas� oldu�unu ve bunun y�llar i�erisinde olu�tu�unu belirten Dr. P�nar Karabatan, �unlar� s�yledi; "Bu a��nmalar sayesinde di�ler belirli bir denge i�erisinde �enede d�zg�n bir bi�imde s�ralanabilirler. Bu a��nmalar�n da sa�l�kl� bir �ekilde meydana gelebilmesi i�in bireyin do�al, �i� ve sert g�dalarla (meyve, sebze, et, kuruyemi�) �s�rarak, �i�neyerek yani �i�neme kaslar�n� ve di�lerini gerekti�i gibi kullanarak beslenmesi gereklidir. Modern toplumda i�lenmi�, yumu�ak g�dalardan olu�an diyette �s�rmaya, koparmaya tam anlam�yla �i�nemeye �ok da ihtiya� duyulmadan besinlerin h�zl�ca yutuldu�u bir beslenme tarz�n� benimsemi� durumday�z. �i�nemiyoruz, h�zl� yemek yiyoruz. Yani tam olarak besinleri ���temiyor, �i�neme kaslar�m�z�n ve di�lerimizin hakk�n� veremiyoruz diyebiliriz. Bu durumda kaslara ba�l� olarak geli�en kemik yap�s� tam da potansiyelini kullanamadan yetersiz geli�ebiliyor ve biz bunun yans�mas�n� di�lerde �apra��kl�k ve �eneler aras� ili�kilerde bozukluk g�zlemliyoruz. Bu nedenler bir araya geldi�inde modern beslenme tarz�n� yeniden de�erlendirmek gerekti�i, �zellikle b�y�me geli�me �a��ndaki �ocuklar�n beslenmesinde i�lenmemi�, katk�s�z ve do�al �r�nlere y�nelmek gerekti�ini s�yleyebiliriz. Bu sadece a��z di� sa�l���na de�il, genel sa�l��a da b�y�k katk� sa�layacakt�r"

"SANAY� T�P� BESLENME A�IZ VE �ENEY� ETK�L�YOR"

Modern toplumda do�adan ve do�al olandan istemli/istemsiz bir uzakla�ma ya�and���n� belirten Dr. P�nar Karataban, "Daha az hareket ediyoruz, daha az oksijenle yetiniyoruz. Suni olarak lezzetlendirilmi� do�al olmayan g�dalara daha fazla maruz kal�yoruz. Sadece bizler de�il bu ortamda do�mu� �ocuklar�m�z da bu �ekilde b�y�y�p, geli�iyorlar. Sanayi tipi beslenmenen t�m v�cutta oldu�u gibi a��z ve �ene dokular�nda da g�zlemleyebiliyoruz. A��r� �ekerli, yumu�ak i�lenmi� g�dalar t�k�r�kle birle�erek yap��kan bir hale gelip di�lerde �abuk tutunabildi�i i�in ��r�k yap�c� mikroorganizmalar i�in m�kemmel bir besin deposu g�reve g�r�rler. Bu tip g�dalar�n zor temizlenmesi ve i�eriklerindeki �ekerin veya �uruplar�n mikroorganizmalar i�in kolayca kullan�labiliyor olmas� di� ��r�kleri olu�umu i�in m�kemmel bir zemin haz�rlar. Di� ��r��� g�r�lme s�kl���n�n artmas� bu tip g�dalar� s�k�a t�keten �ocuklarda ka��n�lmaz bir ger�ek olarak kar��m�za ��kar" �eklinde konu�tu.

23.10.2020 - 48850



Konuyla �lgili Sorular

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

 

[Hata Bildir]