Bitkisel kaynakl� yiyeceklerden ald���m�z antioksidanlar, kanser ba�ta olmak �zere n�rodejeneratif hastal�klara kadar koruyucu, tedavi edici etki g�sterebiliyor.
�zellikle antioksidan i�eri�i y�ksek olan havu�, �ilek, kiraz, taze yaban mersini, nar, siyah �z�m, domates ve k�rm�z� biber gibi yiyecekler; ya�lanma kar��t� etki g�stererek h�crelerimizin bozulmas�na tehdit olu�turan serbest radikallere kar�� da koruyucu g�revi g�r�yor. Teksas �niversitesi Kad�n Sa�l��� Ara�t�rma Birimi; taze meyvelerden al�nan polifenol cinsi antioksidanlardan y�ksek dozda t�ketildikten sonra yapt�klar� deneysel ara�t�rmalar sonucunda �ok �nemli bir sonucu daha g�ndeme getirmi�lerdir. Antioksidandan zengin bitkisel kaynakl� yiyecek ne kadar �ok t�ketilirse, h�crelerin antioksidan kapasiteleri de o kadar artmakta ve bunun sonucunda ya� h�crelerinin ya� sentezi mekanizmalar�n�n da bask�lanmas� olu�maktad�r. Yani v�cut yeni ya� h�cresi sentezlememekte, ya� depolar� olu�mamakta ve b�lgesel deri alt� ya� birikimi de �nlenebilmektedir.
DAHA FAZLA YE��L YAPRAKLI TAZE SEBZE T�KET�N:
British Medical Journal adl� t�p dergisinde yay�nlanan ara�t�rmada; g�nde be�-alt� porsiyon kadar taze ve pi�memi� ye�il yaprakl� sebze t�ketenlerin �i�manl�ktan y�zde 60 korundu�unu ve diyabet riskinin de y�zde 14 azald���n� g�stermektedir. �zellikle taze rezene, taze dereotu, taze �spanak k�k� ve marul gibi magnezyum ve bol polifenol i�eren sebzelerin ya� h�crelerinin b�y�mesini engellemede �ok daha etkin oldu�u bildirilmektedir.
TAZE SEBZELER� BUHARDA P���RMEK YA�LANMAYI �NLER:
Illinois �niversitesi'nde yap�lan ara�t�rmalar; lahana, karnabahar, roka ve brokoli gibi k�k�rtl� bile�enleri i�eren sebzeleri �i� veya buharda �ok k�sa s�reli pi�irme �ekli ile t�ketmenin, �i�manl�ktan korunmada etkili oldu�unu g�sterdi. Bu sebzelerde hem kansere sava���, hem de h�crelerimizde ya��n depolanmas�n� �nleyen mekanizmalar�n �al��mas�nda rol oynayan miyrosinaz enziminin sadece �i� ya da buharda pi�irme ile aktif kalabildi�ini bildirdi. �zellikle k�zartma ile k�k�rtl� sebzelerde do�al halde bulunan bu enzimin tamamen par�alan�p kaybolmas�yla, hastal�klar ile �i�manl�ktan koruyucu etkinin de ortadan kalkt���n� g�sterir.
L�KOPEN ��EREN SEBZELER� ISITARAK YA�LANMADAN KORUNUN:
Likopen, kanser ve kalp hastal�klar�na yakalanmamak i�in koyu k�rm�z� renkte bitkisel yiyeceklerde bol miktarda bulunan antioksidan �e�ididir. Likopenden zengin yiyeceklerin karaci�er yenileyici etkisi bulunurken, son ara�t�rmalar ya� yak�c� etkisinden de bahsetmektedir. Fakat likopenin v�cutta yararl� olabilmesi i�in �ok k�sa s�reli �s� ile pi�irmek, v�cutta ya� depolanmas�n� �nleyerek �ok daha etkili antioksidan �zelli�inin a���a ��kmas�n� da sa�lamaktad�r. Domates, k�rm�z� biber ve havu� gibi likopen i�eri�i y�ksek sebzelerinizi buharda k�sa s�reli pi�irerek t�ketmeniz, zay�f kalman�zda fark�nda olmayaca��n�z kadar etkili bir rol �stlenecektir.
POL�FENOL ��EREN MEYVELER� KES�P BEKLETMEDEN T�KET�N:
Bitkisel besinlerdeki yararl� besin �gelerinden faydalanman�n en �nemli yolu; �ok fazla par�alara b�lmemek, bekletmemek, oksijen yani hava ile temasta bulundurmamak ve g�n �����nda a��kta b�rakmamakt�r. Taze sebze ve meyveleri yedikten sonra, sindirim ve emilim s�ras�nda C vitamini ve �e�itli antioksidanlar�n metabolizmay� d�zenleyici mekanizmalar� �al��t�rmas� i�in y�ksek dozda dokulara gitmesi sa�lanmal�d�r. E�er yedi�iniz yiyeceklerde �ok fazla i�lem yarat�r ve bu besin ��elerinin daha yenmeden azalmas�n� sa�larsan�z, sa�l�kl� beslendi�inizi zannetseniz de as�l yarar mekanizmalar�ndan v�cudunuza fayda sa�layamazs�n�z. Taze meyve ve sebzelerinizi kesip bekletmeniz hem C vitamini, hem de baz� antioksidanlar�n y�zde 8-15 kadar aktivite kay�plar�na neden olmaktad�r. Meyveleri �s�rarak yani b��ak kullan�p kesmeden direkt yemeli, salatalar� yemekten �ok az bir zaman �ncesinde haz�rlay�p t�ketmelisiniz.
EGZERS�Z �NCES� VE SONRASINDA BOL TAZE SEBZE Y�Y�N:
Zay�flama s�resince yap�lan egzersiz �ncesinde ve sonras�nda antioksidandan zengin taze sebze ve meyve yiyenlerin daha fazla ya� yakt�klar� g�sterilmi�. American Journal Clinical Nutrition dergisinde yay�nlanan ara�t�rmada, egzersiz �ncesinde taze k�rm�z� kabuklu elma, egzersiz sonras�nda taze pancar yiyenlerin hem ya� depolar�n�n �ok azald���, hem de kas yo�unluklar�n�n korundu�u bildirilmi�tir. Yo�un antrenman yapmak istiyorsan�z; protein barlar, sporcu i�ecekleri ve amino asit tozlar� yerine maden suyu i�ip bol taze sebze ve meyve yemelisiniz.
7.1.2015 1 - 16287
|